7. nov 2008 9:12
Zelo zanimiva tema in razprava. Naj dodam še svoje razmišljanje :
Imam otroke stare 11 in 12 let, ki nimajo žepnine, ne "popotnice" in ne dobivajo nobenega plačila za opravljanje raznih gospodinjskih del.
Imata nekaj svojega denarja, ki sta ga dobili za rojstni dan ali pa jima je ostal od kakega športnega dne, ker ga nista zapravili. S tem denarjem si včasih kupita kakšne uhane, ali pa verižico, ali pa kakšno majčko, ki je res " ful zakon ".
Moje mnenje je, da žepnine ne rabita. Za vse stvari, ki jih potrebujeta ali si jih želita se pogovorimo, in v večini primerov tudi dogovorimo. Pri tem, pa vedno upoštevam najprej zdravje, se pravi, če hočejo imeti doma vsak dan vrečko čipsa, ali če se začne namigovanje o pirsingih je odgovor NE.
O " popotnici" pa menim, da je vredu, če za njo skrbijo npr. stari starši, da bi pa odpirala dva računa, plačevala vsak mesec dvojne stroške vodenja računa in še denar drobila na tri dele, se mi pa ne zdi racionalno. Tako ali tako mi je jasno, da jima bom dala neko popotnico, ampak, če s tem denarjem lahko upravljam sama in ga vežem, ali kupujem delnice ali ga kako drugače plemenitim, zakaj bi to namesto mene delala banka in mi zato še zaračunavala stroške.
In tretja stvar, plačevanje za hišna opravila, lepo vas prosim, NIKAR in NIKOLI.
In še nekaj : učenje , branje in vse kar je povezano s šolo. To preprosto mora biti narejeno. In če je narejeno dobro,je to potrebno pohvaliti, tega ni nikoli preveč v tem primeru.
Če pa se je potrebno za to, otrok naredi nalogo pregovarjati pol ure, pa mislim, da je potrebno otroku odvzeti pravico do tiste stvari, ki mu je najljubša npr. gledanje njegove najljubše oddaje. Seveda se je o tem treba pogovoriti in mu jasno povedati zakaj smo se tako odločili in kaj mora storiti, da bo dobil nazaj kar je izgubil.
Brihta