Se gremo potepat?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. avg 2012 11:00

No, ko smo razčistili vse okrok nizkocenovnega prevoznika iz romunije, morda še nekaj besed o potovanju. Sicer, vsak ve, da se potovanje ne začne takrat ko se vsedeš na sedež, niti takrat ko prečkaš most pri železniški postaji v naši vasi (kot jaz to velikokrat povem ), niti takrat ko kupiš vozovnico ampak veliko prej, in tisti del prej je tudi ( vsaj za mene ) izredno zanimiv in manj ali več stresen: izbira «destinacije«, načina potovanja, usklajevanja denarnih zmožnosti............ Takrat pa le nekaj besed o samem potovanju.

Avtobus je prispel v Ljubljano s skoraj polurno zamudo in po temeljitem preverjanju vozovnice, mi na prtljago nalepijo nalepko, in me pustijo noter. Sem že vajen potovanja z avtobusi na dolgih relacijah in ta je rahlo razočaranje: ni toaleta, je pa čisto navaden avtobus ( iz tega se da sklepati, da obstajajo tudi nenavadni ). No, si mislim, če mehur številnih žensk na avtobusu to premore, bo tudi moj. Res izpade, da se avtobus zelo pogosto ustavlja ne postajališčih in s straniščem ali nabavo kakega sendviča ali kaj drugega ni problema, pri nadaljevanju poti pa velja splošno pravilo ( kot v drugih državah tudi ): vsak naj pogleda če je njegov sosed na mestu in tako nikogar ne pozabimo.

Govorijo seveda romunsko, moj sosed ( se mi zdi ) še to ne, kajti, na vsako moje vprašanje, koliko časa bomo stali je odgovoril, da pet minut, v resnici je bilo najmanj dvajset ali trideset. To pa je pošinil tudi en fant na sedežu pred mano, in mi je pol zmeraj po angleško povedal kolk bomo stali.

Nekje v Italiji, pri enem postanku, se vrnem do avtobusa in groza: na avtobusu tabla z natpisom: Bukuresta-Budimpesta-Ljubljana-Rim. Vedel sem, da nekje ob istem času vozi tudi tudi ta avtobus. Mene spopade nekakšn strah, kajti, sploh mi ni jasno kaj se dogaja, vse je čisto iracionalno, odkod na tem avtobusu, pa prtljaga ( tam je šotor ) gre v Španijo, kje naj dobim prevoz do španije, a sploh grem še tam......................., v delcu sekunde mi vse to gre skozi glavo, takoj dobim pri avtobusu voznika, ki seveda zna odlično romunsko, un poco italiansko od angleščine je znal edino » very little english », poskusim zvedet kako in kaj, nit on razume kaj ga vprašam, niti jaz razumem kaj on govori in po nekaj minutah takega pogovarjanja, pride ven drug možakar iz avtobusa in drži v roki tablo Bukuresta-Budimpešta-Ljubljana-Barcelona-Madrid, je še mal pobriše in je postavi pred uno tablo, ki je mene v paniko spravila. Torej, je vse v najboljšem redu. Hecno se mi vseen zdi, da nihče od osebja ( se mi zdi, da so trije, vsi vozniki ) ne govori nobenega tujega jezika.

Na avtobusu spoznam fanta, ima še en letnik srednje šole za dokončat iz Valencie, oče rumun, mati tudi, babica po materini strani je nemka, bil na počitnicah pri babici v Nemčiji, potem še pri dedku v Romuniji, sedaj se vrača domov. Mislim da je vso šolanje naredil v španiji, govori vse omenjene jezike in še angleščino ( zelo dobro ) za povrh. Se mi zdi, da v evropi odrasta nov rod mladih, ki imajo meje mal drugače postavljene in vse vidijo širše in v drugi luči ( s kančkom žlehtnobe: to oni naši, prejšnji državi ni nič pomagalo ).

Največja težava prej omenjenega fanta je, da mora prat avto, in njemu se zdi, kakor ga opere, zapiha veter in prinese prah iz Sahare in je takoj spet umazan ( oče pa nerazumevajoč ).

Na avtobusu seveda vrtijo filme ( tistega » ko to tamo peva » ni bilo ) kolikor sem videl dveh zvrsti: ameriške vojaško/pustolovske, ko tam ena četa izbrancev premaga vse vietnamce daleč naokoli ( verjetn tiste vojne sploh niso izgubili ) in komedije, videl tri, ena romunska in dve ameriške. V vseh teh filmih je glavni » geg » bil, da nekoga brcnejo ( ali kakor drugače udarijo ) v jajca...................

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. avg 2012 11:13

Nekje v Italiji, na enem postajališču, pred ženskim straniščem vrsta že zunaj, moško pa skor prazno. Najprej noter vstopi ena babnica ( s možem, se mi zdi ), pol vstopi še ena, pol se vsuje, pride jih enih dest. Jaz sem ravno roke umival, pa sem mislil mal zavlačevat, zanimalo me namreč, kako uporabljajo pisoarje............... pol mi nekam nerodno postalo, pa sem kar ven odšel ( ne da bi zvedel ................. )

Kot rečeno, avtobus prispe v Barcelono ( na postajo Estacio de Sants ) ob pol treh, namesto ob štirih, postaja seveda zaprta in to čakanje do petih, dokler se postaja ne odpre, kjer oddam prtljago v garderobo................... Je pravzaprav najtežji del cele poti.

No pa še nekaj slikic:

en turist v kampu:

ežoj

Mygrace

sporočila: 6506

10. avg 2012 11:36

Samo še lavor ti manjka, pa je idila popolna!

Mygrace

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

10. avg 2012 14:30

A ti ti pol na maturantskem izletu? Tisti s cajtengi je vaš učitelj? Kje pa ti s svojimi sošolkami drnjohaš?  Al vsi v onem šotorčku Lorco deklamirate? No, na vsak način mal pazi...sej veš, zaščita in te reči..., mladina se včasih mal preveč sprosti 

Ognjič

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 10. 2012 14:31

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. avg 2012 8:08

Ay, al parecer fuiste en Catalunya para aprender rumani.

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

11. avg 2012 13:10

Jebela, zakaj pa meni noče slovenske strani odpret

Mygrace

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

11. avg 2012 16:09

ne kompliciraj - nauči se arabsko (ali pa kitajsko - s pisavo vred) pa še ti impresioniraj ubogo rajo tukaj!

Lisa

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

11. avg 2012 16:41

Lisa,

rosie

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

11. avg 2012 16:51

منذ اختراع ترجمة غوغل، انها حقا ليست صفقة كبيرة. لقد جيدة في اليوم، أقرب.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

11. avg 2012 16:53

甚至在普通話的中國是完全可控的。 日子過好,就近。

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti