Se gremo potepat?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. avg 2012 19:17

Ola, evo, spet jaz

Danes neki ne gre nikamor, se mi je že zdelo, da bom zmrznil. Po jutranjih 24 stopinj, čez dan ne gre čez 26 ( tukaj, v kampu, v senci ) seveda, kopanje mi še niti na misel ne pride, se mi zdi,kot, da bi ledene kocke plavale okrog mene. Torej cel dan prebiranje ( kolikor se lahko tako temu početju reče, mojemu znanju španščine navkljub ) današnjeg El Paisa. Seveda, ne upam slikat nič, kaj bi že mi querida amiga mislila ob takem naslovu:

Privlekla bi na plano ne vem kakšne nobelovce, pa že z unim zadnjim, je skor kozla ustrelila: Markovitz se je ekonomije učil pri Friedmanu, ( ja, ja, prav imate, to je tist, ki je največji krivec za sedanjo krizo, un, ki je uničil šolstvo ( osnovno ) v ZDA ( predvsem v južnih državah, s privatizacijo ), prosto po Naomi Klein ), torej se ni mogel kaj pametnega naučit. Pa nasploh je situacijua hecna: vsi o krizi pišejo kot, da bi to bila elementarna nepogoda, češ, kaj bomo zdej, kolk bo to vse skupaj trajalo, a bo že kmalu konec, a ne kot o nečemu, kar je popolnoma znano: kriza je zaradi tega ker oni, ki največ kradejo, nimajo več kaj ukrasti, in to razglasijo za krizo. Situacija je jasna: treba je vrniti vse nakradeno ( torej ukiniti kapitalizem )in ni več krize. Prej omenjeni Markovitz ( menda ni kak sorodnik onega Markoviča, ki je reševal Jugoslavijo ) je pravzaprav raziskoval, kako izvleči največ denarja od onih, ki itak nimajo nič ( učeno so to zavili v klasično kapitalistično mantro o tveganju in dobičku, po domače: če hočeš pobrati vse onemu ki nima nič, lahko, da ti ne bo uspelo – moja interpretacija njegovega ekonomskega nauka ). Torej, v situaciji kot je, bi bilo treba prijet za puško in rešit krizo. Ko do tega pridemo, se takoj zatakne: Žižek ne more ( ima nekje dobro plaćano predavanje ) Badiou neki cinca, z Negrijem itak ni nič jaz pa tudi ne morem vse sam................... hebiga, svetovna revolucija bo mogla   še mal počakat ( bandiero roso pa vseen pripravite in zlikajte )

http://www.youtube.com/watch?v=qVjPL9zTh-E

Pa, če pustimo pri miru planetarne probleme: tukaj imajo zelo dobra vina in sire. Kaže, da je to proxima že pošinila, ni pa pošinila, kolk dobre olive imajo: jaz, ki nikoli nisem imel rad zelenih oliv, tukaj, zadnjih dni zmažem po eno konzervo ( seveda skupaj s sirom in vinom ). Olive so, kot rečeno zelene, Piše: Aceitunas rellenas de anchoas ( vrag si ga vedi kaj jim je to, verjetno kakšna orientalska začimba ), lepo bi bilo, če kdo gre v Leclerk, da preveri, če se dobijo, da ne vlečem konzerve zastonj s tega konca.

Imajo sicer tudi slabo stran: po zaužitih olivah se mi spi, danes sem potegnil kar dve uri ( *ebiga, planet pa ta čas čaka ) . Prebudim se v dokak prijetnih 28 stopinj, se skopam.............

Jutar grem v Barcelono. Spored je: nekaj pojest na tisti tržnici ( pečene ribe ali rakce ) pol pa krožna vožnja s avtobusom, pa spet nazaj na tržnico nekaj pojest ( pečene ribe ali rakce ) pol pa spet ogled kake znamenitosti ( ono za limnol , ko je pošinila Barcelono moram slikat bolj od blizu ), pol spet na tržnico nekaj pojest ( niti ne vem kaj ).

A ja, a ste vedli kolk dobre ribe pučejo na merkadu v Barceloni?

ežoj

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

12. avg 2012 19:48

ežoj je napisal/a:

Olive so, kot rečeno zelene, Piše: Aceitunas rellenas de anchoas ( vrag si ga vedi kaj jim je to, verjetno kakšna orientalska začimba ), lepo bi bilo, če kdo gre v Leclerk, da preveri, če se dobijo, da ne vlečem konzerve zastonj s tega konca.

ežoj

Olive so polnjenje s fileji sardelic.

Ežoj, pejd zame en giro po parku Guell, ko si že v Barci

saša

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

12. avg 2012 19:53

Ežoj,

prihrani si Agbarja, ni vredno: od zunaj ogromno stekla, znotraj pisarne, nič za videt. Raje si izposodi bicikel in se pelji naokoli, imajo take fine, komot, kot kočija s prestavami, prideš na Montjuic ko keks, še sam ne veš kdaj (Bornbikemás datos, Carrer de la Marquesa 1, telefon 933 19 00 20, če hočeš naročit več koles za ekstra družbo). Glede tržnice, ja, vem, kako dobre ribe pečejo, sem kar precej paradirala tam mimo gor pa dol, še sama ne vem, zakaj. A je še ona maserka na Rambli, zraven stojnice s ptiči, ki te za 5 € obdela kar na pločniku, pa tako, da si potem kot nov?

Olive pa se take v Leclercu ne dobijo, ker imaš pač Carrefourjevo znamko, ampak ima pa Leclerc nemarno dobre druge zelene olive: Terra Oliva se jim reče, v plastičnih banjicah, različne vrste, z vsemi mogočimi začimbami - od bazilike do ingverja, noro dobre, samo drage kot hudič. Ampak tu pa tam za spomine obujat si jih človek pač lahko privošči. 

Uživaj!

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. avg 2012 20:10

Jose, priporočam ti ogled tegale (v izogib vznemirjanju sem dodala link v angleščini - imam en napad prijaznosti, saj ne bo dolgo trajalo) http://www.miesbcn.com/en/foundation.html

Vendelina jr.

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

12. avg 2012 21:11

........naj traja , naj traja , naj traja ........     

( res je bolj redko , pa vendar ...)

manca51

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

13. avg 2012 7:52

vete kej - se mi dopadete, vsi po vrst......

lp

cervus

ežoj  

14. avg 2012 10:44

Hola, spet jaz

Kot rečeno, včeraj bil v Barceloni. Malo prej ( okrog pol osmih ) pridem na žel postajo in se v moji španščini zanimam za nakup vozovnice za turistični avtobus za krožno vožnjo po Barceloni. Stvar je zelo lepo urejena, plačaš krožno vožnjo, avtobusi skos krožijo po določenih lokacijah, ti pa tist dan,za kateri si kupil vožnjo, lahko neomejeno greš gor in dol in si tako ogleduješ izbrane lokacije. No, pravzaprab so tri krožne relacije, seveda, lahko menjavaš. No, ta sistem poznajo tudi drugje, mislim da mu rečejo ( v Stockholmu ) » jump on, jump of ». KO jaz začnem v španščini kaj spraševat, vprašani kar avtomatično začno odgovarjat v angleščini...................., no, tukaj je izpadlo drugače, možakar na žel. Postaji me vpraša od kod sem. Ko izve, da sem iz Slovenije, me ogovori na nekem čudnem jeziku, kar nisem prepoznal, pol me vpraša, po rusko, če govorim rusko, jaz zanikam, nakar on sklepa, darazumem in me vpraša če razumem, jaz prikimam ih mi možakar v ćisti ruščini razloži kako in kaj ( če vozovnico, za prej omenjeni avtobus, kupim na železniški postaji, imam povratno vozovnico do Barcelone, cca 8€, zastonj ). Počutim se kot » uvažaemi pasažir na ruski železnici. Zanimivo pa je, da se tukaj na vlakih sliši ruščina skor bolj pogosto kot angleščina, velikokrat so v restavracijah tudi meniji na ruskem.

Torej skočim na avtobus in se dam na krožno vožnjo. Un Vanjin bullet, po nasvetu limnol kar preskočim, Ko sem bil tam, kjer bi mogel uzet tist pacikln, so že zahacali, neki čez trideset stopinj, si mislim, da vzamem tisti pacikln, pol se spomnen 69 razlogov, zakaj ga naj ne vzamem, tako to odpade. Ko končam krožno vožnjo ( linia roja, druge so azul in verde ), pridem spet na Ramblo (( to je en del, kjer vsi turisti rinejo ), mislil it na ribe, pa tam strašanska gužva, se mi ni ljubilo po tisti vročini, grem nekam na pivo, se vsedem   pogledam dve muhere, nemškogovoreče, vsaka po en litarski krigl pred sabo,....................... a sem jaz kaj slabši (?), naročim tist krigl, pa ( tukaj zmeraj rinejo tist ( v Bosni bi rekli meze, tukaj rečejo tapas )) še eno pico zapovrh, jaz, ki sploh ne maram piva in sploh ne jem pic ( ta mi je v dvajsetih letih druga ), sedim na Rambli, jedem pici in pijem pivo ( ja, če že sprašujete, pica je 11,5€, krigl piva pa 10,5, hvala za vprašanje ). KO sem to dal skos, se odpravim spet na avtobus, tokrat linija azul. Ena točka, kje se avtobus ustavi je park Güell, tam pa moram opravit ( kot sem obljubil Špagon, en đir za njo, ma kaj eden vsaj dva. Ma, park kot park, zeleni travniki, luštno jezerce, klopi za sedet, sanca....................... šta da pričam, le da je do tega treba priti. Od avtobusne postaje se gre vse v ene karpate, sem mislil da mi bo alma na nos izšla, sponim se mojih devetin šestdeset razlogov, zakaj mi je to treba , no, če sem že Špagon obljubil pa naj bo. Ta park se imenuje po Gaudievem ( en arhitekt oh in sploh ) meceni. Ko prideš res čudo, videti je tako:

Tam, pri vhodu so stopnice ( zgoraj ) in nekaj takega, se da tam videt:

Če bi jaz kaj takega postavil zraven mojega ribnika, bi sovaščani poklicali emergencio, da me odpelje v ono ustanovo kjer riktajo mentalno zdravje...................., ah *ebiga, vaška posla.

Torej, da opravim ta đir ( ali dva, raje dva ) za kulinarično frendico, po poti je videti nekaj takega:

ežoj

ežoj  

14. avg 2012 10:52

In:

In:

Pol mi se več ni ljubilo iskat une zelene trave i jezerca in klopi v senci, vendar verjamem da so, saj morajo bit, če jaz ne najdem, ne pomeni da ni.

Po poti nazaj, sem misli kupit vstopnico:

Pol se spomnem, da me fuzbal, pravzaprav nič ne zanima, če že ne, naj si ogledam stadion:

Lahka se vzame plačan ogled, si ogledaš slačilnice in kaj vem kaj še vse.

A ja, evo kolika je vrsta ( bila včeraj ) za ogled Sagrada familije, najbolj obiskanega gradbišča na svetu:

Uf, uf, dovolj je za danes, grem se kopat!

ežoj

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

14. avg 2012 11:41

Ežoj, a bi ti mene kdaj vzel s seboj za družbo?

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti