Petarde

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

31. dec 2010 12:34

Se kar pridružujem že povedanemu.

Zaradi petard ne grem nikoli več na silvestrovanje na prostem.  Nazadnje, pred nekaj leti, mi je petarda prežgala ene zelo fajn tople in ne ravno poceni zimske hlače in to ravno na takem mestu, da luknje ni bilo mogoče popraviti oz. zakriti .  Potem sem ves čas  samo še gledala okoli, kje bo spet počilo.

Doma je bilo takrat še  mirno, ker nas v naselju ni bilo veliko.  Sedaj se je pa razširilo, doselile so družine z najstniki in "najstniškimi" očeti in poka od Božiča do Novega leta in še malo čez. Seveda ravno pred hišami in najbolj veselo je, če petarda poči tik ob ograji, za katero stoji kuža .  Slab kilometer stran pa širno polje in gozd, ampak kaj, ko jih tam nihče ne sliši.

Na Silvestrovo naš maček vedno ob prvem pokanju izgine neznano kam, kuža pa od vznemirjenja neprestano laja, čeprav ga vzamemo v hišo in mu damo na voljo najbolj zvočno izoliran prostor v njej.  Brez pomirjeval ne gre.  Tudi meni je zato Silvestrovo prej muka, kot praznik.

Cila

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

31. dec 2010 19:02

tulka je napisal/a:

.

Komur je dano, da razume, naj razume. Drugi itak ne.

tulka
Se podpisem, tulka in ostali! Kulinarko bere veliko ljudi. In ce se bo magari samo eden, dva ali pet ljudi zamislilo nad tako neodgovornim in nesmiselnim pocetjem, kot je pokanje s petardami, je nekaj ze narejenega. O teh, ki to pocnejo, pa raje ne bi. Verjetno je to edini nacin, da se jih "slisi". lp lučka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

1. jan 2011 14:41

Tulka, tudi jaz ti lahko samo zaploskam, vse kar si povedala, drži kot pribito! Pri nas doma smo se letos prvič, ker imamo mladega psička, soočili  neizmernim strahom in nemočjo uboge živalice. Petard in ognjemetov pa itak že prej nisem marala.

Oba moja mačka sta na srečo čisto "skulirana", res je da sta v hiši, toda očitno ju ne moti ne pokanje, ne bliskanje. Tudi kuža na posamezne poke ni kaj posebej reagiral - do sinoči. Ves čas ga imamo v hiši, pa vendar je nekaj dni nazaj začel nervozno lajat zaradi pokanja. Ko sem poledala skozi vrata, sem videla zakaj - ognjemet ga je prestrašil. Verjetno zelo težko prenaša tisto žvižganje raket in bliskanje.

No, sinoči je že izgledalo, da bomo večer preživeli mirno ... dokler ga nisem morala peljati na dvorišče opravit potrebe in ravno takrat so v soseščini sprožili eno veliko baterijo svetlobnih raket. Grozno, kako je ta uboga žival znorela, lajala, cvilila in se zaletavala v vhodna vrata, da sem jih komaj odprla, da sva lahko šla nazaj v hišo ...

In mirnega večera je bilo konec. Ubogi kuža se je ves tresel, se zvijal v klobčič v temne kotičke, niso pomagali ne priboljški, ne igračke - nič. Po kakih dveh urah agonije je pokrit z dekico ob glasno navitem radiu le mirno zadremal in tako na srečo preživel tudi najhujše kanonade ob polnoči. Če me še kdo vpraša, kako sem silvestrovala, lahko povem: zaradi človeške neumnosti sem sedela v kotu na mrzlih ploščicah s preplašenim psom v naročju. Evo, to je bila naša "najbolj nora noč v letu". Jezna sem in razočarana nad primitivnostjo mojih sorojakov.

... in veste, kaj je meni najbolj ogabno? Ko bomo po vsem razmetavanju z denarjem za pirotehniko na to "najdaljšo noč v letu" že v ponedeljek spet jokali zaradi recesije, zbirali evčke za družine, ki nimajo niti za pošteno kosilo in jaz se bom na društvenih stojnicah trudila od mimoidočih izvabiti vsaj kak evro za pomoč brezdomnim živalim.

Samo sinoči pa smo v zrak pognali na stotisoče evrov  Ogabno in primitivno, pa naj se še tako grobo sliši.

Lahko bi opisovala tudi "silvestrovanje" v manjšem primorskem mestecu na prostem, kamor smo leta 2001 "peljali otročke gledat Dedka Mraza", pa bi porabila preveč prostora. Kaj sva dve družini s štirimi otroki, starimi od 2 do 4 let doživljali tisti večer, veste vsi, ki zaradi otroških solza in preplašenega moledovanja "gremo domooooov", sovražite petarde tako kot jaz.

Za konec si bom sposodila citat Siolove kolumnistke:

Če našega "novoletnega razpoloženja, veselja in praznične topline" ne moremo razkazovati drugače kot s sprožanjem mini uličnih bombnih napadov, potem je z nami nekaj resnično narobe.

vir: http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/mnenja/201

Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 01. 2011 14:43

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

1. jan 2011 15:50

ja pa smo preživeli novo leto, po pokanju sodeč še ni recesije....

Pri sorodnikih, kjer sem silvestrovala, je pokalo ko hudič celo noč (pri sosedih), točno se je vedelo, kdaj so bili njihovi želodčki prazni, potem pa spet booommm, boomm, še sreča, da so imeli samo lepe ognjemete in ne tistih kanonon, ki stresajo celo hišo!

Čeprav smo na začetku mislili, da bomo šli opolnoči ven v center gledat ognjemet, to sploh ni bilo potrebno.

anitram1

Sporočilo je spremenil(a) anitram1 dne 01. 2011 15:52

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. jan 2011 18:13

Če sem že tarnala, moram našo sosesko sedaj še pohvaliti.

Proti vsem pričakovanjem je noč minila mirno do polnoči, takrat je sledila 15-minutna reaketonada na taistem travniku, o katerem sem prej pisala, da sameva, dovolj daleč skratka, da je  naš kuža, in najbrž tudi številni drugi iz  soseske,  pokanje dokaj mirno prenesel.  Brez pomirjeval, ker sem prepozno odkrila, da mi jih od lani ni nič ostalo. Ostal mi je pa lep občutek na tokratno nadaljšo noč .

Cila

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

1. jan 2011 20:33

Tulka in mamaF .

Od polnoči do pol enih zjutraj, je bilo pred našim blokom kot na fronti . Petnajst let smo že tukaj doma, pa nikoli ni tako pokalo kot letos. Doma imamo dve mucki in psa, ki so vseskozi v stanovanju. Psička je še dokaj normalno prenesla pokanje, pri mačkah pa je bila kar kriza. En mačkon je begal sem in tja, druga mucka pa je bila tako preplašena,da je od strahu tudi bruhala. Televizija je bila zelo naglas, da smo vsaj malo omilili zvok pokanja, čeprav ni dosti zaleglo. Rolete so bile čisto spuščene, okna tesno zaprta, a tudi to ni dosti pomagalo. Sovražim pokanje, ognjemete in podobne stvari! Vso pirotehniko bi bilo potrebno zakonsko prepovedat. Sprašujem se od kje ljudem denar za vso to municijo?! Potem pa se ti isti ljudje naslednji dan še hvalijo, kako je fajn počilo, ko so petardo vtaknili v pločevinko. Nekateri so za vsa ta pirotehnična sredstva zapravili tudi po 100 € . Saj bo marsikdo rekel, da me prav nič ne briga, a ti isti ljudje dobijo vsake toliko časa pakete na RK, ker so socialno ogroženi. Povrhu vsega pa imajo ti ljudje tudi hišne ljubljenčke in majhne otroke. Namesto, da bi otrokom dajali vzgled, pa jih posiljujejo z vsem nemogočim. Katastrofa!

Lp!

fakin712

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

4. jan 2011 14:42

No da pristavim svoj lonček! Včeraj smo bili že tretjega v decembru in vam povem pri nas je zvečer še pokalo ko na fronti. Da o silvestrovem večeru ne govorim. Doma imam pol letno hčerkico in na silvesterski večer ni spala skoraj nič, oziroma se je vsake pol ure zbudila ker je nekdo v bližini hiše vrgel "bombo". Resnično se vprašam, ali ti ljudje ne pomislijo, da je v njihovi bližini kdo, ki je bolan, star in kako ob tem strahotnem pokanju trpijo živali In vam zame ni bil ta silvester in božič prav nič čaroben, pa čeprav je bil za nas prvič "kot družina". Bojim se že zdaj kako bo drugo leto... Sicer se pa popolnoma strinjam z napisanim pred mojim postom! Sploh z fakin712- po letošnjem pokanju bi sklepali, da krize pri nas sploh ni! lučica

kajzar  

član od: 28.2.2010

sporočila: 39

6. jan 2011 0:45

Ravno danes sem gledal oddajo šepetalec psom: devetletna psička, dresirana, vesela, živahna,....dolker - se ne vklopi kompresor v garaži. V momentu začne panično begati po stanovanju in iskati skrivališče. In kaj je bil vzrok? Ljubosumje žene! Ko je mož v garaži vklopil kompresor, je žena slišala, da je njen ljubi spet raje pri svojih jeklenih konjičkih v garaži, kot pa pri njej. In to (negativno) energijo, ki jo je žena ob tem sproščala, je psička zaznala in se nanjo odzvala... Še vedno pravim: Za vse psihično trpljenje živali, je kriv izključno lastnik živali! kajzar

neznan uporabnik

6. jan 2011 7:01

Ja, Kajzar, točno tako, hahaha!

Tako kot so meni krive travme iz otroštva, če se ustrašim, ko mi kdo vtakne petardo v kapuco in mi za vratom eksplodira....

Sploh pa močen pok ni le psihično trpljenje, je še kako fizično. Ko ti bobnič zavibrira do neznosnega, zelo boli. Fizično.

japaja

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

6. jan 2011 9:24

Glede na to, da je civilna družba lahko zelo uspešna ob določenih akcijah, predlagam, da se tudi tukaj združimo, oz. organiziramo in predlagamo še ostrejše pogoje za prepoved pokanja s petardami in tudi s spuščanjem raket. Ne vem zakaj mora vsak zase, pred svojo hišo ali stanovanjem spuščati rakete in s tem onesnaževati okolje, strašiti živali ter predvsem zapravljati ogromne vsote denarja, ki bi ga lahko porabili za razne druge novoletne aktivnosti (smučanje, kopanje v zdraviliščih, ogled predstav, ipd). Vsako mesto bi naj določilo prostor, kjer se lahko tovrstni uživači družijo ter streljajo in pokajo. Vendar samo na silvestersko noč in pika. Oni bi imeli svoje veselje, mi pa svoj mir. Če je uspelo pri tobaku, kjer je "prizadetih" veliko več ljudi, bi najbrž tudi pri tovrstni rigoroznejši zakonodaji. Treba je samo organizacija in volja. Kako se to izvede pa ne vem, na tem področju sem prekratka, vas je pa na Kulinariki ogromno izobraženih, ozaveščenih in mladih ljudi, ki bi to lahko izpeljali, če imate res voljo in željo.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti