Oblačilni report za jesen-zimo 10-11

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. okt 2010 11:24

*Etka je napisal/a:

Kaj pa siva, svetlo siva barva?

Sem tole vprašanje - predvidevam, da se veže na Vivino dilemo - prezrla.

Siva in sivo-srebrna barva sta super. Ker se lahko kombinirata ton-na-ton (vsa oblačila in obutev v različnih sivih barvah) ali pa v kombinaciji siva in potem še kak kontrast v barvi lososa, kobalt modri, bordo, živo rdeči.

Siva gre na vse barvne tipe, je pa res, da si mora vsaka najti "svoje" sive barve.

Pri izbiri gornjih kosov (plašči, jakne, jakna-bunda) je treba upoštevati naslednje:

- med obrazom in plaščem mora biti barvni kontrast. Nežne svetlolaske s sivo-modrimi očmi bo zelo svetlo siva v obliki jaknice, plaščka....hm, kako naj to rečem, zradirala. Zato naj raje izbirajo v temnejšem spektru, ker bo potem njihova bledičnost bolj seksi. V kombinaciji s šminko še bolj. Zelo svetlo sive barve plaščkov in jaknic se lepo podajo puncam, ki imajo afriško lep ten. Ali pa indijsko lep ten. Ostale pa tako svetlo sivo barvo izberemo za manjše kose (bluzice) v kombinaciji z drugimi barvami, In se zraven zahvaljujemo farmacevtski industriji, ker nam na trg pošilja toliko različnih pudrov

- Sivo barvo se splača poudariti s svetlečimi dodatki: tipo, kak sivo-srebrnkast šal, zmagovalec med dodatki pa je vsekakor srebrnkast pas (glej link od Driesa Van Notna, plašček št. 19 s pasom), ki se ga kupi v trgovini z bižuterijo. Dobri so tudi kovinski členkasti pasovi, ki spominjajo na verige in jih bolj leženo zavežemo okrog pasu (in nas v hladnih dnem bistveno manj zebe)

Vendelina jr.

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

6. nov 2010 11:17

Dve vprašanji (če smem): - kaj spada v oblačilno bazo tridesetletnice (lahko tudi link)? - kak model črnega blazerja za osebe nižje rasti (gladek žamet) izbrati, da bo čim bolj univerzalen? Čarli08 Sporočilo je spremenil(a) Čarli08 dne 06.nov 2010 11:18

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

6. nov 2010 22:34

Začela bom od zadaj:

Jakna naj bo krojena tako, da je pas lepo povdarjen, dolžina naj bo nekako do sredine bokov (ali: naj se vidi pol zadrge kavbojk. Lahko imaš precej dolg rever, dva gumba vertikalno, nikakor ne na dvojno zapenjanje. Pazi, da ti bo ravno prav v ramenih in ne bo preveč ohlapen.

Prvo: Rabiš pa:

Črno ozko krilo do srede kolen. Pa še kakšno tvidasto, v takih barvah, da bo tista crna jakna pasala zraven. To kombiniraš z raznoraznimi blizicami, lahko potiskanimi, samo pazi, naj bodo bolj mladostni vzroci, da te ne bo kdo zamenjal za staro mamo. Zara, sem videla, ima ogromno res lepih bluzic. Izogibaj se daljšim krilom.

Bela srajčka ali dve ali tri. Teh naj ne bi imele nikoli dovolj. (samo jaz jih ne maram kaj preveč nositi, po pravici povedano).

Par pulovrov v lepih barvah, kombiniraš z zanimivimi pasovi ali/in okrog vratu bižuterija. Sploh ni treba, da je bižuterija kaka draga zadeva, najdi nekaj, kar ti je res všeč. Potem poljubno kombinitraj. Kak puloverček je lahko ozko krojena jopica, ki jo oblečeš ali čez tanko bluzico ali pa čez mikice brez rokavov. Spet pas in/ali verižica za piko na i.

Za prehodne sezone rabiš trench coat, ki je v bež barvi večna klasika. Najdi  kak lep kroj in če nima kakih posebnih gumbov, kupi kake usnjene ali lesene in jih zamenjaj. To je dobra ideja, kako se osveži izgled starega trencha. Oblečeš ga tako čez hlače, krilo, obleko, kavbojke. Takorekoč, kadarkoli. Ne pozabi ga skombinirati z dobrim šalom. Tako ti bodo zavidali, kako si famozna, ker znaš vse  lepo skupaj "spraviti" in  NE POZABIŠ na malenkosti. Ko boš imela (ali že imaš) denar za še en trench, si ga kupi v kakem dobrem vzorcu ali pa odštekani barvi, kot je recimo udarno temno roza, oranžna ali kaj podobnega. Pazi, da ti barva res paše. Prosi nekoga z dobrim očesom, da ti pomaga pri nasvetu, če se sama težko odločiš.  Modri ali črni trenchi  so OK, ampak meni osebno se zdijo ZELO dolgočasni za 30 letnico (Ali celo zame )

Rabiš dobre hlače, kljub temu, da si, predvidevam majhna (povej, koliko cm imaš), kupi ravno krojene (ni treba, da so zelo široke). Zraven obuj dobre čevlje z visokimi petami, pa boš kar hitro pridobila nekaj cm. Izogibaj se korenčkastim krojem hlač. Kupiš jih lahko v črni, sivi, modri barvi. Če si pogumna, so črtaste ali pa tiste z monokromatskim in minimalnim karo vzrocem super za mlade in starejše, še posebej, če so skombinirane z vzorčastimi bluzicami.

Če začenjaš graditi svoj stil, ti predlagam, da kupiš osnovne zadeve v ali črni ali temno modri barvi. K tej, načeloma malo dražji osnovi, boš lahko kombinirala kakršnekoli barve bluzic in čevljev. Ko boš imela osnovo pokrito, se začneš igrati z drugimi barvami in/ali vzorci kril, hlač itd.

Čevlji: Balerinke v raznoraznih barvah in vzorcih. Pozabila sem kje je že bilo, ampak ena trgovina je imela super srčkane usnjene že za 19E (če me spomin ne vara). Če si kupiš recimo limetaste, oranžne, magenta, svetlo modre, ali v živalskih vzorcih, jih boš lahko nosila takorekoč k čemerkoli, od hlač do kavbojk, kavbojskih kril in kratkemu krilu. (H kratkemu krilu sicer lepše izgledajo malo višje pete, ampak če moraš po opravkih po mestu, ti tega ne bo nihče zameril )

Visoke pete so zadeva, kjer je, po moje, treba seči malo globlje v žep, če hočeš, da te noge ne bodo bolele.

Za zimo si omisli ali baretko ali klobuček. Plašč predvidevam imaš, pa škornje tudi.

Vanja

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

7. nov 2010 10:13

Hvala Vanja - 160cm imam. In sem po dveh otrocih kar v solidni formi. Glede na to, kar premore moja omara, je črna barva moja osnova. In sem ravno kupila en res odbit trench. Limetaste balerinke so pa ideja in pol. Jih že iščem ... drugače pa sem glede čevljev zelo izbirčna in pripravljena odšteti tudi kaj več. Čarli08

Vanja_v_ZDA  

7. nov 2010 15:27

Eh, Čarli08, pa saj nisi tako majhna. Jaz imam komaj nekaj cm več, o letih pa raje ne bi.

Če že imaš črno osnovi, potem se je prav super igrati. Zase bi rekla, lahko kombiniram vsaj 80%, če ne več, komadov cunj enega z drugim.

Karkoli kupim, izberem tako, da gre k vsaj nekaj zadevam, ki jih že imam v garderobi. Samo tu pa tam je kaj takega, kar je bolj "specialno".

Pozabila sem ti pa omeniti dekliško krojeno kavbojsko jakno in črno usnjeno jakno. Oboje boš lahko nosila tako k ozkim krilom ali pa k hlačam, pazi pa, da bo "priščipnjeno" v pasu. Oz. Izogibaj se klasične Levi's jakne, ki je bolj namenjena fantom, pa blago naj bo čim manj sprano. (jaz dam mojo 10 let staro jakno očistiti v kemično čistilnico. Stala je $75, je temno modra in iz tankega materiala in nočem, da se mi nepotrebno oguli). NE glede na to, da so visoki modni kreatorji letos kombinirali več kosov kavbojskega blaga v eni opravi (ali outfitu), se tega raje izogibaj. Niti seksi Pamela Anderson ne izgleda dobro v kavbojskem kostimu, pa naj kdo reče karkoli hoče.

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

7. nov 2010 17:48

Vanja, ful lepo te je brati. Veš, smisel za kombinacije imaš ali pa nimaš. Jaz npr. ga nimam.Sem kot Salieri, v filmu Amadeus!

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. nov 2010 18:44

Saj tista, da so talenti različno razporejeni, čisto drži. Ampak ni, da bi človek takoj vrgel puško v koruzo in si nabijal, da nima talenta. Oziroma, so področja, kjer se moramo udejstvovati, pa tudi če nam veščina ne gre. Oblečeni moramo biti vsi in ni druge, kot da se tega nekako naučimo. Čarli, na tem portalu imaš tudi rubriko Moda in tam imaš več sezonskih oblačilnih reportov in tam so na začetku vsake teme napisani gabariti te famozne oblačilne baze. Pri blazerjih je tako, da obstaja en kroj, ki je prijazen do vseh velikosti in postav (okej, številke so različne, ostalo pa niti ne) in gre takole: rever širine 8 cm, oba kraka enako široka, izrez se konča z dvema gumboma, zapenjanje je enojno, taljlirano srednje (ne oprijeto do konca in ne ohlapno v pasu) konča se tam, kjer se začnejo boki. Za 160 centi je tak kroj okej zaradi tega, ker ne krajša postave (kar malo daljši blazer utegne narediti). Če imaš večino črnega v omari, je definitivno potrebno imeti tudi črn blazer iz gladkega žameta. Je pa pri tem materialu potrebno paziti, kaj se nosi zraven. Namreč gladek žamet se lepo kombinira s tvidastimi zadevami, tudi dobro se kombinira s svilenimi zadevami in tudi temno moder džins se zraven lepo nosi. Edino, kar se k temu malo slabo nosi, so gladke črne hlače ali krilo. Ker potem vse skupaj deluje, kot da je nase navlekel nekaj, kaj je črno in na tej točki tudi odnehal. Če hočeš črn kostim, potem ga imej, medtem ko črne hlače in črn žameten blazer - to je predvsem slab približek k črnemu kostimu. Oziroma, če hočeš črne hlače in črn gladkožametni blazer, potem se to kombinira z močnejšimi pajkicami (ki so iz enakega materiala, kot je material za hlače za jahače, ki preskakujejo ovire) in kombiniraš z mušketirskimi škornji. Zraven lahko nosiš bele bluzice, magari s kakšnim čipkastim plastronom. Te kose sem najprej videla v Guccijevi kolekciji, potem so se pojavili čisto povsod, do točke, da so v Zari. V Gucciju se je pa ta kombinacija pojavila zaradi tega, ker oni delajo obleke za Charlotte Casiraghi (ki tekmuje v konjeništvu in je drugače iz monaške knežje družine...tako, da vidimo, kje se pobira inspiracija za oblikovanje oblačil) Črno ima rado kako barvo za kontrast. Fino je, če npr nosiš vse črno, pa to začiniš s čevlji v drugi barvi: rdeča, vijola, čevlji z animal printi (videla srčkane balerinke z animal potiski). Visokih štikel za 160 centi ne bi svetovala. Pač pa bi svetovala srčkane salonarje na špico in stiletto štiklo kakih 6 centi. Stiletto (tako kot ga razumemo tule, v ZDA je beseda "stiletto" skoraj sopomenka za visoke pete) je vitka petka, ki se spodaj malo razširi in zgoraj tudi, vendar je vse skupaj precej vitke izvedbe. Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

7. nov 2010 20:38

Vendelina jr. je napisal/a:
Visokih štikel za 160 centi ne bi svetovala. Pač pa bi svetovala srčkane salonarje na špico in stiletto štiklo kakih 6 centi. Stiletto (tako kot ga razumemo tule, v ZDA je beseda "stiletto" skoraj sopomenka za visoke pete) je vitka petka, ki se spodaj malo razširi in zgoraj tudi, vendar je vse skupaj precej vitke izvedbe.Vendelina jr.

Samo tole bi omenila, za tiste moje višine( ): Visoke pete, tudi nad 10 cm in/ali z odebeljenim podplatom, da se laže hodi, gredo, uh-la-la lepo z dolgimi hlačami. Hlače naj segajo skoraj do tal. Tako izgledaš vitkejša, seveda višja in z "manekensko" dolgimi nogami. Da so na špico, pa itaq.

Pravzaprav tudi čez poletje nosim rjave, "nežno masovne" cokle z (jao, kak oksimoron je to) 12,5cm , tudi h krojenim oblekam. Ne izgledam prav nič čudno, ko se pogledam v ogledalo.

Vanja

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

7. nov 2010 21:09

Naor, ko bi mene videla pred letom dni. Prepričana tako kot ti,da nimam smisla za oblačenje. No potem sem odkrila te modne teme na kulinariki. Prvič se mi je zgodilo, da sem razumela in z veseljem brala nekaj o oblačilih. In sem se lotila po korakih: frizer, kupila sem si komplet novo spodnje perilo, napisala sem si listek za oblačilno bazo, šla v trgovino, prišla domov s polnimi vrečkami, zmetala iz omare polovico starih oblačil...

V službi imam sodelavko, ki obvlada oblačenje na mojstrskem nivoju. Seveda je takoj opazila spremembe na meni in tudi pohvalila. Ko sem jo vprašala, zakaj mi nikoli ni rekla, delava skupaj že deset let, dobro ve, da ji ne bi zamerila, če bi mi dala kak nasvet. Njen odgovor me je zelo presenetil. "Pa saj te to nikoli ni zanimalo. Ti si si navlekla gor ene hlače in majico, pa je bilo," mi je rekla. Kar je čista resnica. Nikoli se nisem pretirano ubadala z oblačili. Nisem se s prijateljicami pogovarjala o tem. Nisem hodila na razprodaje, skratka temu res nisem posvečala pozornosti.  Ne rečem, da zdaj imam smisel za oblačila, vendar se res da ogromno priučiti. Pa saj če redno bereš to temo, ne moreš zgrešiti.  :) Pojdi po nakupih s kakšno prijateljico, kolegico, sodelavko. Ženske pa res rade skupaj nakupujemo   In ko bi me vidla pred enim letom... dolgi abšlesani rdeči lasje, tiste korenčkaste barve: Na sebi pa "kr nek"i. Čevlji in barve so bile moja najšibkejša točka"  In da me vidiš danes. Kot avion  Se opravičujem za tole dozo nadutosti, ampak danes pri 40ih, se počutim odlično v svoji koži. V bistvu najbolje do zdaj. In v največji meri to pripisujem stilski preobrazbi, ki sem se jo lotila po korakih mojstrice Vendeline. Vendy, hvala ti še enkrat. 

Da pa taka preobrazba vpliva tudi na ostale sfere življenja, je pa itak vsem jasno.PS: Ne, nisem zamenjala moža. PPS: Za nobeno stvar v življenju ni nikoli prepozno. Tudi za oblačenje ne.

Vilma

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. nov 2010 21:58

Uf, uf, tole temo sem čist zanemaril, sedaj se mi ne ljubi vse prebrat, to popravim jutri. Kakorkoli, Vilma, to ne gre tako enostavno. Pri preizkšanju spodnjeg perila je nujna strokovna pomoč, ki je lahko preskrbim, zelo ugodno ( upam, da šef ne bo tega izbrisal kot komercialni oglas ), posebej rabite strokovno pomoč pri izbiri, saj veste kakšnih halterjev..

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti