30. dec 2010 23:15
Ni nujno, da je sadika usahnila zaradi zmrzali. Ene se pač malo težje ukoreninijo tu. Najbrž so bili tudi kaki, fižol, krompir, koruza in tobak skupaj s paradajzi malo negotovi, ko so se kar naenkrat znašli in the old country.
Pred leti sva s prijateljem v isti drevesnici kupila vsak eno sadiko asimine, jaz sem jo posadila na prosto, on pa v lonec. Sadiki sta bili sicer majhni in ne preveč ugledni, ampak korenine so bile vsekakor še žive.
Moja je životarila kakšno leto. Ni bil kriv mraz, tisto zimo ni bilo hudega mraza - sem iz Pirana in tudi pri nas zna snežiti in zmrzovati - ampak moja je prvo poletje kakor brez volje napravila nekaj listov, prezimila, na pomlad še nekaj brstela, potem pa kar nekako prešla. Ker nimam 'zelene roke' bi si še danes očitala, da sem jo ali posušila ali utopila , ampak tudi prijatelju je usahnila, čeprav je zanjo skrbel njegov oče, ki je izkušen vrtnar. Klima je bila enaka kot pri nas, morda še za nekaj stopinj bolj zahtevna (Dolina pri Trstu). Pri njih je sadika prvo leto zelo napredovala, mnogo bolj kot moja (čeprav v loncu), pozimi so lonec zaščitili, spomladi je zelo odgnala, naslednje leto je pa ni bilo več.
nola
Sporočilo je spremenil(a) nola dne 30.dec 2010 23:35