15. sep 2010 11:56
For the record: Meni je Lady GaGa všeč. Da bom bolj natačna: pozdravljam fenomen Lady GaGa.
Njeno delo razumem kot zelo inovativen mix med pop glasbo (in vsemi medijskimi orodji, ki spremljajo ta žanr) modo in uporizoritvenimi umetnostmi. In med uprizoritvene umetnosti vsekakor štejem tudi to, kako se v performans vkomponirajo oblačila.
Lady GaGa je sedaj pač v fazi, ko na svoj način problematizira vse, kar se v glasbeni-zabavni industriji dogaja. S svojo pojavo je šla dlje, kot so šli Madonna, Liberace in Michael Jackons skupaj - in moraš imeti "cojones muy grandes", da kaj takega zmoreš. Njeni videoclipi - hja, definitivno stanejo še več, kot so stali Jacksonovi
Njeno sodelovanje z oblikovalci - kapo dol, daje jim možnost, da grejo oblikovalci do roba in še čez, da vidijo, kaj je sploh še fizično možno nositi. Tisti njeni divji čevlji (ena zadnjih stvari Alexandra McQueena) ki jih je sama obupa (znano je pa, da sta Saša Pivovarova in Nataša Polyjeva rekli, da tega ne bosta obuli) so že artefakti in bodo z leti še večji magnet za kolekcionarje, kot so že zdaj.
Tale mesna zadevščina mi je - gledano z vidika performansa - izvrstna. Ker provocira - v oklepajih navajam, kako gre provokacija - tako tiste, ki jedo meso (v smislu, kaj je, nekaj podobnega dajete vase, kaj se pa sedaj zgražate, če je to, kar gre noter, zunaj?) in tudi tiste, ki zavračajo uživanje mesa (kaj je, ljubčki, a si upoate takoooole radikalizirati svojo vegetarijansko stališče, da vas vidim?) in seveda tudi tiste, ki mislijo, da so na takih gala eventih najbolj pomemenbe obleke in "kdo te je oblekel" in tudi izforsiranost raznoraznih stilistov in urednikov (v resnici pa ni čisto tako, nekateri tega, kar ima GaGA oblečeno, ne morejo dati v lonec, ker za to nimajo denarja).
Skratka, kar se mene tiče, je dobila novih deset točk. Upam, da bo zdržala v tem tempu ali vsaj v tej smeri - potem bomo lahko rekli, da nadaljuje v drznosti tam, kamor Madonna ni šla.
Vendelina jr.