Kako se znebiš slovenceljna...

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. jun 2008 22:17

Ognjič, da veš, Mlakar je tudi tvoje pozornosti vreden, hehehe.

Lp

cervus

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

3. jun 2008 6:14

elaphus je napisal/a:

Hvala, Fakin, v soboto ob pol petih sem prilepljena pred televizorjem .

Poznate poezijo Svetlane Makarovič za odrasle? Npr. Rožmarin. Za otroke take mile, nežne, ljubke pesmice, za odrasle pa take pretresljivke...

Lp

cervus
Popravljam uro ponovitve oddaje, na sporedu bo ob 15 uri ! Se boš pač takoj po kosilu prilimala pred televizor LP! fakin712

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

3. jun 2008 9:01

elaphus je napisal/a:

Ognjič, da veš, Mlakar je tudi tvoje pozornosti vreden, hehehe.

Lp

cervus

Ja, no...Ampak mene zanima predvsem nabrušen jezik, po možnosti malce strupen ;)). Noben dedc ne more imet tako strupenega jezika ...

Ognjič

jezek  

član od: 15.8.2007

sporočila: 129

3. jun 2008 9:04

Tudi zame je Svetlana ASICA. Strinjam se z Drejckom o konju in prahu... Njene kosovirje sva s sestro brali ko sva bli še čisto mini in ko sem čez ohoho let njeni hčerki podarila ti dve knjigi, sva se skoraj zjokali.Najprej zaradi spominov, nato pa od režanja. Tudi Mlakar je CAR! Eden njegovih verzov pove skoraj vse ...pa saj niso krivi, zato da so živi... jezek

evagirl  

član od: 4.10.2007

sporočila: 276

3. jun 2008 9:49

Ma sej vse lepo in prav,da ženska pove kaj si misli,to odliko cenim pri ljudeh. Ampak ona ima tak čuden način podajanja svojih misli. NI mi všeč. Sploh nism mogla gledat oddaje,ker mi je enostavno antipatična. Čez njena dela pa nimam pripomb,le čez njeno obnašanje. evagirl

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

3. jun 2008 13:07

Oddaja je bila res dobra, Svetlana je blestela. Ker jo poznam, vem, da je vse kar reče res. Lp Nasha

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

3. jun 2008 13:20

G.Makarovič cenim kot umetnico in ekstravagantno osebo. Ko so bili moji otroci majhni, smo brali njene knjige. Nekako pa ne morem vzeti vsega kar spravi iz sebe za zlato resnico in neizpodbitno dejstvo. Saj drugi imamo tudi možgane, pa kilometrino, pa izkušnje..itd - in dovoljeno nam jih je uporabljati. Rekla bi, da bi gospe morda predlagali, da k lastnostim slovenceljna doda še neverjetno, prav mazohistično potrebo, da serje po samem sebi. Te lastnosti pa ZAGOTOVO nimajo ne amerikanceljni, ne britanceljni, ne hrvataljceljni...ne kdo drug. Ko gledam kakšno tujo oddajo, me včasih prav stisne, ko vidim samozavest, samospoštovanje teh narodov (pri Hrvatih in prebivalcih ZDA morda celo pretirano) Pri nas se pa vedno najde kdo, da celemu narodu pripisuje negativne lastnosti in vedno se jih bo našlo dovolj za prikimavanje (seveda z idejo, da sami ne pašejo pod tisto oceno). Lisa

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

3. jun 2008 14:24

Lisa je napisal/a:
Rekla bi, da bi gospe morda predlagali, da k lastnostim slovenceljna doda še neverjetno, prav mazohistično potrebo, da serje po samem sebi. Te lastnosti pa ZAGOTOVO nimajo ne amerikanceljni, ne britanceljni, ne hrvataljceljni...ne kdo drug. Ko gledam kakšno tujo oddajo, me včasih prav stisne, ko vidim samozavest, samospoštovanje teh narodov (pri Hrvatih in prebivalcih ZDA morda celo pretirano) Pri nas se pa vedno najde kdo, da celemu narodu pripisuje negativne lastnosti in vedno se jih bo našlo dovolj za prikimavanje (seveda z idejo, da sami ne pašejo pod tisto oceno). Lisa

matilda

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. jun 2008 14:52

Se ne bi želela z Liso v polemiko zapletati (dolgo te ni bilo, smo te pogrešali) ker bi morda malo veliko prostora šlo za interpretacijo ta-istega. Se mi zdi, da vsaka kultura goji ene prevladujoče sodbe/stereotipe o sebi. Okej, če ima prevladujoča slovenska kultura sterotip o slovenski majhnosti itd itd....potem sama razumem slovenceljna kot konsistetno izvedbo stereotipov, ki so že itak bili - skratka kot eno provokacijo v stilu, a vidite, kam se pride, če forsiraš to nazovitako slovensko majhnost - dobiš slovencelj-land... Skratka, literarna intervenca gospe Makarovič je v tem kontekstu samo to, da je en stereotip pripeljala do absurda in ga postavila na ogled silni javnosti, ki se sedaj v tem ogledalu gleda in ne ve, kaj bi si mislila, ko se gleda. Res je, hrvaška kultura ne pozna hrvateljna.....Ampak, prosim, hrvaška kultura pozna Hercegovce, Vlahe, Zagorce....in to je na nek način arhetipsko. Samo duhovitost je morebiti bolj cenjena in potem so Hercegovci, Vlahi in Zagorci bolj karakterji iz vicev.... Bosanska Mujo in Haso (v orginalu sta Mujo i Suljo) ter prostodušno promiskuitetna Fata so pač bosenski do absurda pripeljani humorni odziv na realnost. Sicer ima pa ves Balkan še arhetipski lik v obliki "našeg čovjeka"....To je tisti lik, ki v kontaktu s tujci vedno zloži kakšno takšno, da si človek ne more odločiti, ali bi se režal, jokal ali pa dal vrečko čez glavo od sramote..... O fenomenu "naš čovjek" je napisal genijalen članek Boris Dežulović enkrat lani jeseni v Globusu (recimo tista, kako sta šla Toni Kukoč in naš čovjek na jezero Michigan ribarit in tam je pisalo, da lahko vsak ulovi samo dve ribi in vsi so po dveh potegih tudi odnehali, medtem ko je naš čovjek, ergo, Kukočev zemo....ta je pa lovil naprej, ulovil kakih deset rib, izbral dve najlepši, ostalo pa vrgel nazaj v vodo....potem se ga je pa nesrečni Kukoč v nadaljevanju življanja izogibal) Britanci nimajo britanceljna. Ampak imajo eno celo vrsto literatov, ki so postavili temelje angleškega humorja in temelje za to, da se je lahko zgodil Rowan Atkins s serijo Črni gad, pa Mr. Bean tudi ni ravno dika in ponos Britancev - bi prej rekla, da je to britanski bratranec od slovenceljna....Pa da ne omenjam Jeevsa in Hughesa (arhetipski par v katerem nastopata butast aristokrat in prebrisani butler)... Skratka, mislim, da ima slovencelj eno mednarodno družbo sebi podobnih. Samo on tega še ne ve. Vendelina jr.

nekajlepega  

član od: 1.12.2006

sporočila: 20

3. jun 2008 15:13

Vse lepo in prav.Tudi jaz jo imam rada,a ravno tako kot ona ne pusti ,da ji kdo serje po glavi,tudi sama ne bi smela početi tega.Saj ,če njo kdo napade,mu hitro odgovori,otroci pa so taki in drugačni,razlika je le v tem ,da se sami ne morajo braniti,ko jih kdo popljuva.Na njen vrt pa tako nihče ne hodi,in tudi mačji mladiči so različni,le ,da ji tudi oni ne morejo ugovarjati. nekajlepega

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti