2. feb 2009 11:26
hedonist je napisal/a: |
Prekleto žalostno, da mora našo, slovensko pesem peti Hrvatica iz Opatije. Kje je zdaj naš nacionalni ponos ? Ali je ćudno da se nam Hrvati režijo na vsakem koraku.
hedonist |
Hedonist, tole je pa tako poceni šovinistično, da boli. Pa še trije klicaji na koncu ("jaz se pa malo repenčim" gard)
Mešati politične odnose in mejne črte z enimi mladimi ljudmi, ki imajo radi glasbo in so pač z Reke ali Opatije, pa daj no....tole je zavržno.
In če se kje, potem se ravno v glasbi (od tingl-tangla preko popa do klasične koncertne glasbe) ljudje različnih narodov srečujejo. Pa ne samo v glasbi, v večini tega, kar bi imenovali kulturna produkcija (ne glede na žanr) se srečujejo ljudje iz različnih narodov in hvala bogu, da je tako. Ker, gledano zgodovinsko, ves napredek je posledica sodelovanja ljudi različnih etnij med sabo (bodisi individualno ali skupinsko), vse katastrofe tega sveta so se zgodile, kadar se je ena etnično čista skupina postavila nasproti drugi, prav tako etničo očiščeni.
Glede konkretnih imen:Portugalci niso imeli nobenih problemov lani najeti tega istega Babiča, da jim je napisal pesem, da so vsaj videli eurosong finale (ker Portugalci imajo še slabši score kot Slovenci na tem festivalu lahkih not). Pa Švicarji so najeli bejbe iz Estonije.....pa nekoč je Tereza Kesovija prepevala za Monako......in ravno v tem je presežek tega hecnega tekmovanja: da resda tekmujejo predstavnice iz različnih dežel, ampak da ima vsaka država točno toliko garda, da ne diskriminira in se odloči, da jo predstavlja tisti, ki je v danem trenutku izpadel najboljši, ne pa tisti, ki ima ustrezni potni list.
Pa tudi malo bi veljalo pogledati dvoličnost: joj, hrvaška pevka poje v slovenskem komadu, to je kao dizaster - kaj pa recimo dejstvo, da so gospodje Avseniki blazno veliko prodali plošč v Avstriji in Nemčiji - kako naj bi pa to potem Avstrijci in Nemci ovrednotili? Hedonist, če bi sledili tvojemu načinu razmišljanja, potem bi to interpretirali kot dizaster. Pa so bili očitno bolj razumni in so raje kupovali tiste plošče. Kar nekaj milijonov.
Skratka, meni je tale festival v osnovi hec in ga tako tudi razumem.
Udeležba Quartissima ne bo v nobenem primeru niti izboljšala niti zmanjšala mojega slovenstva. Niti mojega slovanstva. Oboje se je v osnovi oblikovalo že mnogo prej in je kar solidno.
Kdor pa ima težave tako s svojim slovenstvom - in to takšne, da nima mnenja, ker ga ne zna ubesediti, ali pa ga slabo ubesedi, takemu je pa vsak izgovor dober. Magari mlada pevka, ki ima samo to "napako" da je iz Opatije.
Vendelina jr.