22. apr 2010 16:20
Saj se nisem mislil več oglašat v tej temi, pa me proxima povleče za prst ( un za tipkat ).
Proxima, nekatere pojave v človeškem obnašanju, si imenovala " podzavestno nagnjenje hokus-pokusom ", razumeti je da tam pašejo efekti, ki jih nekateri pričakujejo bodisi od " zakona privlačnosti " ali od feng šuja ( karkoli to bilo ) ali od česa podobnega. Verjetno stvari imaš klasificirane, kaj je znanstveno in kaj ni, omenjaš tudi znanstvene metode za ugotavljanje resničnosti pojavov, kako eliminirati " selekcijski bias ".....
Torej pojave imamo klasificirane, zna se kaj je znanstveno in kaj ni in poznamo metode, kako to ugotoviti. To ni novo. Meni se zdi, da so edino grške filozofske šole dopuščale svobodno mnenje o svetu, pozneje se pojavi uradna znanost. Uradna znanost je imela svoje institucije, in to so akademije znanosti, ki se jim je včasih reklo drugače, recimo " sveta inkvizicija ". Ona ( sveta inkvizicija ) je znanstveno preverjala nove teorije, če se v soglasju s tedaj veljavnim " znanstvenim " pogledom na svet in če niso je ukrepala po tedanji šegi. Bili so pošteni, imeli so preiskave, pisali zapisnike. Recimo, če so koga obdolžili sodelovanja s hudičem, so naredili znanstveni preizkus ( primerno času ): osebo so dali na natezalnico ( ena sofisticirana znanstvena naprava tedanjeg časa ), če je priznal, je bil sodelavec hudiča, če ni priznal, je umrl na natezalnici od trpinčenja in to je bilo prav, ker mu je lahko le hudič pomagal da ni priznal...........
Zmeraj so bili ljudje, ki jim uradni pogled na svet ni zadostoval in so iskali nekaj novega in čez čas je marsikomu tudi uspelo. Spomnem naj te na kopico astronomov, fizikov, kemikov, zdravnikov, ki so utirali nove poti, širili meje znanja.
Danes ni nič drugače: kopica ljudi išče nove poti, prodor v znanost, na drugo stran " bariere ni lahek. A je možen stik, recimo sodobne fizike in okultizma? Novejše raziskave nakazujejo možnost, da se nekje podira kauzalnost. Po moje, če se to izkaže za en sam foton ( da bi se recimo pojavil pred svojim vzrokom ), posledice so nesagledive, tega preboja za enkrat ni, morda pa bo. V medicini je tudi en kup " znanstvenih " ved ( vej ) ki bi rad bile priznane ( zdravljenje s kristali, homeopatija........... ). Zanimivo pa je, da je v medicini narejen preboj. Kolikor vem, od vseh hokus pokusov, " uradna medicina " prizna akapunkturo. V enaindvajsetem stoletju, ko lahko sledimo skoraj vsakemu atomu v organizmu, medicina pade na neke meridijane v telesu, pretakanju yina in yana ( ali karkoli že ) ne da bi mogla pokazat eno samo žilico, ki bi predstavljala določeni " meridijan " , da ne rečem, da nihče nima pojma kaj je to yin ( ali karkoli že ).
OK, hotel sem sam povedat, da se je " uradna znanost " v zgodovini izkazala za zelo nezanesljivega razsodnika v mejnih primerih znanost-hokuspokus.
ežoj