Oblačilni report za jesen-zimo 10-11

VALENTINA2  

član od: 1.8.2007

sporočila: 34

28. sep 2010 10:42

Tale zadeva s totalnim praznjenjem omar in sortiranjem mi je blazno všeč. Sem tudi že razmišljala, da bi bil to edini ukrep, da se za vedno poslovim od nekaterih stvari in nabavim le tisto, kar bom nosila in lahko kombinirala. Problem imam, da kljub vnemi ne najdem SEZNAMA KOSOV, KI SODIJO V OBLAČILNO BAZO, zato prosim za pomoč. Kaj naj bi torej imela ena 47-letnica (višina 163, teža kar ok, ne preveč, ne premalo) v svoji omari kot bazo. Vendy, help! Pri frizuri sem že upoštevala tvoj nasvet in zamenjala frizerko - definitivno sprememba na bolje, oz. na to, kar sem že dolgo želela. VALENTINA2

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. sep 2010 10:57

Evo Valentina2, shrani tole:

Oblačilna baza za odrasle punce

- Temen kostim: več sezon potem kupuješ temen hlačni in temen kostim s krilom, temno pomeni črno, temno sivo in temno modro.  Rjavo barvo za oblačilne začetnice odsvetujem.

- Trenčkot: v sezonah prideš potem na to, da imaš vsaj en svetel trečkot in en temen trenčkot

- Blazer: suknjič, ki se kombinira s krili iz temnega džinsa, tvida in in hlačami iz enakih materialov kot krilo, skratka nekaj, kar je treba imeti za smart casual. Najbolje je, če je tak blazer iz materialov, s katerimi ponavadi delajo moške obleke, če ne pa iz gladkega žameta

- Bele in bež bluze (tega ni nikoli preveč)

- Pencil skirt v temnih barvah

- LBD; little black dress, little blue dress

- Majčke za kombinacijo s kostimi in blazerji v živih barvah (tako kot pri belih in bež variantah je treba tu pogledati, katere barve gredo na ten)

- Plašček, ki ga nosimo do temperature plus 5 stopinj in maksi plašč, ki ga nosimo, ko je bolj mraz

- Mestna jakna (lahko nekaj, kar spominja na bundo, pa ima pas in umetno krzno, lahko jakna iz umetnega krzna, letos se bo to definitivno nosilo)

- Škornji z nizko in škornji z visoko peto

- Torbica: dokler se ne zna kombinirati, naj bo take barve, kot so škornj in čevlji, bolj elegantne in lepše so torbice iz lakastega usnja.

- Čevlji: salonarji, balerinke, nizkopetni par na vezalke. Gležarje oblačilnim začetnicam prav tako odsvetujem.

Vendelina jr.

VALENTINA2  

28. sep 2010 12:49

Thanks za zelo hiter odgovor. Nekaj od naštetega se bo v moji omari že našlo, ostalo pa na seznam in nabava glede na zmožnosti. Še dilema okrog barve majčk in moje polti, ki je bolj bleda, sploh pozimi. Kakšne barve izbrati, da zadeve še ne poslabšam? LP VALENTINA2

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

28. sep 2010 13:35

sama si še vedno ne morem narediti reda v omari, sem pa občudovala svojo nedavno preminulo teto, kako je imela red v omari. Vse je bilo zloženo, kot, da bi uporabljala meter, na rob in po kombinacijah. Niti en kos oblačila ni bil za odpis.Pa vedno je bila tako urejena, ji je zgleda pristojalo prav vse, najbrž tudi če bi bila narobe oblečena. To je verjetno tudi odvisno tudi od karakterja osebe, ki oblačila tudi nosi. Priznam, da me je bilo kar malo sram, čeprav imam v omari, kar lepo zloženo, ampak imam več kot dobro polovico stvari, od katerih se nikakor ne morem ločiti. Je pa tudi res, da za v mojo službo pridejo v poštev predvsem hlače (najraje kavbojke), ter oblačila, ki se lahko vzdržujejo. Kakšni kostimčki odpadejo, ker pa grem direkt iz avta v službo, pa tudi za po poti ne rabim nevemkaj obleči. Pa grem vseeno v trgovino in si kupim kaj lepega , potem pa "nimam" za kam obleči, omara se pa polni..., če pa se že odločim za kakšen kos, ga pa gonim do konca. anitram1

Ilbis  

član od: 31.1.2010

sporočila: 23

28. sep 2010 14:08

Hvala Vendelini za napotke o oblačilni bazi. Zelo mi je bila všeč ideja o praznjenju omare in sem takoj stopila v akcijo, vendar sem ugotovila, da nimam kaj pospraviti nazaj Ilbis

Vendelina jr.  

29. sep 2010 15:16

anitram1 je napisal/a:
Je pa tudi res, da za v mojo službo pridejo v poštev predvsem hlače (najraje kavbojke), ter oblačila, ki se lahko vzdržujejo. anitram1
Ne vem, kakšna opravila počneš v službi. Samo, če gre za pretežno fizično delo, potem je bolje razmišljati o delovnih oblekah in posebni zaščiti. Če pa gre za nekaj, kar je bodisi bolj pisarna v manjšem kolektivu, ali pa delo z veliko gibanja (vendar ne poteka v nestandardnih vremenskih ali temperaturnih pogojih), potem je pa vseeno bolje, da se ženska enkrat iz za vselej odvadi kavbojk. Kavbojke so potuha za "bolj komot", ta "bolj komot" pa se z leti spremeni v nikoli izdelan oblačilni stil. In je pač tako, da delovna okolica potem tako "v džinsu in bolj komot osebe" ne jemlje najbolj resno. Oziroma jo jemlje tako resno, kot jemlje resno dolgolase svetlolaske. Nekako jih pošilja "fotokopirat". O čemer smo razpravljale nekaj strani nazaj. Džins se v službo nosi samo takrat, ko se gremo "casual Friday", drugače se ga pa velja izogibati tudi v ne najbolj formalnih službenih situacijah. Za ostale službene dni je pa boljša kombinacija blazerja in žametnih hlač, blazerja in tvidastega ali krila, ki spominja na škotski kilt. Tudi se splača investirati v dobre širkoe hlače (začnejo se na bokih), ker se te hlače dobro kombinirajo s krajšimi blazerji in s pleteninami. Saj je jasno, da v eni sezoni ne morete čisto spremeniti oblačenja, ampak, če že kupujete, kupite nekaj takega, kar ni za čisto vse kraje in situacije. Ker takih "vsenamenskih" in istočasno "za nikamor in v resnici neuporabnih" kosov imate že čisto zadosti do preveč. Vendelina jr.

Vendelina jr.  

29. sep 2010 15:19

VALENTINA2 je napisal/a:
. Še dilema okrog barve majčk in moje polti, ki je bolj bleda, sploh pozimi. Kakšne barve izbrati, da zadeve še ne poslabšam? LP VALENTINA2
Valentina, poglej pod starimi temami v arhiv foruma. Tam imaš tudi rubriko Moda, kjer so shranjene sezonske razprave o oblačilih. V lanaske pre-fall oblačilnem reportu 2009 smo o barvah, ki grejo na različne tipe tenov precej razpravljale in boš tako našla tudi koristne napotke, ki jih je prispevala naša mamaF, vključujoč barvne kroge. Vendelina jr.

VALENTINA2  

30. sep 2010 8:05

O,hvala, že našla. Pa še veliko drugega. Rabim samo še čas, da prečekiram poste. lp VALENTINA2

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

30. sep 2010 9:04

Včeraj sem na naši TV videla voditeljico v belem suknjiču, črnem krilu in belih ( svilenih-tako izgledajo )nogavicah.Nedolgo nazaj na isti TV voditeljica v belem krilu in črnih nogavicah.Sama se še dobro spomnim, da je pred časom veljalo, da belo krilo in črne nogavice ne gredo skupaj in obratno.Nevtralne v obeh primerih.Me prav zanima tvoj komentar,Vendy!

naor

Vendelina jr.  

30. sep 2010 12:03

Črno krilo in presvetle nogavice so passion killer v vseh kombinacijah. Belo krilo in črne nogavice - dokler ni nekdo na koncu srednjega nivoja znanja v oblačenju, naj tega nikakor ne počne. Ko se pride na master level, se pa lahko igra s  kombinacijami bež plaščkov, črnih nogavic, bež-črnih čeveljčkov itd itd.... Začetnicam pa take vaje odsvetujem

Bel reklec in črno krilo pa zelo hitro postane nekaj, kar preveč spominja na "gostinske delavce", zato se velja temu takisto izogibati.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti