Še pomnite tovariši ?

tema je zaklenjena

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

30. nov 2009 21:18

Vikica, zadeva z ZDA taka zato, ker tukaj ni globoke nacionalne zgodovine. Na žalost so Indijance zatrli, ko so pa dobili svojo "avtonomijo", je bilo pa že vseh ostalih toliko več, da so naseljenci prevladali.

Vsi, ki v ZDA ostanejo, sprejmejo načelna pravila države in se po njih ravnajo. Tukaj so vsi potomci priseljencev iz Evrope, Azije ipd. Če kje, se ravno tukaj kot tujec ne počutiš tujega in si pač sprejet tak, kot si. Ah, ti si iz Slovenije? Kej je to? Oh, zanimivo.... Moj praded je prišel iz.... Kaj te je pa prineslo sem? Tako približno gre pogovor.

Nesrpnost med verami in barvami so res zatrli z zakonom in moram reči, da po večini dela. Predvsem zato, ker so prekrški strogo kaznovani. Pritožbe se še vedno zgodijo, vsake toliko časa so pa lažnjive. (češ, mene so nagnali z dela zaradi tega, ker sem črn.)

Če si nov  v soseski in se hočeš priključit v družabno življenje, te bodo sosedje sprejeli z odprtimi rokami. Če nočeš, te bodo pustili pri miru (in si verjetno kaj mislili). Če najdeš službo, hočeš odpreti svojo firmo, se šolati, bodo tebi ravno tako odprta vrata kot ostalim. Nihče ti ne bo metal polen pod noge, pravzaprav vsi navijajo za tvoj uspeh. Država še posebej, ker oni vedo, da če boš ti uspešen, boš plačeval davke, zaposloval delavce, koristil ekonomiji.

Predvsem to slednje je razlog, da se veliki podjetniki, izumitelji ipd. radi preselijo na to stran luže. Izumiteljstvo in podjetništvo ni nikjer tako cenjeno kot tukaj, pa tudi dovolj denarja je na voljo.

Seveda pa tukaj ne govorim o raznoraznih bandah. To so ljudje res najnižjih slojev res minimalnega procenta, ki nočejo delati in svoj nesposobni mačizem kažejo na vzven z nasiljem.

Če bi le uspelo narediti nekaj z zdravstvenim zavarovanjem v smislu, imeti vsi takojšen dostop do res dobrih zdravnikov in zdravil kot sedaj, pa brez dolgih vrst, kot jih poznajo v Kanadi, Sloveniji in v mnogih drugih državah.

Vanja

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

30. nov 2009 21:51

Vanja ali imaš občutek, da smo Slovani nekoliko drugačni od drugih narodov. Meni se zdi, da smo.

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

30. nov 2009 22:18

V petek zjutraj me je še vso zalimano na poti v kopalnico začopatla babi "Tjašaaaaaaaaa,Tjašaaaaaaa" "kwa?" "a ti veš kaj je bilo včasih 29. novembra?" "ne -.-" " to zdej po ulcah sprašujejo in če te kdo karkoli praša moraš rečt da je bila nevemkaterga leta ustanovljena Jugoslavija ind aje bilo takrat vse dobro zdaje je pa vse zanič" in je gladko odkorakala nazaj jaz pa samo "baba" Neverjetno kakšna nostalgija daje ljudi Roncolino

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

30. nov 2009 23:13

vikica je napisal/a:
Vanja ali imaš občutek, da smo Slovani nekoliko drugačni od drugih narodov. Meni se zdi, da smo.

Zanimivo!

Mislim, da smo Slovani nekoliko drugačni zato, ker smo živeli v res socialnem sistemu. Ja, če se kaj zgodi, bo pa že država poskrbela zame. To je veljalo za naše stare starše, starše in za vse moje generacije. S tem, ko se je sistem spremenil, je ljudem ostala nostalgija po tistem, kar je bilo. Nič več ni avtomatske varnostne mreže, zdaj si jo moramo splesti s svojo iznajdljivostjo in varčnostjo sami. Pa ni važno koliko zaslužiš, ampak kaj s tistim, kar zaslužiš, narediš. Vsi se pa spominjajo samo lepih trenutkov in ne tistih, kako težko je bilo, ko ni bilo praška, da bi prali plenice. Da se ravno tako ni dalo dobiti službe, da si moral hoditi naokoli za kredite za stanovanje, pa ti sploh niso hoteli povedati, kakšne obrestne mere zaračunavajo. Ne, tudi včasih, če si hotel kaj doseči, ni bilo enostavno, se je pa dalo in vem, da se da tudi v novem sistemu.

Če malo pogledam naokoli opazim, da tistim, ki jim je šlo dobro v Jugoslaviji, gre prav tako dobro v novem istemu. Tistim, ki se že včasih niso znašli, tudi danes ne gre preveč lepo.

Kar se pa pokvarjenih politikov tiče: Ti so bili umazani že v davnih časih, samo dostopa do informacij ni bilo. Vse je po pravilu: Če ne veš, ne boli!

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 30.nov 2009 23:16

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

1. dec 2009 7:47

Roncolino je napisal/a:
V petek zjutraj me je še vso zalimano na poti v kopalnico začopatla babi "Tjašaaaaaaaaa,Tjašaaaaaaa" "kwa?" "a ti veš kaj je bilo včasih 29. novembra?" "ne -.-" " to zdej po ulcah sprašujejo in če te kdo karkoli praša moraš rečt da je bila nevemkaterga leta ustanovljena Jugoslavija ind aje bilo takrat vse dobro zdaje je pa vse zanič" in je gladko odkorakala nazaj jaz pa samo "baba" Neverjetno kakšna nostalgija daje ljudi Roncolino
Ja Roncolino, te popolnoma razumem, pri meni je tudi nekako tako. S tem, da en del sorodstva vztraja, kako je bilo luštno, drugi pa, kako je bilo hudo in vsi so se pripravljeni na smrt skregat z drugače mislečimi. Go figure :) Vanja, lepo si to napisala. Mislim, da je bilo večini lepo tudi zato, ker so bili mladi, mladosti se pa vsi radi spominjamo. Grde reči kar pozabiš ... Ne vem, si ne znam drugače razložiti ... Gigi_84

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. dec 2009 9:11

vikica je napisal/a:
Tole bo treba pa malo teminološko spraviti v en red - za družboslovne sladokusce Okej,bili ste opozorjeni, je za sladokusce Prvič, z besedmo Slovani označujemo sklop različnih etničnih skupin, ki govorijo jezike, ki so se razvili iz podobnih/enakih korenov in od tu naprej je sintaksa kolikor-toliko podobna. Gre za skupino satemskih jezikov, ki jo označujemo za slovansko. Skratka, Slovani - to je oznaka za jezikovno sorodnost in za čisto nič drugega. Drugič, obstaja razlika med etnično skupino in narodom. Etnična skupina je skupina, ki deli skupno kulturno izročilo in najbolj povezovalni element etnične skupine je vsekakor jezik. No, narod je pa skupina, ki goji skupno kulturo in ki goji tudi skupno ekonomijo in si družbo organizira na tem, da so pač pripadniki te skupine primarno vključeni v menjavo, ki se dogaja v tej skupini. Če se je kdo v temle izgubil: sociološko gledano je se je narod kot fenomen zgodil z novim veko, s razmahom kapitalizma, ko se je pač menjava lahko začenjala dogajati na širšem prostoru in ko je meščanstvo začenjalo dobivati dovolj ekonomske moči, da se je uprlo fevdalcem (in jih je moralo biti veliko in so pobirali na širšem prostoru, da so bili dovolj močni) - konec koncev, izraz "pomlad narodov" je točno posledica tega boja. No, narod je koncept 18. in 19. stoletja in v 19. stoletju se je večina narodov tudi politično organizirala v svoji državi. No, nekaterim to ni čisto uspelo in smo ta proces dokonačli ob koncu 20. stoletja. V kontekstu 21. stoletja. Slovenci smo narod, Hrvati so narod, Američani so narod (pa imajo zelo različne etnične izvore), Kitajci so narod, medtem ko pa masa etničnih skupin, ki živi na Kitajskem in imajo svoje jezike (podobno je v Indiji) niso narodi, so etnične skupine. Okej, do sedaj smo ugotovili, da Slovani niso narod. Načeloma je pa diskusija o tem, kakšno je kolektivno obnašanje ene etnične skupine versus druge....in kako se pač nekoga presoja po tem, kakšne etnične provinience je, pa četuudi je čisto dobronamerno in celo ima v ozadju kak kompliment (tipo, joj, kako ste Slovenci pridni itd), ta diskusija ima tveganje, da hitro zdrsne v precej vulgarna posploševnja in od tam v škodljive -izme vseh vrst. Ker vsakogar od nas pa vendarle oblikuje še kaj več kot njegova etnična provinienca. Tu se velja referirati na Margaret Mead, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja študirala obnašanje tradicionalnih družb na treh pacifiških otokih. Ljudje na teh otokih so si bili po etniji/rasi/genetiki precej blizu, ampak ker je bila komunikacija med otoki minimalna (ravno toliko, da se tja ravno ni dalo veslati, na motro se je pa brez problema prišlo čez), se pač niso skoraj nikoli srečali. In so organizirali tri zelo različne organizacije družbe. Na eni so imeli hierarhični patriarhat, na drugem so imeli precej bojeviti matriarhat, na tretjem so pa imeli precej permisivne prakse. In seveda, člani različnih družb bi, če bi se srečali, imeli precej težav, da bi usklajevali svoje vrednote. Tekst se imenuje Spol in temperament v treh različnih družbah (in se mi zdi, da vem od katere članice otrok mora itak tole študirat) in na temelju tega teksta velja v modernem družboslovju premisa o tem, da človeka oblikuje in vzgaja družba in temu procesu se reče socializacija. Primarna teče v družini, sekundarna teče v referenčnih krogih, ki jih posameznik izbere in potem poskuša v sekundarni socializaciji malo prečrtati tisto, kar so ga naučili doma, pa je tu vedno delen uspeh, določenih stvari se pa ne da zradirati. In če se človek v obeh socializacijah nauči, da je potrebno spoštovati svoje kulturno izročilo in ga negovati in hkrati tudi spoštovati kulturna izročila drugih ljudi, potem ne bo imel problemov. Potem mu bo malo toplo pri duši, ko bo slišal kakšno melodijo, ki bo nekako spadala v soundtrack of his/her life (tako kot se mi pač zadevamo nad vsem, kar je bilo iz Juge, ker smo bili takrat pač manjši - no, ja, eni ne, mimo enih je šlo res vse čisto mimo), pa malo mu bo toplo pri duši, ko bo slišal jezik, ki ga morda ne razume najbolje, ampak mu je tako domač in pojoč in tako slovanski... Pa malo se bo ugriznil v jezik in nasmehnil sam sebi, ko bo kje na Češkem ali Slovaškem že tretjič koga pozdravil (ker ga po fizionomiji spominjal na nekoga, ki ga že blazno dolgo ni videl in šele nato ugotovil, da je tisti Čeh samo podoben sošolcu iz gimnazije). Ampak halo, to je zgolj in samo sentiment, ki ga zavestno negujemo. Več pa ni. Zaradi tega nimamo z nobenim človekom zgolj zaradi tega, ker je slučajno Slovan, nič več in nič manj skupnega. Saj jaz bi tudi rada imela kaj več skupnega z Romanom Abramovičem, ker sva oba Slovana, ampak se mi zdi, da iz te moke ne bo kruha Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. dec 2009 9:23

In še nekaj. Tudi za tiste, ki so rojeni kasneje in pač nikoli niso bili pionirčki in za vse nekdanje pionirčke: nobenemu ne bo posebej škodovalo, da malo učvrsti svoje znanje novejše zgodovine, oziroma zgodovine dvajsetega stoletja. Nevednost je najbolj zahrbent sovražnik, ker ga ne vidimo in nič ne boli. Kdor ne zna zgodovine vsaj od prve svetovne vojne naprej, komur termini tipo: Galipoli, rapalski mir, požig Narodnega doma, šestojanuarska diktatura, anschluss, kristalna noč, Pearl Harbor, AVNOJ, 14. divizija, D-day, V-day, skupnost premoga in jekla, Pariška mirovna konferenca, osimski sporazumi...ne povedo dosti, naj izvoli to še v tem letu popraviti. Bo en slabo veden manj na svetu. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

1. dec 2009 9:48

Roncolino, saj ni nič narobe, da si se začudila babici. Povsem razumljivo je, da mladinci, ki niso dali skozi nekaj let socializma, na nostalgijo nekaterih gledajo drugače kot tisti, ki smo socializem "preživeli in se ob tem tudi smejali", kot je v odlični knjigi zapisala Slavenka Drakulić Ilić. Preberi si to knjigo, je tudi prevedena v slovenščino (čeprav s prevodom nekaj izgubi, a ne bodimo malenkostni) in boš babico razumela. In se tudi ti smejala, ko boš brala o pomanjkanju parlnega prška, sistemu par-nepar (vprašaj starše, kaj to pomeni), bencinskih bonih, iskanju primernih vložkov, in zgolj sanjah o tem, da bi se na polici znašla Milka čokolada. Tisti, ki smo živeli ob avstrijski meji, pa smo itak bili glavni, ker nam je bilo vse zahodno pred nosom. In tudi zato, ker smo poleg TV Ljubljana in Tv Zagreb lahko spremljali še dva avstrijska tv programa.

Naša otroka sta dobro podučena o novejši zgodovini, tudi o življenju v nekdanji skupni domovini Jugoslaviji. In še danes, ko nas pot zanese po svetu, Slovenijo le malo kdo pozna, ko pa omenimo, da smo včasih bili del ex Jugoslavije, pa se hitro spomnijo.

Bili so tudi težki časi v socializmu, naši satrši bi vedeli veliko povedati o tem. A vseeno tudi lepi. Tudi v naših življenjih se večinoma spominjamo le lepih stvari, tiste težke, slabe, večinoma pozabimo. In v današnjem času ni nič čudnega, če nekatere daje nostalgija za časi, ko so vsi lahko šli na morje, ko so bile službe nekoliko bolj zanesljive kot danes, ko so bile socialne razlike vendarle manjše in je bilo nacionalno bogastvo malo drugače porazdeljeno, kot je danes. Tudi zdravniki so bili bolj dostopni, ni bilo tolikšnih čakalnih dob in samoplačništva za hitrejše ukrepanje ... Seveda je vse to imelo tudi svojo ceno, morda del tega plačujemo tudi zdaj.

Kakorkoli, zgodovina se je obrnila, kot se je, zdaj smo, kjer smo, ne glede na to, kaj je kdo pričakoval. In v vsem tem nam mnogim nihče ne more ukrasti prelepih spominov, pa čeprav se nekateri še tako zelo trudijo.

Mamamia

mamamia

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

1. dec 2009 10:32

Ja Vendelina imaš prav, nevednost je grozna reč. Nekako sem si pred nekaj leti (ko sem se piflala za maturo iz zgodovine) zadala cilj, da bom končno prišla tej temi do dna. Ker roko na srce, so bili naši učbeniki bolj površni in je bilo vse odvisno od učitelja. In kot že rečeno, nisem prišla do zaključka. Mislim, ne, da vem, da je bilo dobro in slabo, tako kot danes. Takrat sem se tudi odločila, da bom kar se da objektivna in pazljiva pri tej debati, ker zna pokvariti marsikatero druženje. Kot si že rekla, mlajša generacija je tu zgolj opazovalec, zato ne moremo soditi. Lahko se pa potrudimo čim več izvedeti. So mi pa sodelavci povedali eno fajn zadevo, in sicer, če je bil praznik na nedeljo se je velikokrat prestavil na ponedeljek. Tu sem vam pa fouš :) Gigi_84

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

1. dec 2009 11:15

Jaz sem pa gledala tisto oddajo, ko so spraševali, kaj naj bi praznovali 29. novembra. Pa razmišljala, a današnja mladina res tega ne ve ali so samo izrezali tiste, ki so vedeli?

Jaz tričetrt pojmov, ki jih je dala Vendelina, ne znam dobro razložiti (bi pa takoj jih uvrstila v obdobje, tudi to je nekaj). Ampak 29. november, in da smo imeli državo, rojeno v Jajcu ... to pa ni nekaj, mimo česa bi lahko šli.

Sem v nedeljo šestletni hčerki povedala, da smo včasih praznovali rojstni dan Jugoslavije (mala je geografski frik in že recimo našteje bivše YU republike, no ja, kakšno včasih spusti), in da je bila država rojena v Jajcu. Pa škoda, ker ne vidimo v notranjost, me prav zanima, kaj je njena domišljija iz tega naredila. Ker iz jajc pridejo piščančki, pa račke ... od kdaj pa države?

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti