18. jul 2009 0:16
Dejansko stanje je naslednje.
Ko delodajalec išče kader, Zavod za zaposlovanje o možnosti zaposlitve, torej o možnosti za prijavo, razgovor, prilčetek dela, iskalca zaposlitve pisno obvesti. Delodajalec dobi seznam vseh napotenih kandidatov in po oprvaljeni prijavi, razgovoru za VSAKEGA kandidata izpolni poročilo. V posebno rubriko delodajalec vpiše, če je kandidat ravnal tako, da zaposlitve ne bi dobil. Torej, če postvalja zahteve po plači, pogoje dela, delovni čas, lahko delodajalec napiše, da se je izogibal zaposlitvi. Tako izpolnjene obrazce OBVEZNO pošlje na Zavod za zaposlovanje, ki na podlagi takega negativnega vpisa iskalca zaposlitve izbriše iz evidence brezposelnih oseb in mu prenehajo pravice.
Tak postopek pomeni, da na Zavodu za zaposlovanje ne sme biti nikogar, ki je zavrnil ustrezno zaposlitev, ki jo določi svetovalec. Upam, da imajo kontrole.
Zdi se mi, da je potrebno poudariti, da genijalni refrenti na Zavodu za zaposlovanje napotnico za prijavo, zaposlitev pošljejo z NAVADNO pošto, kar je v nasprotju z Zakonom o upravnem postopku, kjer se zahteva osebna vročitev. Včasih se tako pismo izgubi, včasih se založi v množico reklamnega gradiva, ki ga ga trpajo v naše nabiralnike. Osebno ne poznam pritožbenih postopkov ljudi, ki se niso odzvali na poziv, ki ni bil vročen na ZAKONIT način in zato ne more imeti pravnih posledic. Ko sem se o takem postopku pogovarjala z nekom z Zavoda, ki se je strinjal z mojo ugotovitvijo, vendar je zaključil, da so ti pritožbeni postopki dolgi, da brezposelni nimajo denarja za drage odvetnike !? in da se ne bojijo pritožb, kontrole pa postopka, ki traja že od devetdesetih ne kritizirajo. Tudi ne vem, kako bo Zavod dokazoval neodzivnost na SMS in e-mail, kjer se dogaja marsikaj.
Nekajkrat sem delala z iskalci zaposlitve in vam jamčim, da so njihove zgodbe tako tragične, da se mi gabijo izjave o "izkoriščevalcih, lenuhih, brezdelnežih, državnih podpirancih ( večina sploh nima nobenega prihodka iz naslova brezposelnosti). O referentih Zavoda, da o CSD ne izgubljam besed, o poniževanju delodajalcev, o norčevanju delodajalcev, pa tokrat prav nič.
Dopust neimenovane bejbe je očitno socilani korektiv, ki ji ga iz srca privoščim. Primerno službo pa tudi.
Me je pa zelo ganilo žrtvovanje Vendeline jr, za katerega upam, da je plačano več kot v višini minimalne plače. Iskreno ji želim kak dan dopusta, ki ga bo lahko porabila za zasebna opravila na kakem forumu tudi v dopoldanskem času. Ker med delom, predanim službi, za kaj takega ni časa.
F r i n a