19. nov 2009 23:35
Vendelina, da ne bo pomote, seveda se zelo strinjam s tvojimi primeri o različnosti otroških interesov. Poznam tudi jaz take z istega gnezda (ena "princeska", druga "Ronja-razbojniška hči"), pa vendar se mi ob razmišljanju o mali, ljubki deklici Suri, sploh pa ob Vanjinih linkih, poraja vprašanje zakaj brisati mejo med svetom odraslih in svetom otrok. (Ampak tu je itak podobno tudi v "odraslem" svetu -jaz recimo nimam nobenih težav ob t.i. "ogabnih" debatah o žuželkah, operacijah in poškodbah, medtem ko nekoga drugega ob tem kar mrazi).
Ker eno je namreč mala 5 letna "princeska" v baletnem krilcu, volančkasti oblekici in otroških čeveljcih z bleščicami, nekaj drugega pa je "tlačenje" 5 letnih otrok v "odrasle" mere (kar po mojem mnenju štiklice, ličila in telirane obleke definitivno so). Eto, to je tisto, kar mi leži na duši, nič drugega. Ker - če nič drugega, sem se pred leti, ko je bila hudo popularna moda ultra nizkih pasov pri hlačah, pa ultra kratkih majic in bundic, kar zdrznila, ko sem ob večerih po naši vasi videla paradirati 13, 14 letnice (enako je zdaj stara moja hči), naličene tako močno, da so spominjale na ... hmmm ... dekleta, ki se ob cesti ponujajo, in so zaradi vsega tega izgledale najmanj 10 let starejše in vam povem, da sem postala kar žalostna. Ne vem, no, ne razumem pač tega, da ljudje (starši) pristanemo/jo oz. kot smo videli na Vanjinih linkih, celo podpirajo na neke nenaravne transformacije naših otrok, ki z njihovo realno starostjo in zrelostjo nimajo nič skupnega.
Mojca