Nova oblačila!

zvezdanko  

član od: 4.8.2009

sporočila: 6

13. okt 2009 17:06

ja, ljubi bog, kje pa zivite? Normalno, vsaj meni je, da nova oblacila operemo, pa sploh veste, kje vse se to valja, bolje, da ne...? No, jaz sem slucajno tekstilec in vem kako se valja blago, predno je zasito vse povsod. Zato je z moje strani absoluten apel preperite oblacila predno jih zacnete nositi, ker ojojjojo, bolje , da ne veste.... Ali na roke ali v stroju, je popolnoma stvar lastne poresoje. Definitivno se pri nasi hisi ne oblece prav nicesar novega, kar se ne prepere, pa upam, da je kdo gledal ,oddajo, ko je nek maldi fant dobil grozne izpuscaje od novih kavbojk, komaj so ga resili. Zato PERITE, PREPERITE nova oblacila PRIPOROCAM........ zvezdanko

neznan uporabnik

13. okt 2009 17:15

In dovolj huda kazen je tudi to, da je toliko strupa, da kar kaplja.... Kar se pa higiene tiče, je tanartabol umazana stvar na tem svetu denar. Ga sicer ne perem, si pa strogo umivam roke. Denar gre res čez še pa še rok. In to znotraj EU, se pravi pri Evrounikatih al kako se nam zdej reče? japaja

neznan uporabnik

13. okt 2009 17:27

Čaki mal, Zvezdanko, dej mal več povej? Kako pa potem nova oblačila niso umazana? Kje se to valja? Moram priznat, da tegale nisem dobro razumela? Vsaj namig...? japaja

l e a  

član od: 30.6.2008

sporočila: 193

13. okt 2009 17:37

Ojej, se zaobljubim, da bom od zdaj naprej prala:)) Če pa ne morem počakat, da se mi nova obleka posuši:))) l e a

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

13. okt 2009 17:38

zvezdanko je napisal/a:
ja, ljubi bog, kje pa zivite? Normalno, vsaj meni je, da nova oblacila operemo, pa sploh veste, kje vse se to valja, bolje, da ne...? No, jaz sem slucajno tekstilec in vem kako se valja blago, predno je zasito vse povsod. Zato je z moje strani absoluten apel preperite oblacila predno jih zacnete nositi, ker ojojjojo, bolje , da ne veste....Ali na roke ali v stroju, je popolnoma stvar lastne poresoje.Definitivno se pri nasi hisi ne oblece prav nicesar novega, kar se ne prepere, pa upam, da je kdo gledal ,oddajo, ko je nek maldi fant dobil grozne izpuscaje od novih kavbojk, komaj so ga resili. Zato PERITE, PREPERITE nova oblacila PRIPOROCAM........zvezdanko

Daj prosim pojasni, kako se operejo volnena krila, ne tista iz pletene volne ampak tista, ki morajo pod mus v čistilnico???

A kdo ve, če so najlonke (holahopke) in podobne nogavice šivane na roko? Ali je vse avtomatizirano???

Vanja

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

13. okt 2009 18:47

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Daj prosim pojasni, kako se operejo volnena krila, ne tista iz pletene volne ampak tista, ki morajo pod mus v čistilnico???

Kaj te nič ne pika volna?joj, mene že vse srbi samo, da pomislim, da bi imela volneno krilo

Anamarija

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

13. okt 2009 18:57

Anamarija1, volneni gabardin (ali mogoče gabarden ?) niti slučajno ne pika. Iz njega so narejeni mnogi ženski kostimi, ker so lahko lahki za poletje in malo debelejši za zimo. Bi rekla, da  90% gabrdenov ni primernih za pranje. Lani sem si po enem krilu polila pol litra jogurta, ki sem ga morala najprej sprati, potem je šlo v čistilnico in nazadnje mi krilo ni bilo več prav, ker se je skrčilo.

Vanja

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

13. okt 2009 18:57

Pred mnogimi leti sem oblekla neoprano majčko Lisce in pokasirala kožno plesen. Dobesedno se mi je olupila koža točno v obliki majčke. Od tedaj operem vse, tudi nogavice. Pa veliko strpnosti in dobre volje! ursula-ce

tina711983  

član od: 24.6.2009

sporočila: 197

13. okt 2009 19:48

Hvala vsem, ki ste mi odgovorili na vprašanje. Vsem ostalim, ki ste se pa ubadali z drugimi problemi, še posebej tisti, ki ste se vpičili v eno besedo, pa priporočam, da drugič odprete svojo temo, še boljše, da si najdete hobi, ker zgleda, kot da nimate nič od življenja in samo čakate, da boste kakega napadli in pisali svoje "modrosti". Še enkrat hvala. Lep pozdrav! Tina tina711983

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. okt 2009 1:30

japaja je napisal/a:
Čaki mal, Zvezdanko, dej mal več povej?Kako pa potem nova oblačila niso umazana? Kje se to valja? Moram priznat, da tegale nisem dobro razumela? Vsaj namig...?japaja

Japaja, v prvem letniku srednje šole sem bila na praksi v enem od (takrat še živih) domačih tekstilnih podjetij. Predstavili so mi ves proces izdelave blaga oz. izdelkov iz tega blaga. Verjetno si predstavljaš - najprej je tkalnica, potem barvarna, pa oddelek za apreturo in vsi ti silni metri in kilometri blaga se pomikajo po strojih in "tekočih trakovih" (oz. "navijalnikih" blaga v bale). No, potem imamo skladiščenje, pa premetavanje po skladišču, pa šivalnice, pa premetavanje blaga po rezilnih in šivalnih strojih, velikokrat se med šivanjem vleče tudi po tleh, včasih še dodatno škrobljenje končanega izdelka, pa kontrola, kjer gre izdelek skozi nekaj rok, pa pakiranje in tako naprej.

Vse te poti opravi povprečna posteljnina (recimo, jaz sem bila takrat največ na tem oddelku).

Skratka, preden pride sveže stkano blago do končnega kupca, je seveda izpostavljeno vsem mogočim izvorom prahu in podobne "umazanije" in to je tisto (poleg dražečih apretur oz. barvil oz. škrobljenja), na kar je verjetno želela opozoriti Zvezdanko.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti