Moj vrt

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

2. apr 2011 22:06

proxima je napisal/a:
Na kompost naj bi načeloma ne šli potencialni prenašalci virusnih ali zajedalskih okužb, torej odpadki bolnih rastlin, te je treba zažgat, pepel gre pa potem lahko na kompost. Olupki zdravega krompirja gredo lahko na kompost, ampak jih je treba pokrit z malo starega kompostnega materiala, ker na odprtem lahko predstavljajo potencialno gojišče za krompirjevo in paradižnikovo plesen, ki se potem zelo hitro raznaša okrog.

Spet pripominjam, da če se skrbno držiš vseh mogočih napotkov o tem, kaj sme na kompost in kaj ne sme, prideš do tega, da moraš sproti kupovati svežo zelenjavo in sadje v trgovini, da ga lahko kompostiraš - tako pravoverna jaz vsekakor nisem. Najpomembneje se mi zdi, da se izmenjavajo plasti različnega materiala in da se kompostni kup ne izsuši, potem pa, saj veš, kako pravijo, zemlja vse nase vzame

lp, proxima

 

Verjetno  je nekaj na tem, ampak a ni tako, da odpadki zelenjave/sadja, ki jih vržeš na kompost tudi čez čas zgnijejo in splesnijo .... ali je to dovoljeno? 

 

Pa tudi, če črvi, ki delajo kompost preživijo, bodo tudi rastlinice ....  Res pa je, da tudi jaz ne mečem na kompost kar vsega povprek .... bananine olupke, olupki citrusov (razen bio), ananasa (se pravi sadja, ki ima lupino, ki je zaradi obstojnosti "kemično obdelana"), papirnate brisačke, kupljene rože in lončnice itd.,  ne mečem na kompost.



katjushka

Sporočilo je spremenil(a) katjushka dne 02. 2011 22:07

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

3. apr 2011 15:00

Domači šparglji iz mamicinega vrta. lp, pinka

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

4. apr 2011 12:52

Ognjič je napisal/a:
Mi je pa zelo všeč tista ideja z ajdovimi luščinami po potkah in na cvetličnih gredicah Ognjič

 

Meni je tudi všeč ideja z ajdovimi lupinami.

Ali ima kdo kakšno idejo, kje se to dobi?

Se priporočam za ajdove lušine - rada bi probala, kako se to obnese.

 

rdkapica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. apr 2011 15:23

katjushka je napisal/a:

Verjetno  je nekaj na tem, ampak a ni tako, da odpadki zelenjave/sadja, ki jih vržeš na kompost tudi čez čas zgnijejo in splesnijo .... ali je to dovoljeno? 

 Pa tudi, če črvi, ki delajo kompost preživijo, bodo tudi rastlinice ....  

Kako - dovoljeno, saj brez plesni in bakterij NI razgradnje (dekompozicije) v kroženju snovi v naravi.

Hja, saj polži tudi preživijo hranjenje z zeleno mušnico, mi pa ne.

rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. apr 2011 15:29

elaphus je napisal/a:

Ognjička, trave še ni, tistega zmletega je pa toliko, da ne vem, kam naj fliknem. Ker je organsko, eko, bio, neškropljeno in oh in sploh, mi je škoda, da bi preč prišlo. Premišljujem, če naj butnem med kompost.

lp



cervus

Nikakor v bio odpadke. Ja, del lahko med kompost, del pa jaz dam v vreče, vmes malo zemlje, še bolje komposta, pa pospeševalca kompostiranja dodam malo, z vilami malo naluknjam vreče in jih pustim nekje, kjer pride zraven vlaga. Po kakem letu (ali še prej) potrosim okoli malin, pod ribez,...prej pa gnojim. Potrosim kake 10 cm na debelo. Kmalu je spodaj prava farma deževnikov. In plevela je občutno manj.

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. apr 2011 18:15

Sem že naredila - na potke sem posula, da ne bom tiste deske vlačila okrog.

lp

cervus

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

5. apr 2011 22:57

Pozdrav! Jutri bom najela vrt. Tako delamo tisti, ki svojega nimamo in smo fovš vsem, ki ga imajo pred nosom, a želim si ga že dolgo časa. Pa vendar, nekaj čtiva za menoj, sprintano in vezano ter mamljivo kot napeta detektivka, nekaj pa mi še ni povsem jasno. Bi bilo grozno narobe pognojiti in sejati na isti vikend? Recimo ta, ki prihaja mi je všeč Koliko časa mora preteči vmes? Sem zasledila podatek od enega tedna do nekaj tednov. In še: ali naj sploh gnojim predele kjer kanim imeti podzemno zelenjavo z hlevskim gnojem? Hvala vsem, lepo vas je brati-komaj čakam, da pričnem vrtičkati, jaaaa!!!! mateja terakota

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

6. apr 2011 8:49

terakota, nekaterih stvari nikakor ne smeš posaditi/posejati na sveže pognojena tla. Bo več škode kot koristi. S čim pa nameravaš gnojiti?

tulka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

6. apr 2011 8:54

To zanima tudi mene. Imam pa konjski gnoj. Če mi lahko odgovoriš, tulka, prosim. rosie

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

6. apr 2011 9:31

tulka je napisal/a:

terakota, nekaterih stvari nikakor ne smeš posaditi/posejati na sveže pognojena tla. Bo več škode kot koristi. S čim pa nameravaš gnojiti?

tulka
Tulka, lep pozdrav! Gnojilo bom vzela od bližnjega kmeta, predvidevam, da je kravji, za perutninskega sem slišala, da je najslabši pa še vonjave so najhujše-konjskega se pa niti postopila nisem iskati. Torej, vrt je čisto na frišno, niti ne vem ali je bil prejšnjo jesen kaj pognojen, ker pa bi rada že začela vsaj nekaj delati saj smo že skoraj sredi aprila, se mi malce mudi. Kakor sem brala naj ne bi nikoli gnojilo z hlevskim gnojem nobenih gomolnic (če se tako reče?), torej predvidevam, da si prej naredim načrt vrta (najmanjši, ki ga lahko najmem je 60m2, drugi so po 100m2), prekopljemo in pač pregnojim tisto kar lahko, ostalo pa z organiskim gnojilom? Pa moram tega tudi najprej nanesti v zemljo in čakati? Ali vse gnojim ali recimo čakam presajanje maja za plodovke in takrat uporabim namensko gnojilo? Joj, koliko vprašanj...!Bom kmeta še vprašala ali je gnoj uležan, vsaj to... Za velikost tudi ne vem. Po eni strani imam letos minimalno časa do konca junija, tam enkrat na teden pa še kakšno popoldan ali dva med tednom, si pa zelo želim vrta in ga najemam tudi za vnaprej, za druge leto, ko se mi obveznosti vsaj toliko sprostijo, da mu bom lahko posvečala več časa, zato že sedaj razmišljam o velikosti. Letos sem za krompir, mislim da, že prepozna, drugo leto pa bo šlo in se mi že zato splača vzeti večjega. Hvala za vsak nasvet in lep dan! Mateja terakota

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti