Maltežan

andreychika  

član od: 18.12.2006

sporočila: 40

21. jul 2009 1:23

TORTICA je napisal/a:
Da ne bom preveč smetila kulinaričnega foruma z navajnajem razlogom, ki bi zveneli kot da se opravičujem, ker tega ne rabim: uspela sem najti takega psička ( ali pa obratno). Vzrediteljico pozna precej ljudi in tudi dva od teh sta psička kupila pri njej (prejšnja legla) in jo zelo pohvalila. Psički so zdravi.
Samo nekaj vprašanj, tebi v razmislek. Ni ti treba odgovorit, samo prosim, premisli o njih. Koliko psic ima ta "vzrediteljica"? Kako pogosto te psičke kotijo? S kakšnimi psi jih parijo? Imata pasja mama in oče rodovnik? Če ja, zakaj ga nimajo mladiči? Če ne, kako vedo, da ne parijo brata in sestre? Koliko boš odštela za kužka? Kaj boš za ta denar dobila? Bo kuža razglisten, cepljen, socializiran? Kaj je razlog, da ta "vzrediteljica" ne vzreja pod okriljem KZS? Boste šli pred nakupom k veterinarju, da psa pregleda? Boste dobili potni list oz. knjižico o cepljenju? Boste psička dobili pri 9. tednih, kot je to določeno v pravilniku (čeprav je zdaj nekaj sprememb) ali prej? S čim so kužki hranjeni? Kaj vam je/bo "vrediteljica" povedala o zdravju in karakterju svojih psov? Razen tega, da so super zdravi in super pridni? Pa o težavah pasme? Teh vprašanj je še in še. Vzreditelji, taki ta pravi, so ljudje, ki ljubijo pasmo, s katero se ukvarjajo in živijo. Vedo vse o njej in se za svoje kužke maksimalno potrudijo. Ne pravim, da je tega zmožen samo vzreditelj, ki vzreja pod okriljem KZS, so pa prekleto redki taki, ki to počnejo, pa ne vzrejajo po regelcih. Pojdi si pogledat leglo, pa vzrediteljico čimveč sprašuj. Vprašaj jo vsako stvar, ki ti pade na pamet. Če bo omahovali pri odgovorih, beži proč. In proč pojdi tudi, če tebi ne bo zastavila kupa vprašanj. Ker to pomeni, da ji je povsem vseeno, kako bo tvoj novi kuža živel. Misliš, da ti bo taki človek pomagal, ko bo tvoj kuža slučajno zbolel? andreychika

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

21. jul 2009 8:24

Hvala, Andreychika, na večino vprašanj mi je vzdrediteljica že odgovorila. So pa v večini enaka vprašanja, ki sem si jih pripravila tudi jaz, saj sem pred nakupom res premislila o vsem. Mi pa v splošnem ni všeč tako favoriziranje rodovniških psov, čeprav razumem, da je pasmo treba nekako zaščititi. Meni so v načelu res ljubši mešančki, čeprav nekako v svetu vzrediteljev pomenijo "slabo in nezdravo kopijo originalov" . Zavetišča so tudi polna ljubkih mešančkov, ki niso nič manj vredni! Problem vem da je zlasti pri maltežančkih, ki so zelo popularni in odlična prilika za lahke zaslužek mnogim preprodajalcem in "garažnim" vzrediteljem, ki jih na bolhi recimo kar mrgoli, tako da povsem razumem in spoštujem mnenji Roncoline in Andreychike. Morda bi bilo bolj fair, da bi se povdarilo, da so vendarle to le mešančki. A v večini ljudje pač iščejo "dobre znamke za malo denarja" in preprodajalci dobro vedo in izkoriščajo Sporočilo je spremenil(a) TORTICA dne 21. 2009 08:38

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

21. jul 2009 9:24

Mi smo ga imeli 15 let, zdaj je žal v večnih loviščih. Hiperaktiven, predvsem to, prvih 6 let ni bilo nobenega miru. Nobenega. Naslednjič pa malo bolj v IZI pasmo, ja, če bomo izbirali. Plus, dlaka je tako mehka in tanka, da jo je res težko česat. Sploh če se to ne dela dnevno, ali pa pes teka kje zunaj. To je pač butični kužek, bolj za noter... Mi smo ga potem strigli, pa je bilo. lidka [sonce]

andreychika  

član od: 18.12.2006

sporočila: 40

21. jul 2009 14:13

Tortica, ne favoriziram rodovniških psov. Mešančki so super kužki. Ampak mešančkov se ne kupuje, ampak se jih posvaja. To je fora. Ker je vsak lastnik psa ali psice dolžan poskrbeti za to, da ne pride do nezaželenega legla. S sterilizacijo/kastracijo ali tako, da psico med gonitvijo čuva oz. da psu prepreči prosto lutanje po vasi in zaplojevanje novih psov. Ker je že tako preveč kužkov v zavetiščih, ki čakajo tudi par let na nove lastnike. Če boš mešančka posvojila, potem super. Če ga boš pa kupila in dala zanj kaj več kot za cepljenje, potem pa ni OK. Sklepam po tem, da si rekla, da veliko ljudi pozna to vzrediteljico in da so njeni kužki zdravi. V tem primeru ona načrtno vzgaja mešance. In to ni OK. Moraš pa ločiti med mešanci in "čistokrvnimi brez rodovnika". Saj se res lahko kdaj zgodi, da se dejansko sparita dva rodovniška psa, pripadnika iste pasme, ki imata opravljene vse zdravstvene teste, ki so za pasmo zahtevani, opravljen vzrejni pregled, pa se leglo ne prijavi. Ampak to se najbrž zgodi v 0,000001%. Drugače pa sta dve možnosti. Prvič, "vzreditelj" naklada in pes in psica nista opravila vzrejnega pregleda, kar pomeni, da nikakor nista primerna za nadaljno vzrejo. Ali drugič, ima že drugo leglo v enem letu. Prvo po regelcih, drugo na črno. Kar pa je izčrpavanje psičke. Je človek res pripravljen vzeti mladička od "vzreditelja", ki mu za dobrobit lastne psice ni mar? Tortica, saj ne pišem tega vsega samo zaradi tebe, da ne boš mislila, da se spravljam nate. ;) Ampak veliko ljudi se recimo še vedno ne zaveda, da tudi peti, šesti, sedmi pes v leglu dobi rodovnik. In da rodovnik kot list papirja stane 20, 25€ in potem nasedajo na to, da kužki pa nimajo rodovnika, ker je to tako drago. To je psičkov rojstni list, iz katerega lahko marsikaj izveš, in da ni samo za to, da lahko psa voziš na razstave. andreychika Sporočilo je spremenil(a) andreychika dne 21. 2009 16:48

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

21. jul 2009 14:22

Vzrediteljica moje psičke me je zasliševala Kot KGB ali CIA. NA vsak način je hotela vedet, da bodo mladički v dobrih domovih. Že to mi je dalo vedeti, da je tudi ona odgovorna, čeprav sem jo tudi jaz preverila s pogovorom z veterinarjem.

Vanja

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

22. jul 2009 9:04

Mi smo posvojili eno mešanko. Mama je črni koker, oče nepoznan. je mali cukerček, črna z belo kravatico, socializirana, cepljena, navajena drugih živali in ljudi....Slike so tudi v albumu. naš cukerček ima sedaj že dobra 2 meseca, ne lula več noter, že zna nekaj komand izpolniti....skratka bonbonček!

Kyara

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

22. jul 2009 10:07

Vesoljka , hvala! Pa vsa zavetišča sem pregledala, a tale kužek pa mi je "ušel". Horjul pa tako že gledam pol leta vsak dan... Sporočilo je spremenil(a) TORTICA dne 22. 2009 10:16

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

22. jul 2009 10:25

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Vzrediteljica moje psičke me je zasliševala Kot KGB ali CIA. NA vsak način je hotela vedet, da bodo mladički v dobrih domovih. Že to mi je dalo vedeti, da je tudi ona odgovorna, čeprav sem jo tudi jaz preverila s pogovorom z veterinarjem.

[pika] Vanja
Poznam družino,ki je mogla za nakup psička 1 teden preživet pri vzrediteljih na Nizozemskem,šele potem so lahko dobili zelono luč za nakup psička Jaz si z mojo vzrediteljico dopisjem že 4 leta,pa vsaj še 2 leti ne morm imeti pasme ki je želim.Ampak sme pa neizmerno vesela,ker mi konstantno pošilja literaturo,fotografije legel,njenih psov,razstavne uspehe itd...meni je to najboljši odnos. Drži pa,da rodovnik še ne pomeni kvalitetnega legla.Tudi tu je potrebno ločiti zrno od plevela...ampak ja,spet cele študije =/ Roncolino

malahiša  

član od: 22.7.2009

sporočila: 1

22. jul 2009 10:44

pozdravljeni maltežan je že posvojen. lp Sandra malahiša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti