Dopust

tejka77  

član od: 27.2.2007

sporočila: 544

3. avg 2008 22:14

Ja , Mercator ima v vsaki vasi okoli Bohinja trgovino. tejka77

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

3. avg 2008 23:04

Stara Fužina se reče. In ja, v Stari Fužini imaš Merkator, pa turistično agencijo in štart za kar nekaj zanimivih in lepih poti - na primer Korita Mostnice...

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

4. avg 2008 8:47

Žal mi je, da v dopustniško razpoloženje dodajam še svojo negativno izkušnjo. A najbrž bo marsikomu v premislek in poduk. Po nekaj dneh Cresa se z ženo vračava domov. Bilo je lepo, čeprav malo preveč vetrovno. V glavnem lepo, uživaško. Ampak na carini naju je hrvaški uniformiranec oddvojil iz kolone na parkirišče, pobral dokumente in ukazal, naj počakava. Nazaj ga ni bilo 45 minut brez kakršnekoli razlage!!! Z ženo nisva ravno najmlajša in sva se prav lepo kuhala v popoldanskem soncu! Ko se je spet prikazal, nama je že vračal dokumente, ko je vprašal, kje sva bila. "Na Cresu, nekaj dni." Spet je vzel dokumente in odšel nazaj na hladno, midva pa sva se spet kuhala. NADALJNIH 45 MINUT!!! In zdaj pride najbolj sočno. Žena da je bila prijavljena, jaz pa da ne. 500 kun kazni po zakonu o tujcih in VIŠEK IRONIJE, 100 kun dodatka za postopek. Cel postopek je trajal skoraj tri ure (od 16h do 19h), ves čas na soncu, tudi avta nisem smel vžgati, da bi s klimo ohladil notranjost. Niti naju niso povabili v svoje prostore, morda kakšno čakalnico ali kaj podobnega. Za konec še najlepša cvetka. Na Cresu sva oba ob prihodu v apartma oddala osebni izkaznici in ob odhodu PLAČALA TURISTIČNO TAKSO!!! Pri petdestih in nekaj letih mi na kraj pameti ne pride, da bi se "švercal", ampak naiven sem pa še vedno. Sploh nisem pomislil na potrdilo o plačilu takse. Saj veste, vse gre bolj dopustniško, "na lako". Naš "gazda" pa je prijavil samo ženo, mene ne, ter pobral obe turistični taksi. Eno za občino, da bodo zadovoljni, drugo v svoj žep. Hrvatov nimam za sovražnike. Ob vsej njihovi obali imam nekaj kar dobrih prijateljev. Ampak če bodo tako nadaljevali, bom dopust začel preživljati v domačih hribih. Ugotavljam, da je Hrvaška s cenami nočitev in najema apartajev draga, cene sadja in zelenjave pa so primerljive z našimi ali celo nižje. Zato kar pojdite tja in uživajte v lepotah Jadrana, ampak bodite DVAKRAT PREVIDNI! Za vse, kar plačate, zahtevajte potrdilo. Sicer se vam bo lahko zgodilo, da vas bodo za krajo obsodli že zaradi lubenice v prtljažniku! Lep dan! Boris booris

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. avg 2008 8:49

Jade, točno na to sem pomislila. V strahu,da bi šarmirala kaka dmorodka, se je obrnil na pomoč na lokalne fante. Res so najbrž emancipirane, tveganje je pa le manjše.

Sploh mu niso ničesar ukradli, ampak je Ežoj izgubil stik s čuvarji njegove opreme.

Ežoj, kjerkoli si že, pazi nase in zbiraj lepe trenutke za sedanji čas. Nekoč boš lahko trdil, da si imel lepo preteklost !

F r i n a

ezoj  

član od: 29.4.2007

sporočila: 126

4. avg 2008 16:02

Evo, spet jaz,( dej rimljanka povej kaksno lepo za mene pri sefu, da me ne ........),za pokoro zacnem s kulinariko: Ob in Jenisej so reke polne rib in sem si mislil, bom se najedel rib.Ko pridem, tukaj le форель.V slovarju pise, da je to postrv,meni izgledakot losos, le da je manj mastno, pa tudi ribe so manjse,je sicer v redu, drugih rib pa ni zadobit v restavracijah. Vino je pa posebna zgodba: v restavracijah je zelo drago, pa ne vem kaj bom dobil, narocim lahko le steklenico. Gledal sem v trgovinah, tam se dobijo vina iz Italije, Francije, Madzarske, Cila, zelo mal je pa ruskih, pa se ta so polsladka, suhega pa se nisem videl. Kot sem ze prej povedal,tukaj jezelo vroce in je potrebno nenehno nekaj pit. Pivo ( ki ga tukaj vsi pijejo, punce s fanti sedijo zvecer v parku in zulijo pir ) ni najbolj zdrava pijaca za srcne bolnike ( no, ja, za tiste zdrave na srcu ). Danes sem imel posebno smolo: kupim vino ( rusko, se mi zdi neumno, da bi v Rusiji pil vino ic Cila ), sele v sobi posinem, da je neko desertno, s 16% alkohola, sladko, ko ga zmesas z vodo, pride kot ena cudna limonada, presaltal bom nakaksno suho vino. Danes zjutraj je bilo dokaj mrzlo in sem oblekek brezrokavnik, v poldan sem bil med najbolj oblecenimi v krasnojarsku. Odpravil sem se na речни вогзал ( recno pristanisce ), pa, ko sem ze tam, grem mal vsaj noge pomocit v Jenisej. Kako je bilo ko sem rit namakal v Obu vam je ze znano. O.K.Pridem do reke, slecem cevle in nogavice, zaviham hlace poskusam namestit fotoaparat,da me poslika, vtem pride mozakar in kar skoci v vodo ( pripomnem naj, da se Jenisej pri Krasnojarsku segreje najvec do 14 stopinj). Pogledam mozakarja, ga lahko slikam, lahko,ko pride iz vode, ga prosim, da on slika mene. Prav pravi, sleci se, ne, ne bom, kar tako, ne, pa ni zanimivo, pa nimam kopalk, saj ni vazno, saj se na sliki ne vidi, jaz se slecem,on pa pravi tukaj ni dober, pojdimo mal stran, tam je en kamen, grem za njim, do kamna, on me slika nekajkrat, potem jaz posinem, da smo sli toliko stran, da se moja obleka in cevlji sploh ne vidijo vec. Jaz se pa spomnem moje sosede cez hrib, Jelenckove,ko pravi par strani nazaj, da se meni kar neki dogaja. Ce mi ukradejo, sem cisto na psu, v hlacah je ves denar, dve kreditne kartice, potni list, jaz pa v gatah. No k sreci, vse je bilo na mestu, oblecem se in na kosilo pri Jeniseju, seveda peceni forel na zaru, pivo.V tole sibirijo sem se kar zaljubil,naj se kdo pozanima, a bi mi " apanazo " posiljali sem, le se, da najdem eno reskinjo zazimsko ogrevanje . Lep pozdrav ezoj

blažkaa  

član od: 8.5.2007

sporočila: 775

4. avg 2008 16:20

ežoj, tebe je pa resnično luštno brati Uživaj še naprej. blažkaa

ezoj  

član od: 29.4.2007

sporočila: 126

4. avg 2008 16:20

booris, "take it easy", da spet citiram, kaj bi rekla ena moja dobra prijateljica. Hrvaska je druga drzava in to je treba sprejet kot dejstvo. Kaj bi sele rekel na rusko birokracijo in postopek prijavljanje, pa stampiljke v " imigracijski list ", pati nihce nicesar ne pove........ Frina, ce se potepas po " cudnih " krajih, cez cas so vse to lepe izkusne, trenutne nevsecnosti moras " vzet v zakup ", pase zraven potovanja. Jaz, vsaj zaenkrat, nocem bit turist, ki si tuje kraje ogleduje skrit za sipo avtobusa, in mu vodic razlaga o zivljenju " domorodcev ". Hocem sam priti v restavracijo, med natakarje, ki me nic ne razumejo, konec koncev so lahko tudi sovrazni, in oditi sit in zadovoljen ( ravno vceraj, ko punca iz sosednje mize pojasnjuje natakarici, kaj je ona razumela, da bi jaz rad ). booris, ce stvari tako gledas, je res najboljse, da ostanes doma, zagrenjen, kako so v tujini taki da....... ezoj

lili_stef  

član od: 18.1.2007

sporočila: 183

4. avg 2008 19:35

Jaz pa sem se danes na frišno vrnila iz dopusta. Par dni Čateža, par dni Bosne vse tja do Dalmacije in Črne Gore.Prijetno presenečena nad Bosno, razočarana nad Hrvaško, kot po navadi.Obljubila sem si, da Bosno še kdaj vidim, Hrvaške pa ne.V Bosni je tolko lepote, ljudje so me zelo presenetili z njihovo prijaznostjo, imela sem občutek, da sem poslanka iz nebes, tako so bili prijazni.Razočaralo me je le to, da je umazana, da ni smetnjakov in da se sploh ne zavedajo svoje lepote.Vsem priporočam, da si jo ogledajo. Jaz sem se dobesedno zaljubila vanjo in v ljudi. Takoj, ko vidijo tablico SLO "E PA TO SU NAŠI SLOVENCI".Ma ni za povedat.100% se spremenila mnenje o njih, skratka jih gledam z drugimi očmi.Za hrvate tega ne morem reči.Vsakokrat, ko grem čez mejo rečem, da ne bom šla več.Vsakokrat poskrbijo za slabo izkušnjo, takoj ko vidijo tablico. lili_stef

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

4. avg 2008 22:57

Ežoj, ti in tvoje poziranje, sam da boš na fotkah, a? Dej mal pazi, da ne boš res kje samo v spodnjicah ostal...

Da boš vedel, jaz obiskujem tole temo samo zaradi tebe...

lidka

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

5. avg 2008 11:59

Pravkar sem se vrnila iz Sicilije. Dopustovali smo z avtom in šotorom. Najprej smo se ustavili v Pompejih, si ogledali še Napoli, amalfitansko obalo in Vezuv - ljudje prijazni, cene pa še bolj. Liter domačega rdečega v gostilni 4€. Piva se v Italiji ne splača naročat, ker je predrago (stane mala flaška toliko kot liter vina :)) Napoli je sicer kaotičen, semaforji večinoma ne delajo, kot pešec tvegaš življenje pri prečkanju ceste, ampak kmalu se vklopiš in ni problemov. Nato je sledila Sicilija. Ker smo kampirali, so nas presenetile visoke cene kampov 40-50€ (4-članska družina), ki so skromno urejeni, topel tuš moraš večinoma doplačati, cena za otroke in odrasle je v večini kampov izenačena, urejenost večine kampov je na ravni hrvaških izpred 30 let. Prednost je v tem, da so vsi kampi ob plaži, zelo dobro varovani, dostop na plažo imajo samo prebivalci kampa. Najboljši in najdražji kamp je bil v bližini Taormine. "Popolno ponudbo" pa smo doživeli v kampu pri Agrigentu - sprejeli so nas v kamp, ki je bil uradno zaprt, saj je prišlo v njem tik pred našim prihodom do streljanja med lastniki in policaji. Ko smo prišli mi, je bilo sicer vse tiho, policajev nikjer, en avto v razsulu, vse se nam je čudno zdelo, a so nam na recepciji zatrjevali, da je vse OK. Postavimo šotor, ko pride policija, karabinjerji, finančna policija, kriminalisti, forenziki in pred nami se dobesedno v živo odvija epizoda Na kraju zločina. Mojega moža uporabijo še za prevajalca, ker obvlada nemško, angleško in italijansko, da presenečenim gostom pove, da morajo zapustiti kamp. Mi lahko ostanemo, ker se policajem zasmilimo, saj imamo 2 otroka, zato prespimo v kampu pod budnim policijskim varstvom. Nadaljevanje je bilo mirnejše, zgodovinskih znamenitosti iz grških in rimskih časov je toliko, da bi rabili ves mesec, da bi si vse temeljito ogledali. Plaže so večinoma peščene, brez sence, morje čisto. Sicer pa je Sicilija zelo umazana, smeti ležijo dobesedno povsod, ob cestah v mestih in izven njih so nenehno kupi smeti. Domačini sicer prijazni - pri Taormini so nas kar posvojili in ko so imeli svojo fešto, so nama s hčerko prinesli božanski tiramisu in torto z nežnim smetanovim nadevom in sesekljanimi mandeljni. Trgovci in gostinski delavci pa ti z nasmeškom zaračunajo več, kot si sam izračunal, pa še računa ne dobiš. Ker smo člani EU, imajo mladi do 18. leta ogled vseh znamenitosti zastonj! Pa še hrana: pice so večinoma boljše in večje pri nas, res pa je na njihovih povsod svež paradižnik in mocarela. Ribje jedi so v restavracijah predrage, ponudba v njihovih ribarnicah pa je mega. Sicilija je zagotovo raj za sladkosnede in ljubitelje marcipana. Meni so bili všeč njihovi kanoli (nekakšne rolice s skutinim nadevom), sicilijanska kasata (krhko testo, v njem pa skutin nadev s koščki čokolade, vse skupaj pa oblikovano v tortico), sladoled je super njami, njihova granita pa je narejena iz pravega sadja - pri nas gre za aromatiziran sesekljan led, pri njih pa je zmečkana sadna kaša, seveda tudi temu primerna cena - majhen lonček granite stane 2-3€. Espreso in kapučin sta logično še vedno najboljša v Evropi in cenejša kot pri nas. Sedaj, ko se vtisi spravljajo na svoja mesta, lahko rečem, da smo videli in doživeli veliiiiiiiko zanimivega in lepega, vendar Sicilija ne bo med mojimi najbolj priljubljenimi destinacijami. Bi se pa takoj vrnila v okolico Pompejev in Napolija. Za ljubitelje neskončnih peščenih plaž pa priporočam Kalabrijo - mi smo se peljali samo mimo in se nismo ustavljali. Videti pa je bilo kot v prospektih - bel pesek, azurno morje in skoraj prazne kilometrsko dolge plaže.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti