24. okt 2011 21:35
rimljanka je napisal/a: |
666 je napisal/a: | Pa sem že skoraj mislil, da smo bili razčistili, kako 'smešen' v resnici ni isto kot 'smešen', ker eno pomeni 'smešen', drugo pa posmehovanja 'vreden'. |
No, "smešen" ima pač en pomen, "posmehovanja vreden/deležen" pa povsem drugega. |
Ja, seveda. Samo, ko sem jaz napisal, da mi je 'smešno', me je limnol imenovala primitivnega, ker da mi je 'posmehovanja vredno'. Pa mi ni - samo smešno mi je. Nekomu so smešni moški v krilih, nekomu je smešna madžarščina, nekomu so smešne irokeze, nekomu pa govorne napake. Tega me ni sram in me tudi nikoli ne bo, pa mi lahko tu moralizirajo vsi, ki so me razumeli narobe, pa še vsi tisti, ki so celo dojeli mojo poanto.
Kot jezikoslovcu ti mora biti to vsaj toliko jasno kot nekomu, ki je bolj doma v naravoslovju (pa zato ni nujno manj vešč uporabe maternega, lahko še katerega od drugih jezikov, seveda, kot nekdo, ki je jezikoslovec po stroki. |
Jezikoslovje je naravoslovje. Filologija je disciplina, ki obsega jezikoslovje (ki obravnava jezik kot slovnični sistem tako diahrono/zgodovinsko/razvojno/genetsko kot tudi sinhrono/opisno), kulturologijo, literaturo, zgodovino naroda in še kaj. Še veliko, pravzaprav. Jaz se nimam za filologa (četudi jo študiram), ker mi je od vsega najljubše jezikoslovje. In kdor trdi, da jezikoslovje ni naravoslovje, bodisi ni jezikoslovec bodisi ni naravoslovec. Jaz se izobražujem v smeri obojega - študiram poljščino, primerjalno slovansko jezikoslovje in vzporedno še gozdarstvo.
Pred kratkim sem poslušala predavanje slovenskega znanstvenika, ki ima hudo govorno napako, jeclja pač. In - verjemi, nikomur od okoli 400 ljudi v dvorani se ni zdel njegov govor "smešen", vsi smo poslušali vsebino.
rimljanka
|
Jaz pa verjamem, da se je nekaterim zdel smešen. Hkrati pa verjamem, da se taistim ljudem ni zdel posmehovanja vreden in da so taisti ljudje poslušali vsebino s prav enakim zanimanjem kot tisti, ki se jim ni zdel smešen. Pa bi se jim mogoče zdel smešen, če bi bil prišel na predavanje v kimonu in s perjanico namesto v obleki, v kateri je bil. Vsebina predavanja bi bila pa še zmeraj ista.
Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 24.okt 2011 21:37