Moj vrt

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

6. apr 2011 11:57

Imaš mogoče v mislih Slavko Ilichovo?

nola

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

6. apr 2011 14:14

rimljanka: Pišem: Antea ter solata Canasta, hvala za te preizkušene informacije! Grem kmalu v nabavo, upam, da oborožena s čim več takimi informacijami. Ali nekateri ne smejo imeti kompostnika? Čudno, zadnjič je soseda kolegici rekla, ki je tak isto vzela vrt, da ne smejo imeti zbiralnice vode na vrtu, a sem msilila, da sem kaj narobe razumela...tudi ta moj vrt bom namreč morala nekako zalivati z zbiralno vodo, na kakšen način se moram pa še poglobiti. Nikoli pa nisem vedela, zakj so vsi kompostniki 'isto okrašeni'---> s sončnicami ter preklami fižola)) Baje, da se da potem na njem lepo saditi tudi kumare in ne pridejo grenko. Mimogrede, kako pa necvetoč plevel cveti, v smislu kdaj ima semena, da ga ne daš na kompost?...ok, preveč trenutno! Nekako sem se zamislila, da bi morda šlo, če bi večino pognojila z uležanim gnojem in pustila dobre 14 dni oziroma več dokler ne bi pričela s sadikami paprike, jajčevcev, feferonov, melon, paradižnika in krompirja (če ni to že prepozno, saj povečini bi bil za čez zimo?) en del -za takoj- pa uporabila Biobrazdo hlevski gnoj ter nasejala solato, krešo, korenje, peso, redkvico, petršilj, nizek fižol. In še rastline za zeleno gnojenje, mi je všeč ajda, a baje se ne dobi tako malo zrnja za kupit...aja, pa maja bi še pognojila z namenskim organskim gnojem za plodovke kar je takega. Nekaj odmora, pa vmes skočim na občino-knjižnico-pa akcija! p.s. od Miše Pušenjak imam shranjene članke in so super, komaj čakam knjigo M. kdor se napije je srečen en dan, kdor se poroči je srečen eno leto; kdor prične vrtnarit je srečen celo življenje. Kitajski... Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 06. 2011 14:20 Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 06. 2011 14:22

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

6. apr 2011 15:35

Ah, opravičujem se, nisem opazila vprašanja... sicer pa je vmes odgovorila že rimljanka, ki ima dosti več zanja in prakse kot jaz. Nič gomoljastega na svež gnoj torej.

tulka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

6. apr 2011 21:10

rimljanka je napisal/a:

katjushka je napisal/a:

Verjetno  je nekaj na tem, ampak a ni tako, da odpadki zelenjave/sadja, ki jih vržeš na kompost tudi čez čas zgnijejo in splesnijo .... ali je to dovoljeno? 

 Pa tudi, če črvi, ki delajo kompost preživijo, bodo tudi rastlinice ....  

Kako - dovoljeno, saj brez plesni in bakterij NI razgradnje (dekompozicije) v kroženju snovi v naravi.

Hja, saj polži tudi preživijo hranjenje z zeleno mušnico, mi pa ne.



rimljanka

 

... šele sedaj videla odgovor 

...moj odgovor se je nanašal na proximino pisanje, da bolne rastline naj ne bi šle na kompost .... pa sem sklepala, da so gnile in plesnive rastline tudi bolne, ki jih jaz vseeno mečem na kompost .... delam kaj narobe? 

katjushka

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

6. apr 2011 22:24

Terakota , res še ni za nič prepozno . Ko se tudi zemlja ogreje , ne le zrak , rastline vse nadoknadijo . Kumare jaz sejem šele za Markovo , to je 25 . aprila ,sadike paradižnika , paprike , melancan, bučk, lubenic , melon in podobno pa sadim šele po ledenih možeh , to je 12. , 13 ., in 14. maju , ker so prej še prenizke temperature - vsaj ponoči in je velika nevarnost pozebe. Pri gnoju pa res pazi , da bo dobro preperel, star gnoj , sicer boš imela plevela na kupe . To ti govorim iz lastnih izkušenj . Se mi je tako zameril hlevski gnoj prvo leto , ko sem začela z vrtom , da ga sedaj sploh več ne kupim . Gnojim z organikom ali biopostom , dognojujem z namočenimi koprivami itd . Umetnih gnojil ali škropiv pa sploh ne uporabljam , pa imam vseeno vsako leto dober pridelek . Veliko veselja in uspeha ti želim lp manca51

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

7. apr 2011 7:18

manca51 je napisal/a:
lubenic , melon in podobno pa sadim šele po ledenih možeh , to je 12. , 13 ., in 14. maju , ker so prej še prenizke temperature - vsaj ponoči in je velika nevarnost pozebe.
manca51

 

Manca 51, ti dobro uspejo lubenice in melone? Kam jih posadiš, na gnoj, jih precej zalivaš? Kakšna druga " nega"? Povej mi čimveč. Sem včeraj kupila seme lubenice ( crimson sweet) in melone (ananas). Koliko debeli plodovi ti obrodijo?

Hvala

Teka

silven  

član od: 26.8.2009

sporočila: 130

7. apr 2011 14:54

Meni so lansko leto lubenice in melone ( cepljene ) zrastle ogromne. Lepo so cvetele, potem pa s plodovi ni bilo nič. Kaj bi bilo narobe? LP silven

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

7. apr 2011 18:26

Terakota je napisala,da bo sadila  krešo.

Žal jo meni vedno napadejo neke majhne bolhice in potem se selijo po vseh povrtninah.Kako pa druge to rešite?

In tole bo verjetno najbolj Rimljanka vedela-kako posejati por,ali je bolje kupiti kar sadike,da se v njih ne zaredijo tiste uničujoče ličinke.Nekje sem prebrala,da ga je najbolje takoj ob setvi pokriti z belo kopreno.Ampak a tisto kopreno potem sproti z rastjo pora dviguješ?

Sem iskala tisti članek,vendar žal.

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

7. apr 2011 18:29

nola je napisal/a:

Imaš mogoče v mislih Slavko Ilichovo?
nola

Natanko njo, seveda.

rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

7. apr 2011 18:36

Bolhači pač napadejo križnice, tukaj ni kake posebne pomoči, škode pa tudi ne. Pomaga, še mlade rastlinice posuješ z lesnim pepelom. No, kreša bo, po mojem mnenju, v teh čedalje daljših in bolj vročih dneh slabo  uspevala, šla kar takoj v cvet. Krešo na vrt sejem pozno, jeseni, recimo v septembru.

Presenetilo me je danes, ko sem v eni cvetličarni videla sadike (mislim, da 9 v pladnju) trajne rukole, za 2€. Glede na to, da se lepo razrašča in je trajna, res vredno nakupa.

Če seješ por na začetku maja, čebulna muha ne bi smela zalegati jajčec. Zdaj je njen prvi rod, julija drugi (vsaj v literaturi se tako bere). Por ima rad bogato zemljo, meni je bolj ensotavno, da sejem v zabojček (še lažje, če dobim sadike pri sosedi , na deželi še obstaja blagovna menjava in podarjanje). Ja, pokriješ s kopreno, saj lahko že na začetku narediš loke iz palic, da je koprena dvignjena, se tako zemlja manj greje, pa sploh je po mojih izkušnjah tako bolje.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti