Zdrav razum!

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8895

tema odprta - 15. jul 2008 17:28 | ogledi: 3.582 | odgovori: 36

Kako naj opišem dogodek, ki mi se zgodil pred pol urami? Sprašujem se, kam gre ta svet!?

Na tržnici sem kupila paprike, da bom za večerjo naredila pečene paprike prelite s kislo in sladko smetano... (Moram s tem začet, ker je le kulinarika...).

Pogledam v hladilnik, notri samo kisla smetana. Počasi se odpravim v 70-metrov stran v Mercator po sladko smetano.

Na poti do trgovine je trafika od Deloprodaje, tik ob avtobusni postaji. Ob trafiki stoji mlad fant, približno 15 let, na polici od trafike, ki je bila že zaprta, leži drugi mladenič, približno iste starosti, in z nožem rine med šipe (pleksiglas). Ker poznam prodajalo, ki dela notri, se ozrem in rečem: "Kaj pa to delaš?". On se zlecne name, češ: "Kaj te briga, stara". Pogledam ga presenečeno, žalostno in rečem: "Bom poklicala policijo...". On meni spet en kup psovk nazaj. Odkorakam do trgovine, kupim smetano in kornet ter ga počasi jem. Pridem spet do trafike, ko še vedno fant leži na polici in še vedno z nožem grebe po tistem oknu. Spet sem se oglasila: "Kaj pa delaš?, Kako se obnašaš... Kaj ti bi starši rekli, da vedo kaj delaš?" Beseda gor... beseda dol..., skočil proti meni... čisto blizu obraza... porinem ga z roko v prsa in rečem "Zgini, nesramnež..." On se enkrat dvakrat obrnil, naredil korak nazaj, naprej... in proti meni z nožem, ki ga je zvlekel iz žepa, z besedami: "Zgini, stara, jetra ti bom razparal!". V jezi sem rekla: "Daj, kar daj... če se upaš!"...

Obnemela sem! Nekaj ljudi je šlo mimo... mimo, ja... Še nekaj sem rekla... in počasi odkorakala s kornetom v roki, proti domu.

Sedaj pijem kavo, pišem tukaj gor in premišljujem - adijo pamet, adijo zdrav razum, adijo moja mirna Slovenija.

Pozdravček!

Šunkica  

član od: 9.5.2008

sporočila: 26

15. jul 2008 17:54

Gospa Dragička! Žal vam moram povedati, da to, kar ste doživeli, je bolj mila oblika mladostniškega vandalizma, na žalost obstajajo še veliko hujši primeri. Če boste še kdaj doživela kaj podobnega, upam, da ne, potem se kakršnemukoli debatiranju oziroma pregovarjanju z mladimi vandali raje na daleč izognite, raje pokličite policijo, konec koncev gre za kaznivo dejanje. Takšni mladostniki so še preveč pogumni in nezavedajoč se posledic, vam lahko še kaj storijo ( poškodujejo, ranijo, okradejo... ). Ljudje pa, ki so hodili tako ignorantsko mimo vas, so reagirali "tipično", v stilu, vsak naj se briga samo zase. Verjetno je takšen odziv lahko tudi posledica slabih izkušenj, ko želiš nekomu priskočiti na pomoč in jo še sam "dobiš po grbi". Miren večer vam želim Šunkica

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

15. jul 2008 19:12

Dragička nikar se jim ne približuj in nikar jim ne grozi z policijo. Policijo pokličeš izza ovinka,pa še to na anonimno številko,ker tile mulci znajo prav luštno grozit,sploh če moraš potem kaj pričati proti njim. iz lastnih izkušenj anaeva

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

15. jul 2008 21:12

ma prav ste naredila ...kaj bi pa bilo če bi vsi mirno hodili mimo kot so v vašem primeru mimoidoči. ma mene zdaj grabi jeza ko samo berem tole. se mi zdi da bi mulcu populila vse kar od njega štrli... pa prav žalostno je da ljudje mirno hodijo mimo...če slučajno to bere nekdo ki je šel mimo ga je lahko pošteno SRAM...pa ne samo sram pogreznejo naj se vseno lep ostanek večera

marjeta10  

član od: 5.6.2007

sporočila: 313

15. jul 2008 21:30

Moram žal napisati ,da je takšnih in podobnih primerov vse več,mularija 15 -16 ti reče ,kaj boš ti"stara",to je še milo rečeno.Pravzaprav se pa temu sploh ne čudim ,ko vidim kako starše izsiljujejo že takšni ,ki komaj shodijo,vrže se na tla in čaka ,da mu mama ugodi,namesto da bi ga pustila in šla naprej ,ga milo ,na robu joka sprašuje kaj želi ,ko pa tako milo joka (leži na tleh),mu je vendar treba ugoditi ,namesto da bi ga že takrat učila spoštovanja do ljudi!Malo starejši osnovnošolci pa   divjajo po trgovini in razmetujejo ,ko pa trgovka kaj reče ,ji pa zabrusi ,da ima dosti denarja ,bo že plačal ,če bo kaj razbil!In iz tega potem pride to,kar je doživela Dragička!Še več je takšnih in podobnih primerov ,lahko se samo jezimo ,čudimo,čeprav smo svoje otroke vzgojili v poštene in pridne ljudi,bodo vedno tudi takšni ,ki se bodo majhni vrgli na tla  ,ko bodo odrasli pa....saj vemo kaj.....!

marjeta10

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. jul 2008 21:30

Dragička, glede na to, da sta imela nož, si imela srečo.

V prihodnje si fanta natanko oglej,kako sta oblečena, koliko sta približno stara, skratka vse, kar je potrebno za identifikacijo.

Nato stopi za prvi vogal in pokliči policijo: najprej svoje podatke, nato mesto dogajanja, koliko je storilcev, da imata nož. Nato na varnem počakaj, da pride patrulja. Lahko ustaviš kakega voznika, da skupaj počakata.

Obljubi, da ne boš nikoli več sama stopila v besedovanje s tako mularijo. V resnici si v nevarnosti, da te napadejo kar na mestu samem, ali pa te kasneje počakajo.

Vem, da je težko gledati takole vlamljanje, ampak ti si na svetu zato, da boš še dolga leta uživala ob vnukih, v naši družbi, in samo z besedami ne boš odvrnila  barab. Ja, smo imeli preveć družbene samozaščite.

Ljudje pa se ne pustijo motiti. Samo kasneje pa so se pripravljeni aufpudlati, koliko kriminala je na naših ulicah. In pričakovati pomoč, ko jo sami potrebujejo.

Če te kaj potolaži, jaz ne razmišljam niti trenutek in pokličem policijo, tako da me zlikovci ne vidijo. Moja varnost je najprej, potem pa premoženje nekoga drugega.

F r i n a

pomarandza  

član od: 8.1.2007

sporočila: 61

15. jul 2008 21:49

marjeta10, res je strasljivo kaj se dogaja, vendar je zelo laicno in predvsem nesmiselno trditi, da s tem ko ugodis otroku in ga ne ignoriras ko se mece po tleh, vzgojis vandala... me pa zelo zanima nekaj.. in namrec.. kako pri vragu se 1-letni (naprimer) otrok nauci spostovanja do ljudi s tem da ga mati ne pobere ko se mece po tleh??? sploh ne vidim povezave... ^^ se pa podpisem pod frinin post! kapo dol! pomarandza

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

15. jul 2008 21:54

Mogoče je pa danes tak dan. Šli smo v trgovino k tabolšemu sosedu in ker ni bilo v bližini nobenega parkirnega prostore smo pač parkerali kjer je bilo prosto, kar nekaj stran .Vse otroke počasi iz avta in gremo proti vhodu. Na kar dobesedno pridrvi avto, spuščena stekla, muziko dokonca tik pred vhod na prostor za invalide. Stopita iz avta dva mlada fanta, jaz pa rečem:"tako mlada fanta pa na prostor za invalide-," Brigaj se zase stara" nekaj korakov za mano gre mož in ko je to slišal jima reče, da bo poklical policijo , če ne bosta preparkirala. Eden mu odgovori, da kar naj saj bo plačal samo 40€ kazni, na našem avtu bo pa naredil za 400€ škode. Sledile so še razne-peder kaj se greš,-stari in razne žaljivke.Ker sva imela s seboj otroke sva se raje umaknila.

To smo krivi mi starši.Ko sem enkrat šla v šolo po hčerko je med vrati v učilnico stala ena mamica in čakala svojega sina. Le ta je ravno takrat tepel mojo hčerko.Njegova mami ni niti trznila.Pa sem fantu rekla tega se pa ne dela in mi je odgovoril naj ne težim.Mama pa kod da ni nič. Tako se začne -Amerika.

lp

mizarka

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

15. jul 2008 22:57

frina je napisal/a:

Vem, da je težko gledati takole vlamljanje, ampak ti si na svetu zato, da boš še dolga leta uživala ob vnukih, v naši družbi, in samo z besedami ne boš odvrnila  barab. Ja, smo imeli preveć družbene samozaščite.

F r i n a

Frina, zelo lepo napisano!!!

Dragicka, sem vesela, da se ti ni nic zgodilo.

Jerneja USA

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

16. jul 2008 0:14

Samo, da si ti v redu!!! Čestitam za pogum, jaz si ne bi upala tako nagovoriti, če bi mi pa še nož pokazal, bi pa po moje skup padla. V bodoče pa res na skrivaj pokliči policijo. Atina

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. jul 2008 6:22

Nekaj ste pa vsi pozabili: sedaj imamo kapitalizem ( ki smo si ga sami želeli ) in to so posledice, sprijazniti se bo treba, samo še hujše bo.

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti