24. okt 2011 18:31
rimljanka je napisal/a: |
666 vsaka znanost je izpodbitna, nikoli ni dogma, ker je zanost in ne more biti hkrati dogma. |
Tale moja izjava se je nanašala izrecno na limnol, ki vedno popravlja pomankljivo znanje kemije ljudi. Kar odobravam. V tem primeru pa sem se jaz kot jezikoslovec oglasil, da je pač fiziološko dejstvo, da lahko vsak človek 'r' izgovori, in pika, čemur - tak občutek sem dobil, lahko pa zmotno - je oporekala.
Ti trdiš, da sta slepota in diabetes prirojeni tegobi, pa sploh ni nujno res, obe sta lahko tudi pridobljeni. |
Vem, jasno. Predpostavil sem, da se ve, da govorim o prirojenih oblikah. Morda ni najboljši primer, priznam.
In, za božjo (ali čigarkoli, če ti je ljubše) voljo, klikni na oni gumb in beži stran od tam, kjer pogrkujejo. |
Nimam televizije. Oddajo sem gledal 3x pri starših in mi je čisto všeč, tako vsebinsko kot konceptualno. Lahko bi bila boljša, seveda, a še zdaleč ni kritična.
Upam, da se potemtakem tudi vsem Slovencem na senčni strani Alp in Karavank smejite tisti, ki se smejite oni, ki pogrkava. Ker, saj se lahko menda tudi oni naučijo "reči r, če znajo reči l". Strpnost do drugačnih - kaj je že to? |
'Govorna napaka' je relativen pojem. Vsaka norma je relativna, in vsako odstopanje od norme je pogojeno z normo - pri nas velja za govorno napako govoriti 'l' namesto 'r', na Kitajskem bi bilo govorna napaka obratno (fonetično to sicer ni čisto striktno, saj njihov glas v celoti ne ustreza ne našemu 'l' ne našemu 'r', pa vendar).
Kljub vsemu pa je res, da bi se lahko tudi naši Korošci, pa Nemci, pa Francozi, pa še marsikdo drug, naučil izgovoriti prednjejezični 'r', kot ga ima slovenščina - kot nekega zanimivega glasu iz nekega zanimivega tujega jezika, morda, tako kot sem se jaz naučil izgovarjati poljski 'y', 'ą', 'ę', pa češki 'ř' in 'ď', pa gornjelužiški 'ó' in 'ě' in tako dalje. Ni pa po tem posebne potrebe, če govorijo le svoj materni jezik - ki je pač tak kot je in ima take glasove, kot jih ima.
Komu se kaj zdi smešno, je pa seveda stvar njegove lastne presoje in okusa in nima ne s kemijo ne z jezikoslovjem dosti veze. S sociologijo in psihologijo pa najbrž že ...