Volitve

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. sep 2008 7:06

Vendelina jr. je napisal/a:
Ežoj, jaz sem povzemala definicijo s področja teoretske sociologije politike.  ...

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................Namenoma se nisem z definicije spustila na nivo komentiranja dnevne prakitčne politike, .................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................In sevedda upam, da se boš kot deklarirani naravoslovec z veseljem lotil družboslovnega diskurzaVendelina jr.

ežoj

Vendy dušo, saj nismo v šoli, definicije si lahko sami najdemo v " buklah ", na internetu in še kje, nas ( mene ) ravno zanima to, kako bi ti komentirala " dnevno praktično politiko ".

Zakaj pa ne ( se ne bi lotil ................. )

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 23. sep 2008 07:11:51

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

23. sep 2008 7:14

Nisem brala vsega,politika me ne zanima,ker :politika je kot k ...., pravijo na nasem koncu...najstarejsi in zal tudi najbolj umazan poklic. Lasje so se mi jezili,ko sem jih vcasih oposlusala po tv( zdaj mi je skoda elektrike za take bedarije in ce ze, gledam risanke : "Prevzamem vso odgovornost" in tako naprej,bla,bla,bla... Ja za kaj pa ? In ali so koga spravili v zapor? Koliko pa jih je odstopilo iz polozajev zaradi svoje vesti ,na lastno pest? Koliko jih placalo za napake iz lastnega zepa? Lepo vas prosim, no. Pri koritu je se veliko prostora,prasicev vedno vec, hrane pa jim tudi ne bo manjkalo, dokler bomo neumni drzavljani verjeli njihovim obljubam! Lp lucka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. sep 2008 7:37

mimika je napisal/a:
Ne bom komentirala volitev, ampak pisanje nekaterih o slabem gmotnem položaju. Govorite o pravi krizi in bijete plat zvona. Res me zanima, kje jo vidite? Gneča v nakupovalnih centrih, polni vozički, nove trgovine vsepovsod, neznanska gneča na Krvavcu (letos marca) sredi tedna, zida in obnavlja se kot že dolgo ne (mož in brat delata v gradbeništvu, kjer trenutno ni treba dajati popustov, ker je toliko dela; na litoželezni kamin višjega cenovnega razreda se čaka mesec in pol, ker imajo toliko naročil), pa še kaj. Seveda najnižji sloj težko živi, vendar na splošno živimo zelo zelo dobro. Ideja o slabem življenju se kot rdeča nit vleče v zadnjem mandatnem obdobju, v zadnjem letu pa se je zaradi podražitev še okrepila. Po mojem mnenju gre za prefinjen in do slednje podrobnosti načrtovan konstrukt tistih, ki so se včeraj zavihteli h koritu.Sicer so pa spremembe vedno dobrodošle in komaj čakam, da vidim, kako se bodo novi (stari frisi v novi preobleki) liderji spopadli s cenami. Zanima me še mnogo drugih stvari in močno upam, da bodo prijetno presenečenje (v kar pa glede ne dosedaj pokazano močno dvomim).mimika

mimika: nimaš prav. Vedeti je treba da se tukaj srečujemo tisti z nadpovprečnimi dohodki in standardom, tisti, ki so na robo preživetja, nimajo denarja za internet, pa še za marsikaj drugega. Razmisliti moraš tudi o tem kako je kapitalizem pri nas " zalaufal ". Zgodilo se je nekako tako: imeli smo socializem in ( recimo ) fabriko s 1000 zaposlenih, vsi so pridno hodili na " šiht ", počitnikovali v sindikalnih domovih, poceni nabavljali sindikalno ozimnico........... in jamrali, kako se pri nas nič ne dobi, kako so plače majhne in sploh je bilo samo jamranje. Zamenja se sistem, "en" ukrade fabriko, ugotovi, da ji je 400 preveč in odpusti 600 delavcev, onima, ki so ostali, zagrozi, da, naj se zamislijo, ker se lahko najdejo na cesti, zato morajo delati več, če hočejo obdržat delo, plača jih sicer rahlo več, delovni čas in ritam je takšen, da jim ne ostane nobene volje za nič in edino kaj si lahko privoščijo je laufanje po nakupovalnih centrih s polnimi vozički raznoraznih čipsov in obarvanih vodic ( ki so tolk poceni ). Un lopov služi mastne denarce ( nekaj sicer več da državi v obliki davkov, ki ta denar razdeli onim odpuščenim iz začetka zgodbe, oni dobijo le toliko de ne primejo za puške, denar se vlaga v urejanje fasad..........., lahko bi rekli, da pravzaprav vse je to na račun tistih najbolj revnih, njihov denar se pravzaprav vlaga v zunanji videz...........Spremeni se tudi mislenost, znanje ni več vrednota, vrednota je da " se znajdeš " ( beri kradeš, da te ne dobijo........ ), pomeben je zunanji vtis, se pravi, lopovi kupujejo litoželezne kamine višjega razreda.............., država je zato, da skrbi, da je dovolj revnih, da se zaposleni z njimi ustrahujejo.........

ežoj

blažkaa  

član od: 8.5.2007

sporočila: 775

23. sep 2008 8:48

ežoj, svaka čast Se popolnoma strinjam... blažkaa

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

23. sep 2008 8:52

Kot vidite se v to temo nisem vključil razen na samem začetku z skopim komentarjem. Temu bom dodal še tega ! Navdušil me je Ežoj, kajti, dragi moji, to je tista prava sociološka analiza ! Mimogrede, tudi sam sem ta "omiljeni" predemt poslusal nekaj let in iz njega tudi položil kakšen izpit. Torej najbolj me je navdušil Ežoj ki je tole fajn povedal ! Čestitke ! LP hedonist

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. sep 2008 8:59

ežoj je napisal/a:

[]

ežoj

Vendy dušo, saj nismo v šoli, definicije si lahko sami najdemo v " buklah ", na internetu in še kje, nas ( mene ) ravno zanima to, kako bi ti komentirala " dnevno praktično politiko ".

Zakaj pa ne ( se ne bi lotil ................. )

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 23. sep 2008 07:11:51
Veš, ežoj, to pot bom uporabila pravico, da o dnevni politiki ne rečem nič. Iz naslednjih razlogov - so strasti še relativno plamteče in v takem vzdušju nekako ni, da bi s poskusom treznega komentarja kaj zelo vsebinskega dosegla - se besede nekako manj slišijo. - v strankarskem življenju se ta trenutek ne dogaja nič takega, kar bi bilo za nas relevantno (zdaj povsod pospravljajo in dajmo jih vsaj tu pustiti na miru, če bo pa kak vladni uradnik s preveliko vnemo metal stvari iz predalov, ga bodo pa ostali sodelavci itak zašpecali novemu šefu, tako da ni treba, da bi pri tem pospravljanju zraven še mi "svetili") - od vseh včerajšnjih novic velja na prvo mesto postaviti izjavo guvernerja Banke Slovenijie o gospodarskih gibanjih do konca leta: proračun naj ne bi imel primankljaja, kakšnega plusa pa tudi ne bo, odogovora o ustavitivi infacije pa se še ne vidi. Prevedeno, gremo navzdol, vendar je strmina te krivulje tako blaga, da tega še nismo opazili. Anywa, pa saj veš, da sem prepričana levičarka. Moj sklop vrednot je na levi (solidarnost, nediskriminacija, družbena odgovornost, spoštovanje različnih mnenj in izkušenj itd). Jasno, da mi je bilo okej, če so dobile stranke, ki so meni blizu. Ampak pred štirimi leti sem tudi slabši rezultat na volitvah čisto športno prenesla - in nisem vzdihovala in zmerjala tistih, ki so volili desne stranke. Kar bi malo težje rekla za obnašanje desnega dela volilcev. Iz njihovih vrst prihajajo robate in obupno neartikulirane označbe vsega/vsakogar, ki se ravno 100% ni skladal z vodjo in ki ni ravno čisto vsega nekritično ponavljal. Okej, se najde tudi kakšen zelo goreč levičar - ampak z nesramnim do sovražnim govorom daleč ne pride, ker se ostali odmaknejo od njega. Za razliko pa desna stran tako robato obnašanje nagrajuje. Da raje ne govorim o četah besnih starejših občank, ki so za vsako kontaktno temo na radiu, pa naj je bila še tako nepolitična, vedno krivile "kučana" in hvalile "naš janša je velik naredu"....Do točke, ko so se tako nacionalni radio in lokalne postaje že začele bati kontaktnih oddaj, ker so jim te gospe vse sesuvale In zaradi tega menim, da slovenska levica potrebuje, če hoče kolikor toliko dobro vladati in ne ravno podlegati klientelizmu, eno kvalitetno opozocijo na desni strani. Recimo tako opozicijo, za katero se bo videlo, da je sestavljena iz ljudi, ki zmorejo sami tvoriti zložene stavke (in jih ne usklajujejo z gospodo v črnih haljah) in na pravilna mesta postaviti ločila. Zmerna desnica tipo Bojan Šrot in Kangler, take stvari, prosim. Ker samo taka desnica bo naredila tudi omiko na desni strani. In končno postavila enoglasno deklamiranje o zarotah, ozadjih, letečih slonih in potem to še zabeljeno z nacionalističnim brambovstom, tja, kamor te nečednosti sodijo. Na margino. In še zadnje: Ivan Cankar je leta 1908 napisal (sicer je to pisal in popravljal dlje časa) svojo maestralno delo z naslovom Hlapci. Sto let po tem besede, ki jih je postavljal v karakterje, še vedno bridko režejo (upam, da bodo enkrat imeli dijaki to dramo za maturitetno temo). Recimo tista, ko pravi Jerman po vetru se obračajočemu Komarju naslednje (pišem po spominu, dasiravno bi lahko točno navedbo našla tudi na netu): Saj veš, da preučujem zgodovino Slovencev. Zdaj se ravno pri protireformaciji. Takrat so v naših krajih polovico dobrih ljudi pobili. Druga polovica je zbežala. Kar je ostalo, je bila smrdljiva drhal. In mi smo vnuki svojih dedov. Need I say more? Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 23. sep 2008 09:00:03 Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 23. sep 2008 09:03:28

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

23. sep 2008 10:51

Spet čestitke za Vendy. Kot vedno zna lepo zapisati in povedati tisto, česar jaz ne znam ubesediti. Se podpišem pod vsako besedo.

Nasja

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

23. sep 2008 10:56

Jože, delno se strinjam s teboj, ne pa povsem. Dostikrat razmišljam, zakaj ljudje mislijo (so prepričani), da živijo slabše kot pred dvajsetimi leti. Da oživim spomin: namesto prave čokolade so bile sečerne table, banane so bile nadstandard in so se dobile občasno, kavbojke so itak simbol gnilega zahoda in jih v deželah raja nismo potrebovali. Kljub pomanjkanju temeljnjih življenjskih potrebščin (da ne govorim še o mentalnem kruhu, človeka nevrednemu odnosu do nekaterih skupin ljudi), pa sedaj jadikujemo nad preteklostjo in preklinjamo aktualno sedanjost. Da strnem svoje ugotovitve v nekaj alinej: - človek vedno idealizira preteklost, to je v naši naravi; z oddaljenostjo dejstva izgubijo svojo ostrino: pred časom je bila v nekem časopisu debata o plusih in minusih prejšnjega in sedanjega sistema, debato je sklenila neka gospa, ki je napisala, da je bilo prej boljše samo to, da je bila mlajša; - komunizem oziroma njegova jugo manifestacija je podpiral povprečneže: tiste, ki so sekali ven, so potolkli, tiste, ki so zaostajali, so porinili. Država, družba sta poskrbeli za človeka od rojstva do smrti. Vse je bilo predvidljivo in vse je bilo dosegljivo. Seveda je bilo dosegljivega malo, zato smo bili zadovoljni. Tudi tisti z več pravzaprav niso imeli mnogo več, ker je bila izbira slaba; - kapitalizem (ki je gnil sistem, vendar boljšega ni; spomnimo, da je komunizem padel zaradi gospodarske neučinkovitosti) zahteva osebno angažiranost. Omogoča tistim, ki znajo, zmorejo, imajo j., se znajdejo itd. blazno obogatijo. Obenem pa tisti, ki so manj sposobni, se nekako ne znajdejo, ostajajo na robu. Žal je tako in tu mora vskočit država s svojimi socialnimi programi in transferji. V tem sistemu je mali industrijski delavec, ki je prej hodil na dopust v sindikalne domove na morju in kupoval krompir po sindikalni ceni enako kot direktor, res pristal na robu. Njegove poti se z direktorjevimi, ki se je na (ne)zakonit način dokopal do strašnega bogastva, nikjer več ne srečajo. - občutek slabega življenja izvira iz (pre)velike ponudbe vseh dobrih. Tudi če si človek lahko privošči dostojno življenje, ima včasih občutek prikrajšanosti. POnudba na tržišču generira ta občutek, utrjujejo pa ga dejstvo, da si nekateri lahko privoščijo; - leta 1990 smo v povprečju porabili 40 % plače za hrano (podatke obnavljam po spominu; pred kratkim sem iskala po statističnih publikacija nekaj na to temo), leta 2005 samo še 25 %. Leta 1990 smo za en televizor delali 500 ur, leta 2005 nekajkrat manj. In tako gre to. Seveda pa ljudje potrebujemo vedno več: internet, mobilni telefoni, itd. Fiksnih stroškov je vedno več; Iz nekako istih razlogov, kot jih je omenila Vendelina, se nagibam na levo, vendar me tale tranzicijska levica topogledno ne zadovoljuje. In mislim, da me ne bo niti v prihodnje. mimika

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

23. sep 2008 11:15

mimika, se strinjam z ugotovitvijo, da nas ( še vedno) tranzicijska levica ne more zadovoljiti. Pa vendar, še manj me zadovoljuje desnica, ki je po mojem mnenju zazrta v preteklost, v nedogled pogreva stare zamere in delitve, namesto da bi nam ponudila ( predvsem pa mladim) neobremenjen pogled v prihodnost. rosie

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

23. sep 2008 11:40

Mimika pri tovrstnih primerjavah pa je potrebno biti pazlivejši. Leta 90 so Philipsovo televizijo sestavljali v Evropi, danes na Kitajskem, Filipinih, Vietnamu. Če lahko pozimi kupim novozelandsko rdečo čebulo tako rekoč zastonj, za to ni zaslužen noben sistem. Argentinska Krava, madžarski pujs, kitajski česen, .... Globalizacija je pač izum te dobe. Sicer se pa s tabo v grobem strinjam. Bili smo mladi, glasni, vedno proti, najpametnejši, naj..., to je to. lp Vlado

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti