Petarde

žoja  

član od: 19.10.2009

sporočila: 39

tema odprta - 30. dec 2010 16:29 | ogledi: 7.227 | odgovori: 37

Pozdravljeni!Te dni,ko se bliža novo leto me motijo in to strašansko motijo petarde.Ne le,da ne pranašam pokanja,smilijo se mi živali,ki morajo hote ali nehote prenašati te poke,ki še nam parajo živce in kako šele njim.Kako obvarujete svoje ljubljenčke pred tem,kajti neznosno je gledati kako maček,ki poležava na toplem kavču,ob poku ponori in se prestraši,da ga še dolgo ni na spregled.Prav tako pes,ki se začne tresti in mu ni jasno kaj se dogaja.

Kako se vi spopadate s tem in kako umiriti živali v teh dnevih?

Žalostno je,da se ljudje niti malo ne zavedajo kako žival ob tem trpi!!!

Lep pozdrav vsem in v vstopu v novo leto,čimmanj pokanja

žoja

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

30. dec 2010 18:11

zoja, se kako se s teboj strinjam!Tistega, ki je izumil petarde, bi morali zapreti!!! Obstaja na stotine drugih nacinov, da izrazimo veselje ob velikih praznikih!

Meni je lani umrla moja 15 let in pol stara psicka Polly, ki se je neizmerno bala pokanja. Od sile je kar po stenah plazla! Nesteto silvestrov sem prezivela z njo na tleh  v kopalnici in jo skusala pomiriti. Ko je bila stara pet let, sva se preselili na Nizozemsko. Tam mi je sosed, ki je sam imel tri prestrasene pse, dal ene tablete za pomiritev. Namenjene so zajckom, mucam in kuzkom. Imenujejo se Relax in so od firme Sanal (www.sanal.nl) (web-site lahko izberes tudi v nemskem in angleskem jeziku!) So 100 % naravne. Ce imas moznost, si jih nabavi, ce pa ne, pa ti jih lahko jaz prinesem, ko grem marca ponovno na Nl.

lp Nena in  pogumne muce (se ne bojijo pokanja!)

Nena-morje

kajzar  

član od: 28.2.2010

30. dec 2010 18:15

Vse je odvisno od lastnika (vodje) tropa. Če je lastnik nemiren, žival to čuti in se odzove. Čisto banalno: če bi že mladička navadili, da po poku dobi hrano, se ne bi bal, ali skrival, ampak bi komaj čakal na pok. Lastnik je tisti, ki povzroča trpljenje živali. Da ne bo sedaj kdo to razumel kot, da podpiram brezglavo metanje petard. Sem že v letih in me pokanje moti. Ker pa sem bil tudi jaz mlad, vem kakšen užitek je metati tiste pokalice. Dokler mi jih ne mečejo pod noge in v žepe - naj uživajo. Še prehitro se bodo morali zresniti... Doma smo vedno imeli pse in mačke in nikoli težav zaradi pokov. Dokler je žival v hiši/stanovanju, poka pa zunaj, jim ne bo hudega. Sicer pa: Na national Geographic vrtijo krasno oddajo "šepetalec psom". Vodi jo Cesar Millan, ki je, vsaj zame, fenomenalen pri "vzgoji" psov. Naj bodo psi preplašeni, napadalni, razgrajaški,...vse spravi v red. Obstaja tudi njegova knjiga, ki pa je verjetno samo v angleščini: http://www.emka.si/avtorji/cesar-millan/38148 lp kajzar

žoja  

član od: 19.10.2009

30. dec 2010 18:44

Nena-morje,psu smo dali lani pomirjevala,ki jih je predpisal veterinar ampak žival je potem zasanjana,brezvoljna,dobesedno bi lahko rekla malo zadeta in se mi neumno zdi filat živali s pomirjevali zaradi neodgovornih,bednih ljudi,ki jim je pokanje petard v tak užitek. kajzar,glede na to,da imam psa,mačko notri in jima nič ne manjka,sta ob poku prestrašena in izgubljena,meni pa je to težko gledati.Se strinjam,da dokler žival ni zunaj,ni v nevarnosti,je pa psihološko zelo boleče za žival! žoja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

30. dec 2010 19:28

Tudi sama sem že hotela načeti to temo. Mene petarde spominjajo na vojno in jih dobesedno sovražim.

Psička je v pesjaku in se ji je prvo leto skoraj zmešalo, ko so sosedje začeli pokati. Naj povem, da pri nas ne uporabljajo navadnih petard, temveč neke druge, pravijo jim 'topovske', od katerih se tresejo šipe v hiši. Ko sva slišala njen jok, sva jo na hitro spravila v hišo, a še nekaj dni ni prišla k sebi. Od tedaj je za Silvestrovo vedno v hiši. Malo pomaga, dosti ne. Nekdo je opolnoči vedno ob njej.

Tudi otrok nisva strašila pred petardami prav zato, da se jih ne bi bali. Okrog polnoči sva skušala pozornost preusmeriti na rakete na nebu, a neuspešno. Ko se te v solzah oklepa en prestrašen malček, zraven tuli pes, iz otroške spalnice odmeva prestrašeno klicanje drugega otroka... se le trudiš za miren glas ter čakaš, da mine. In Silvestrovo že nekaj let zame ni več razlog za praznovanje.

Komur je dano, da razume, naj razume. Drugi itak ne.

tulka

nicol  

član od: 8.11.2004

sporočila: 120

30. dec 2010 19:33

Tulka se podpišem!!!!!!!!! nicol

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

30. dec 2010 19:42

Tulka .

peter

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

30. dec 2010 19:57

Tulka Mi se bomo letos lepo vsi 4 v eni postelji stiskali, ker bohvari da se prestrašita in bodo potem večeri pred spanjem vsak dan v joku, hvala lepa. Kuža je pa tudi pri nas obvezno v hiši, že prejšnja, vsaj v garaži, ampak ne pomaga kaj dosti, ko so te specialne zadeve ko poči kot ne vem kaj...samo čudim se da ni več nesreč, pa od kod ljudem denar, ko je taka recesija??? V življenju nisem imela v rokah petarde, ne vem a naj dam smeškota za zardevanje??? Kar so nama s sestro pustili, so bile prskalice, pa še to smo kmalu opustili, ko je iskrica pustila sled na štedilniku. Da pa ne omenjam pred leti silvestrovanja na Kongresnem, par cm je manjkalo, da bi dobila petardo v kapuco Pač marsikdo še nima "popucano" v glavi, važno je da je frajer in se pokaže, drugi ga žal ne ganejo, tak je ta svet danes, samo zase

Milži  

član od: 8.6.2007

sporočila: 1427

30. dec 2010 20:20

Tulka se strinjam s tabo.. Pri nas že par dni streljajo,tako,da je moj kuža pri meni v stanovanju ,pozno zvečer pa ga dam v garažo. Komaj čakam ,da mine to pokanje. Milži

barbara9  

član od: 31.1.2007

sporočila: 757

30. dec 2010 20:52

Se pridružujem vsemu zgoraj napisanemu. Za našo psičko je ta čas nočna mora. Prav zdaj jo mirimo, zaradi nekaj zoprnežev, ki ne morejo brez tega. Kot je omenila Tulka, topovske petarde.

Z leti smo ugotovili, da še najbolj pomaga, da smo mi mirni in se vedemo normalno, ob pokanju jo nagradimo s piškotkom in damo "ajat". Prostor, glavo dol, ker  potem ne drgeta in ne začne hitro dihati.  Pretirana tolažba se ni obnesla. Za silvestrsko norišnico imamo pripravljen Anxocare sirup, ki se mi zdi bolj prijazen do kužkov. Jih ne zadane tako hudo, kot Apaurin. Naša psička živi z nami v hiši. V tem času tudi na sprehod noče. Prav na hitro opravi svoje in takoj nazaj v varno zavetje hiše.

Žalosti me, da ni  kraja v Sloveniji, kjer bi se temu lahko izognili. Tako nam ne preostane drugega, kot da vsi skupaj zdržimo še nekaj dni.

barbara9

Sporočilo je spremenil(a) barbara9 dne 30.dec 2010 20:53

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

30. dec 2010 22:40

Pri nas je letos presenetljivo mirno. Upam, da to ni zatišje pred viharjem. Ne maram ne takega ne drugačnega pokanja in tisti ki so pokali in tisti ki pokajo, pa tudi tisti ki bodo pokali si očitno zdravije svoje komplekse. lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti