Gotovo se je že kdo tukaj ukvarjal z vprašanjem, kateri izraz je v slovenščini bolj pravilen: Evropska skupnost ali Evropska unija (ali celo kaj tretjega ...).
Bom hvaležna.
Noel
Gotovo se je že kdo tukaj ukvarjal z vprašanjem, kateri izraz je v slovenščini bolj pravilen: Evropska skupnost ali Evropska unija (ali celo kaj tretjega ...).
Bom hvaležna.
Noel
10. jul 2008 14:13
http://sl.wikipedia.org/wiki/Evropska_skupnost http://sl.wikipedia.org/wiki/Evropska_unija Začetnica
10. jul 2008 14:13
Noel to malo preberi, je koristno tudi za splošno razgledanost. Pa lp. Začetnica
10. jul 2008 14:30
To sem že vse prebrala, ampak si ne morem prav dosti pomagat. Kakšen slavist kje? Noel
10. jul 2008 14:31
Struktura Evropske unije Evropska unija zajema tri stebre: evropske skupnosti, ki jih sestavljajo Evropska skupnost za premog in jeklo, Evropska skupnost, ki se je pred Pogodbo o Evropski uniji (PEU) imenovala Evropska gospodarska skupnost in Evropska skupnost za jedrsko energijo, skupna zunanja in varnostna politika (SZVP) in sodelovanje na področju pravosodja in notranjih zadev. Začetnica
10. jul 2008 14:48
Pravilno je Evropska unija. Z besedo "union" se v mednarodnih odnosih označuje mednarodno organizacijo, ki je utemeljena na temlju ene ali več mednarodnih pogodb. V Sloveniji uporabljamo besedo "unija" pri slovenjenju imena organizacije - razen g. Petrleta, ki dosledno govori o Evropski zvezi.... (kar je slovenski prevod union-a). Gre za meddržavno zvezo: Države so formirale obliko združenja na temelju mednarodnih pogodb. Vsaka država je podpisala pogodbo (podpis naredi izvršna oblast) k pristopu k tej zvezi in vse ostale države tudi. Potem je še vsaka država ratificirala to pogodbo (ratifikacijo naredi zakonodajana oblast). In z vsakokratnim pristopanjem novih članic je nastal set mednarodnih pogodb. Ustroj in organi Evropske unije so trenutno določeni po določilih pogodbe iz Nice (Nice Treaty, iz česar se da izvajati silne besedne igre). Žal Evropska unija še nima pravne subjektivitete, ker je leta 2006 propadel proces ratifikacije Ustave EU (ki bi EU dal subjetiviteto in jo opredelil kot nad-državo). Ustavo naj bi nadomestila Lizbonska pogodba - ki ima elemente konstitutivnega akta. Pogodba je bila lani decembra podpisana v Lizboni, potem je šlo pa z ratifikacijo lepo vse do irskega referenduma pred enim mesecem.... Enivej, sama spadam med tiste redke ptice, ki so ta papir prebrale - sem bila motivirana s stavo! - in v tistem papirju je preveč vsega, tako da se glavna misel izgubi.... Še nekaj o razliki pomenoslovni razliki med "skupnostjo" in "zvezo" (to pomenoslovno razliko povzema tudi pravo): - z besedo "skupnost" označujemo neko skupino subjektov, ki se povezujejo okrog enega (ali omjenega števila) interesa (interesov), medtem ko z besedo "zveza" uporabljamo takrat, ko se subjekti povezujejo zaradi mnogvrstnega števila interesov. Pomenoslovno gledano je "zveza" interesno bolj intenzivna od "skupnosti". Oziroma, skupnost lahko organsko raste v zvezo, ni pa to nujno. Če pogledaš zgodovino Evropske unije http://europa.eu (daj tale link med favorite, konec koncev, smo v EU in to spada k enemu državljanskemu gardu), vidiš, da je predhodnica nastala iz Skupnosti za premog in jeklo (kjer so trgovinsko povezali Francijo in Nemčijo, da sta raje trgovali s premgom in jeklom kot pa da bi ti surovini uporabili za izdelavo orožja, ki bi ga naperili druga proti drugi), kasnjeje pa je bilo vedno več medsebojnih interesov in je iz skupnosti nastala zveza. Hope this helps. Vendelina jr.
10. jul 2008 15:29
Noel,
kot ti je napisala začetnica:
evropska unija in evropska skupnost sta dva različna pojma. In oba sta pravilna.
jasna
10. jul 2008 15:48
Pa če je že govora o slovnici... Pogosto kakega frizerja vprašam, kako se reče v ednini in množini: pramen, prameni, pramena....?!? Naredi mi pramena!???? 2? več? koliko? Naredi mi pramene!???? Mišljeno je več "njih"... Kaj je prav? Mac
10. jul 2008 16:04
En pramen, dva pramena, trije prameni, štirje prameni, petsto pramenov ... Naredi mi pramene. Prameni so se sprali. Prameni, pramenov, pramenom, pramene, o pramenih, s prameni Moje laično znanje mi govori tako. Atina Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 10. jul 2008 16:04:51
10. jul 2008 16:06
Moje tudi, atina.
10. jul 2008 16:10
Pramen je samostalnik moškega spoal, 1. moška sklanjatev, kar pomeni, da se pregiba po pravilih te sklanjatve. Vendelina jr.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Čokoladni eklerji
Polnozrnati metuljčki z zelenjavnim ragujem