3. feb 2009 10:04
Kar se mene tiče, mi je pri vsakem tekmovanju (od tega, kdo je naredil najlepše pirhe v lokalni skupnosti naprej) važno predvsem to:
- da ljudje v tisto tekmovanje vložijo vse, kar legalno lahko in kar v danem trenutku zmorejo,
- da imajo zmagovalno mentaliteto (v smislu, da verjamejo, da lahko zmagajo, ker če so prišli samo sodelovati, so se mentalno že odpovedali zmagi).
Mene ne motijo državljani drugih držav na emi. Me ne motijo niti hrvaški državljani, me ne motijo niti avstijski državljani, niti italijanski niti od nikoder (omejitve državljanstva zgolj na slovensko namreč avtomatično izključi predstavnike slovenske manjšine iz tekmovanj, kar se je že zgodilo z Ylenio Zobec, zato so tisto pravilo o državljanstvu umaknili in meni se to zd prav). To je glasbeno tekmovanje in naj imajo radi glasbo.
Paralel o državljanstvu pri Eurosongu in olimpijskih iger ne bi vlekla. Olimpijske igre organizira mednarodni olimpijski komite in ima svoj set pravil, Eurosong je tekmovanje od European Broadcasting Union in ta ima svoj set pravil in bi resna primerjava presega format foruma.
Ampak tudi športne zveze od vsepovsod uvažajo tujce. Naturaliziranih športnikov je kot solate, tujcev med trenerji pa tudi (in mi jih tudi imamo in hvala bogu, da jih imamo) in trenerji so pa itak lojalni trenutnemu varovancu (jim vsaj ni treba spreminjati državljanstva), pa prav tako sodelujejo v uradni povorki na začetku vsakih iger in hvala bogu, da nihče še ni pod to postavil vprašaja....
Glede Lange. Tisti izpad na koncu je težka kozlarija in če bi imel Kontrec kaj pameti, bi bil tiho. Ker je z tistim izpadom samo podkuril slovenčke in slovenceljne vseh spolov in regij, da so lahko spet svoj srd nad Romi opravičili. Ariella, tisti zadnji stavek bi lahko preskočila in v osnovi bi ga lahko tudi izbila iz mentalnega sklopa.
Ampak, kot meni spomin nese, je na tem festivalu lahkih not često na koncu kak incident. Echt Karmen Stavec je, ko ni zmagala, prav nedamsko ozmerjala Sestre in jim zatulila, da so cipe. Kar je potem seveda Marlenna interpretirala na vse možne načine in ji vrnila obilno in izdatno naslednje leto, ko je Karmen pogorela s svojo pesmico. Pa sta se tudi Magnifico in Patrik Greblo na tem dogodku vse prej kot lepo gledala in zdaj ravno ne vem, ali so ju že narazen vlekli ali pa se je nekaj pametnih postavilo vmes že prej, tako da ni bilo treba nikogar narazen vleči. Aja, pa kultno je zmerjanje (to in tudi prej naštete se da dobiti na spletu) med dvema bejbama s televizije (ali televizij), ki sta se skregali zaradi takratnega urednika razvedrilnega programa (ki je bil, btw, poročen z gospo, ki se takrat ni vmešala v tisti incident)......
Hočem reči, neumnost in neprimerno obnašanje - tole dvoje nič ne diskriminira po etnični pripadnosti in tudi med slovenceljni, slovenčki itd kar na veliko deluje.
Vendelina jr.