18. jan 2011 11:34
Sama nikoli nisem uporabljala prehranskih dodatkov in podobno, ker sem vedno bila mnenja, kot nekateri, da lahko vse dobiš z hrano. Vendar sem se pošteno motila. Če pogledamo realno koliko vitaminov lahko dobimo iz sadja, ki ga kupimo v trgovini. Ravno veliko ne glede na to, da je sadje tolikokrat pognojeno in poškropljeno z raznimi "strupi". Neke raziskave so dokazale, da sadje, ki je uvoženo lahko tovorijo od 2 tednov pa tudi do 2 leti. Sadje dobi največ vitaminov v zadnjih dneh zorenja vendar, glede na to koliko časa ga tovorijo poberejo sadeže, ko so napol dozoreli. Sadje konstantno izgublja vrednost vitaminov recimo leta 1985 smo morali za 10mg vitamina c pojesti eno jabolko leta 1996 pa kar 5 jabolk za enako količino vitamina c. In danes so razlike gotovo še večje. Leta 2002 pa so uradno priporočili odmerek 200 mg vitamina c dnevno za preventivno zaščito. Se pravi bi za dnevni odmerek samo vitamina c morali pojesti 40kg jabolk, 2kg limon ali kivija, 5kg kislega zelja ali 4kg pomaranč. Človek naj bi letno pojedel kar 500kg hrane in od tega 3kg strupov, ki jih zaužijemo s hrano. Ob branju te statistike me je močno zaskrbelo kaj zadnje čase ljudje jemo. Trenutno nas rešuje še to da je naš organizem obnovljiv vendar ne vem koliko časa nam bo to še pomagalo. Sama sem se odločila za prehranske dodatke in sem zelo zadovoljna. Imela sem težave predvsem pozimi, ker sem bila vedno prehlajena, zamašen nos, boleče grlo... sedaj to zimo nisem imela teh težav in verjamem, da si je moj organizem opomogel ravno zaradi tega, ker sem vnesla v telo to kar moj organizem potrebuje. Res je, da lahko pijemo cedevito in šumeče tablete z vitaminom vendar telo vitaminov ne more shranjevati na zalogo kot maščobe. Telo mogoče porabi tretjino tistega kar ste v nesli v telo s šumečo tableto vse ostalo pa gre ven z urinom. Zato je potrebno dnevno vnesti odmerek kot ga telo potrebuje. Seveda pa, če se odločite za prehranske dodatke se pred tem dobro pozanimajte kaj kupite in naj bodo narejeni na naravni osnovi, ker nočemo v telo vnesti še več kemikalij.
LP, Lea