![](/grafika6/ikona-avatar-prazen.png)
14. okt 2009 4:41
Strinjam se z mamoF - res so tkanine podvržene vsem mogočim postopkom kemične in nekemične obdelave preden pridejo v trgovino. Potem pa ležijo po raznih skladiščih preden jih zašijejo in tudi kasneje. Sama nova oblačila , ki gredo direkt na kožo vedno operem, če ne zaradi drugega tudi zaradi boljšega občutka - nekako jih udomačim, jim dam tisti domači vonj. Pred prvo uporabo ne perem bund /razen če ne smrdijo po zatohlem in vlažnem in so tako zmečkane, da se jih pazljivo ne da zlikati, pa tudi tisti zoprni vonj bi še bolj vdelali v oblačilo /, prav tako ne perem zimskih plaščev, kostimov in moških oblek pred prvim nošenjem. Moram pa povedati, da pri kupovanju oblačil in tkanin pazim, da so le te pralne, da ni potrebno samo kemično čiščenje, torej ne kupujem 100 % volnenih oblačil. Pa to ne samo zaradi pranja, pač pa tudi zato, ker me vsa po vrsti pikajo, zato tudi redko nosim pletenine direktno na kožo, ampak vedno spodaj oblečem bluzo. Zanimivo, 100 % poliester me pa ne moti. Novo oblačilo pa operem tudi zato, da vidim ali se bodo hlače ali kavbojke skrčile in jih lahko brez skrbi nato skrajšam, pa tudi kakšne majčke bolj živahnih barv znajo pri prvem pranju spustiti neverjetno količino barve in v takih primerih sem pazljiva tudi pri nekaj naslednjih pranjih, potem pa se navadno vnese. Ko že razpravljamo o pranju novih oblačil pa me še nekaj zanima - ali tudi vas moti, da so oblačila v nekaterih bolj nizko cenovnih trgovinah tipa H&M, NewYorker, C&A.... tako zmečkana in včasih prav zoprno smrdijo, da si človek včasih ne more predstavljati ali se bo to sploh dalo zlikati in akšna bodo kasneje. Mene namreč to grozno moti - po drugi strani pa so mladi prav navdušeni nad temi trgovinami, pa tudi oblačila niso vedno tako cenena, kot najprej izgledajo. Kaj pa vi menite? Lep dan vsem skupaj. tedyka