Insanity vadba

callum  

član od: 4.11.2008

sporočila: 35

19. jul 2012 12:33

ursus_le je napisal/a:
Vceraj oddelala Max Interval Plyo in je zame kar prevec skakanja ... kaj bi po tvojem lahko delala namesto unih squat ali power jumpov? Ali ni nic narobe, ce jih pac delam bolj pocasi ... ShaunT jih naredi 3, ko jaz komaj 1

Hmm - kako naj odpišem, da ne bo zgledalo pregrobo. Če je res, da delaš toliko počasneje, potem je moj odgovor - kaj delati - delaj nekaj drugega (končaj z Insanity-jem). Če ne slediš vsaj približno ena na ena ali vsaj 2:3 (kadar delaš, ko vmes počivaš par sekund pač počivaš) se mi zdi, da je bolje, da se odločiš za kako drugo vadbo. Vadb je ogromno in škoda si je pri tej uničevati kolene, če telo ni pripravljeno. Čez par mesecev pa, ko boš v boljši kondiciji in če bo še volja do Insanity-ja poskusi znova. Saj vem, da bo to pisanje šlo bolj skozi eno uho noter skozi drugo pa ven , vendar če boš vztrajala v drugem mesecu bo po končanju ogromno mučenja, rezultatov pa ne bo - saj jih tudi ne more biti (pa še kakšno poškodbo lahko stakneš). Če se Shaun-u ne moreš odpovedati pojdi vsaj nazaj na prvi mesec ali pa na hibrid s HHA, ki je objavljen par strani nazaj.

Če hočeš hudo vadbo, ampak veliko bolj primerno za poletje so recimo na voljo ZWOW-i na youtubu: http://www.youtube.com/user/zuzkalight?feature=resul (možnosti je veliko - omenil sem samo to)

Najprej se odločiš, kolikokrat tedensko boš delala (recimo 5x) - temu odštej 1 (in tisti dan delaj recimo Cardio recovery ali core cardio ali max recovery) - ostale 4 dni pa delaj po vrsti ZWOW-e torej za prvi teden 1,2,3,4. Drugi teden ponovi 1,2,3,4. Če si pri izvajanju še daleč od njenega časa, naslednji teden še enkrat delaj te štiri, če si se pa že približala ali pa si bila že prvič boljša pa pojdi naprej na naslednje 4 (pač določene 4 delaš od 2-4 tedne - potem pa naprej). Vadba je dosti krajša (no eventuelno je lahko še daljša ;)) in vmes točno veš kje si. Čase si zapisuj, saj boš tako lahko spremljala napredek. Poleg tega vedno narediš enako. Slabost je v tem, da praviloma ni ogrevanja in ohlajanja - tu lahko uporabiš ideje iz Insanity-ja - vendar bolj v počasnejšem tempu ;). Je pa priporočljivo sedaj, ko je zunaj tako lepo to tudi izkoristit in en dan v tednu namenit za zunanje aktivnosti: tek, kolo, plavanje, badminton, hitra hoja v hrib, fartlek, športi z žogo, šprinti,... (recimo pol ure intenzivno tisti dan - do ene ure).

Ko se bo pa ohladilo boš v dosti boljši pripravljenosti pa lahko pride v poštev Insanity - ki ti bo ob teh predpogojih resnično izoblikoval telo. Zgoraj sem citiral tvoje vprašanje, če je kaj zato če delaš 1 on pa 3. Nič ni zato, pač vse je odvisno od tebe:).

- bolj se oddaljuješ od pravilnega izvajanje -> slabši končni rezultati,

- bolj se oddaljuješ od tempa -> slabši končni rezultati,

- bolj se oddaljuješ od prehrambenega načrta -> slabši končni rezultati.

Sporočilo je spremenil(a) callum dne 19. 2012 12:36

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

19. jul 2012 13:04

No ... vse ostale vaje delam skoraj 100% kot je treba, razen to skakanje malo omejim, da se mi ne sesuje ali prevrne kaksna omara v dnevni, da ne pristanem pri sosedih spodaj na njihovem kavcu ali pa da mi ne bi kdo prisel trkat na vrata, ce sem organizirala konjske dirke po stanovanju ... ne vem za druge, ki zivijo v blokih, ampak jaz tukaj spostujem moje sosede in se zavedam, da so ze tako zelo strpni do mojega poskakovanja, zato se mi ne zdi potrebno se malo bolj nategovat to njihovo potrpezljivost (da ne bo elastika en dan pocla in mi bodo enostavno prepovedali, da se kdaj zganjam tak hrup).

Rezulatati? Nosim 4 stevilke manjse hlace, kondicija pa taka da se nikoli ni bilo tako ... zadnji vecji pohod ... 11ur hoje in 47km ... torej, ce res delam vse tako hudo narobe ... ocitno nekje druge goljufam, da me je vedno manj cez .

urska

callum  

19. jul 2012 13:43

ursus_le je napisal/a:
No ... vse ostale vaje delam skoraj 100% kot je treba, razen to skakanje malo omejim

Potem pa čestitke - čeprav ravno to skakanje loči Insanity od drugih vadb (nožne mišice so ogromne - zaradi tega nabijejo srčni utrip na max). Nekaj časa nazaj sem gledal en intervju s ST - ki je trajal kakšno uro - noter je pokazal alternative za posamezne vadbe pri Insanity-ju. Za omenjeni se žal ne spomnim več, se mi pa zdi, da je bilo pri power jumps brez dotika rok, naslednja alternativa pa high knees. Je pa rekel, da si velika večina tako ali tako (nezavedno) prilagodi izvajanje, zato bo v naslednjih workoutih bolj poudarjal pravilno formo in da je tudi to razlog za lestev pri Asylumu.

Čestitam za pohod  (+formo, +kondicijo, +postavo, +-kg), čeprav bi bil bolj impresioniran s tekom recimo 4km v 20min ali 2km v 8min pa še po pol ure bi bila taka vadba končana .

callum

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

19. jul 2012 13:58

ursus_le je napisal/a:

Odkar sem si nabavila sportno uro, ki meri utrip, opazam, da se mi je s casom znizal povprecni utrip in predvsem maxHR je redko nad 200 (pri meni je priporocljivi maxHR 190), na zacetku pa sem vsakic imela maxHR 220, 230 ... najvec kar sem videla je bilo 238. Zdaj pa ze en lep cas ne pridem vec cez 200.

urska

nisem stoposto, da ena od tvojih "ur" prav dela.

Vanja

ursus_le  

19. jul 2012 14:37

Vanja_v_ZDA je napisal/a:
nisem stoposto, da ena od tvojih "ur" prav dela.

Vanja

Zakaj pa da ne bi prav delala?

Ker v temu kar si citirala, je govora o maximalnem utripu ... npr. danes sem imela na vrsti Max Cardio Conditioning in moj maxHR je bil 214 (po zelo dolgem casu, da sem spet videla maxHR nad 200 ... verjetno zato, ker sem v drugem mescu in kot je ze enkrat rekel callum, ko si v drugem mescu se ti zdi kot da spet si na zacetku).

Callum, bi bila zelo hvalezna, ce bi se spomnil kje si gledal ta intervju pa s kom (polg ShaunT-ja), morda ga najdem na youtubu ali pa kje na strani od BeachBody-a.

No, saj power jumpse tudi jaz delam brez dotika komolcev na kolena, ker ce ne pristanem na tleh ko vreca krompirja (enostavno ne utegnem se odrinit, pokrcit noge, poknit s komolci na kolena in se pripravit na doskok ... preden vse to izpeljem sem ze na tleh in ker narobe doskocim, nimam potem energije za novi odskok in se moram spet na novo pripravljat kot na prvi skok) . Lahko torej high knees, kaj pa uni skoki (ne vem imena na pamet) ko skaces iz ene noge na drugo in vsakic v zraku izmenjavas nogi, nogo pa dvignes iztegnjeno do visine pasa ... ta vaja je se kar skakajoca, ce jo delas v hitrem tempu tudi ubijajoca in utrip ti nabije do oblakov.

urska

callum  

19. jul 2012 20:28

Živjo, ura ti definitivno ne kaže prav (vendar nisem hotel omenit, ker sem praktično težil vsako drugo stvar :)) - razen, če si stara 5 let - potem bi še šlo. Vendar ne sekiraj se - za primerjavo bo. Če bi ti dal pa jaz svojo pa verjemi, da čez 190 nebi max pokazal - vendar nič zato - ne kupuj druge. Enako je bil en kolega, ki je trdil, da vedno nabije utrip čez 210 (tudi 218 in 225) - da ma pač takšno srce, da so tudi zdravniki potrdili da je tko (ker je športnik je šel raje na preiskave). Sem mu dal svojo uro za trening in je pokazal max 184. Pa še stavo sem dobil

Na teden pogledam par takih videov, zato si je težko zapomnit kje sem ga videl. Sigurno ga pa ne boš našla na youtubu (mogoče le kot zasebni video) - verjetno je bil na "live team beachbody video chat w/Shaun T" ali kaj takega - glej tam začetek junija nekje (bilo je pa v zelo majhni sobi - bele stene - zadaj vrata s šipami in miza za njegovim stolom - pa na začetku je banano ).

*Evo ta video sem mislil: http://www.ustream.tv/recorded/23271401 - upam, da so v tem notri te modifikacije.

Sporočilo je spremenil(a) callum dne 20. 2012 09:52

ursus_le  

23. jul 2012 15:52

THX callum, pravkar gledam video in je res zanimiv.

Se enkrat hvala, da si si vzel cas in to poiskal

Pa se to glede ure ... saj se ne obremenjujem s tem koliko je moj maxHR, ker ko je previsok to sama cutim tudi brez gledanja na uro (obcutek megle in bliskanja v glavi ), opazila pa sem da se mi je scasoma povprecni utrip znizal, torej tudi ce ura kaze vecji utrip kot je v resnici, ga imam vseeno zdaj nizjega kot pa pred nekaj tedni (pa ne zato, ker bi delala vaje bolj na easy - prej obratno).

urska

Eilinel  

član od: 13.11.2011

sporočila: 19

25. sep 2012 19:55

Čau!

Še ena, ki razmišlja o tej "norosti". Vendar imam pomisleke - namreč kile nabrala med 4-mesečnim "počivanjem" zaradi zloma gležnja, čeprav tudi prej nisem bila suhica. In ravno zaradi gležnja imam pomisleke. So gležnji precej na udaru, ker nočem kaj zašuštrat, 4 mesece nemobilnosti je bilo dovolj za moje živce (in to poleti).

Eilinel

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

26. sep 2012 2:34

Eilinel, jaz ti ne bi priporočala.

Moj dragi  je "tolko" trobezljal o tej insanity vadbi, da sem popustila. Čisto malo, a vseeno.

Najprej sva nekaj dni sledila tistemu linku, ki sem ga prilimala nekaj stani nazaj. Med drugo skupno vadbo mi je prešinilo, da ima ShaunT zagotovo kako krajšo verzijo. IN glej ga zlomka....našla sem Fast and Furious video in ga naročila. $22, poštnina zastonj, preko Amazona. Zdaj že mesec in pol (ali nekaj takega) vsak večer veselo vadiva. Še vedno je težko in se mi zdi, da ne bo nikoli piece of cake. Vseh sklec ne delam, tudi tiste poskoke v višino delno zamenjam za jumping jacks (bolje to, kot nič). Tolaživa se s tem, da tudi Shaun ne zmore čisto vsega.

Kratka verzija je za naju super, je "klein aber fein" vadba, po 22ih minutah sva premočena kot cucka, ampak 5 minut po njej sva čisto OK in bi lahko vadbo ponovila. DO sedaj je še nisva.

100% sem, da celemu kopletu ne bi sledila. 25 minut je pa ravno dovolj. Poleg tega sem še vedno tako rekoč dnevno na spinnu ali stepu ali zumbi (kok sem jaz pri slednji okorna!), dragi vsako jutro teče 2 milji in potem še uteži premetavava. Ob vsem tem miganju, bi si mislil, da sem preklasta...I wish.

P.S: Kako vi vadite na tepihu? A vam nič dol ne kaplja? Midva s parketa redno briševa znojne kaplje.

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 26. 2012 05:20

callum  

26. sep 2012 8:07

Eilinel je napisal/a:

Čau!

Še ena, ki razmišlja o tej "norosti". Vendar imam pomisleke - namreč kile nabrala med 4-mesečnim "počivanjem" zaradi zloma gležnja, čeprav tudi prej nisem bila suhica. In ravno zaradi gležnja imam pomisleke. So gležnji precej na udaru, ker nočem kaj zašuštrat, 4 mesece nemobilnosti je bilo dovolj za moje živce (in to poleti).

Eilinel

Ne delaj Insanity-ja. Pri 1-2-3 heisman (ena od osnovnih vaj za ogrevanje) - ti ga bo vn vrglo. Že pri nepoškodovanih ljudeh je ta nevarnost, če imajo neprimerno obutev. Vadb in sistemov vadb je ogromnooo - naredi raje kaj drugega prej in boš videla kje si. Če hočeš nekaj konkretnega bi ti predlagal RushFit (to predlagam tudi drugim začetnikom) - rabiš pa en par uteži - začetnice imajo lahko kar 2x1,5l plastenke polne vode. Če ti pa to ne bo všeč si pa poglej na youtubu:

- Tony Horton: P90X, P90X+, P90X2 (najbolj kompletna varianta a meni je Tony tečen, da ga zelo težko prenašam) - lahko si pogledaš še ostale beachbody-jeve programe

- Zuzka Light ZWOW (brezplačno na youtubu)

- Bob Harper in Jillian Michaels (nešteto vadb in DVD-jev predvsem od Jillian)

- Cathe Friedrich (ogromno ogromno ogromno različnih vadb in sistemov)

- 10 Minute Solution (zelo dobre za začetnike - a po vojni proti piratstvu je težko dobiti DVD-je)

- če si zelo na tesnem s časom poglej 20 second fitness

Če te pa zanima kaj alternativnega oz. popolnoma drugačno izvajanje vadb si pa poglej od Scott-a Sonnona (Tacfit: Commando, Warrior, Barbarian, Mass Assault, Primal Stress) ali od Camerona Shayne-a Budokon.
Seveda so pa možnosti za začetek tudi razne Yoge, kjer v alternativni poti izstopata Tara Styles in Diamond Dallas Page. Ne pozabi možnosti je ogromno - zgoraj omenjenih je samo par napisanih iz glave.

Za Vanjo - ne delajta venomer ene in iste vadbe! S tem sicer trenirata mišice ampak vedno ene in iste - ogromen del pa jih zapostavljata (oziroma ogromno mučenja za malo realnega efekta). Je že res, da je F&F zelo dobra vadba a je kratka in obremeni le par mišic (čeprav je za celo telo). Glede na to da kupujeta programe si poglejta ZWOW-e od Zuzke Light na youtubu, ki so povsem brezplačni. Sedaj je že 30+ različnih in delajta F&F max 1x tedensko ostale pa dopolnjujta z ZWOW-i.

Sporočilo je spremenil(a) callum dne 28. 2012 12:10

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti