Kredit

zag  

član od: 11.11.2006

sporočila: 33

tema odprta - 9. feb 2008 22:15 | ogledi: 7.977 | odgovori: 33

Pozdravljeni!

Zanima me če je imel že kdo izkušnjo,da je imel blokiran račun na banki zaradi izvržbe,pa je potem s pomočjo kredita mu banka to poplačala.Najela bi kredit,iz katerega mi banka dolg poplača.Sama imam račun na a-banki,pa kredita ne dobim.Bi račun tudi prestavila,sam ga do poplačila ne morem.Ima kdo takšno izkušnjo.Hvala za odgovore in lepo se imejte.

zag

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

10. feb 2008 8:24

Načeloma se to da, vendar moraš biti kreditno sposobna. Poleg tega, kredit tudi stane, pa obresti, ki v primerjavi z zamudnimi obrestmi sicer so nižje, pa so toliko, da bi se za to splačalo najeti kredit? Kaj pa obročno odplačevanje dolga, ni to najboljša opcija?

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

10. feb 2008 11:33

Kaj pa če ti zgolj zvišajo limit? Ali si že na maksimumu? Malo je odvisno tudi od vsote in od tvojih dohodkov, v kolikšnem času lahko kaj vrneš. Sicer se da dogovoriti z drugo banko za prenos TRR tudi preden poravnaš vse obveznosti, a moraš podpisati izjavo, da boš plačo oziroma druga redna nakazila usmerila na novo banko (tudi delodajalec zahteva to potrdilo). V tem priemru ti lahko odobrijo kredit, s katerim poplačaš vse obveznosti do prejšnje banke, morda ti odobrijo tudi višji limit, kot ga imaš pri zdajšnji banki, vendar je vse to odvisno tudi od tvojih prejemkov. Je pač tako, da tistim, ki več zaslužijo, nudijo tudi večje ugodnosti. Sama sem nameč ob menjavi banke tako naredila, da sem imela na novi vse urejeno, da sem potem poplačala obveznosti na prejšnji in poslovanje prenesla na novo. Res pa je, da nisem imela blokiranega računa, nobene izvršbe in ne prekoračenega limita. Če imaš pa izvršbo, je seveda vprašanje, ali sploh lahko preneseš poslovanje drugam, dokler ni izvršba zaključena. Če to vseeno uspeš, v dogovoru z banko, potem banka tudi obvesti pristojne, kje je tvoj novi račun in se izvršba potem tam nadaljuje. Mamamia mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

10. feb 2008 13:43

Najprej poglejva izvršbo. Rubež na račun se odteguje v več obrokih, mesečno. To pomeni, da nekje obstaja dolžnik, ki si mu dolžna, Ko bo ta dolžnik dobil poravnan dolg, bo tudi umaknil rubež. Vendar moraš to tudi pisno zahtevati od upnika, ker ni samo po sebi umevno.

Na tvojem mestu bi si sposodila denar, plačala upniku dolg po izvršbi. Fotokopirala dokazilo o plačilu in pisno predlagala upniku, da umakne izvršbo, ker je poravnan dolg. Na predlog dolžnika upnik pisno zahteva umik izvršbe. Šele s pravnomočnim  sklepom sodišča sme Banka prenehati z rubežem.

Vedno lahko odpreš račun na drugi banki, kjer ti bodo dali obrazec za nakazovanje plače, ki ga potrdiš pri delodajalcu in delodajalec to spremeni. Za to ni potrebno nobenega soglasja prve banke. Pri novi banki najbrž ne boš takoj dobila kredita, vendar preveri, pa tudi sodišče te bo zasledilo in se ne boš mogla umakniti. Je pa neprevidno od upnika, da ni rubil plače.

Še namig: po plačilu izvršbe ( razen, če ne gre za preživnino), ti mora ostati najmanj minimalna plača in ta trenutek še po 61€ za vsakega otroka, ki si ga dolžan preživljati. Tisti, ki odtegujejo ( delodajalci, ZPIZ, banka), morajo minimum spoštovati. Podatke mora dolžnik posredovati sam. Vendar se lahko odtegne, če je denarja na računu več ( če ga šparaš).

F r i n a

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

10. feb 2008 14:01

Se strinjam s Frino - dodala bi le to, da ko boš dolg poplačala, eno kopijo plačila pošlji tudi na sodišče - za vsak primer, če bi se upnik obotavljal z umikom izvršbe, ga lahko tudi sodišče pozove naj se izjasni, ali je bil dolg plačan ali ne... Irena

mamamia  

10. feb 2008 18:46

"Vedno lahko odpreš račun na drugi banki, kjer ti bodo dali obrazec za nakazovanje plače, ki ga potrdiš pri delodajalcu in delodajalec to spremeni. Za to ni potrebno nobenega soglasja prve banke. " Moj delodajalec je zahteval, da od prve banke prinesem potrdilo o poravnanih vseh obveznostih, da mi lahko začnejo plačo nakazovat na drugo banko. Šele ko sem to prinesla, so rekli, da bodo plačo nakazovali na novo banko. Tako da so mi na novi banki v bistvu verjeli na besedo, vse uredili, in ko sem dobila potrdilo s prve banke, so mi šele začeli plačo nakazovat na novo izbrano banko. Ne vem, morda je moj delodajalec bolj strog od drugih, a vem, da sem potrdilo morala prinesti, da smo potem vse speljali, kot sem hotela. Res pa je, da se nisem kapricirala in dokazovala, da delodajalec morda nima prav, ker sem pač imela na drugi banke vse urejeno. Mamamia mamamia

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

10. feb 2008 18:58

frina je napisal/a:

Še namig: po plačilu izvršbe ( razen, če ne gre za preživnino), ti mora ostati najmanj minimalna plača in ta trenutek še po 61€ za vsakega otroka, ki si ga dolžan preživljati. Tisti, ki odtegujejo ( delodajalci, ZPIZ, banka), morajo minimum spoštovati. Podatke mora dolžnik posredovati sam. Vendar se lahko odtegne, če je denarja na računu več ( če ga šparaš).

F r i n a
No, tole je pa zelo zanimivo. Sodelavka je imela pred nekaj meseci (jeseni) izvršbo na plačo in na banki. Delodajalec ji je trgal -in seveda nakazoval upniku- toliko, da ji je ostalo približno 460 € s prevozom in malico vred. Na banki (konkretno SKB) pa so ji pobrali še toliko, da ji je ostalo le 380€. Menda, vsaj tako so ji zatrdili na banki, je 380€ tisti znesek, ki ji mora po zakonu ostati. Ima pa dva šoloobvezna otroka. Frina, ker vidim, da se na te stvari spoznaš, te prosim za razlago; ali samo jaz tu vidim, da nekaj "ne štima"? Issi

mamamia  

10. feb 2008 19:06

issi, mislim da je 365 evrov vsota, ki ti mora ostati na TRR po vseh mogočih poravnanih obveznsotih, ne bom pa trdila, da je točno ta znesek,. Bi pa znal biti, glede na izkušnjo tvoje sodelavke...Mamamia mamamia

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

10. feb 2008 19:17

No, saj lahko da sem jaz kaj zamešala. 380 ali 365 - tu nekje. Spominjam se le toliko, kot smo se v službi pogovarjali, saj je bila -razumljivo- povsem obupana. Me je pa sedaj zmotil tisti Frinin podatek o še 61€ na otroka. Tu mi pa več zadeve ne gredo skupaj... Issi

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

10. feb 2008 20:05

Pa dajmo eno lekcijo o izterjavi dolgov, ki se ji reče izvršba, čeprav je bolji primeren izraz rubež. Ker  v tem primeru gre za rubež denarnih sredstev na denarna sredstva na bančnem računu posameznika, bomo samo o tem.

Razumljivo je, da mora država s predpisi poskrbeti, da tudi zadolženi in prezadolženi dolžniki preživijo. Omejitev ,da mora ostati minimum sredset je povzročil tudi polsedice, ker kreditodajalci ne dajejo več kreditov ljudem z minimalnimi dohodki, ker tudi kredita ni več mogoče odtegovati od minimalne plače. Na žalost so s tem sprostili trg oderuških, sumljivih in še kakšnih črnih kreditojemalcev, ki rabarijo v blatni vodi, žrtve pa nimajo denarja za odvetnike. Pa premalo znanja, da bi se zavarovale.

Delodajalec izplačuje: plačo, nadomesila stroškov in regres, božičnico ipd.

Zakon točno določa, kaj je izvzeto iz rubeža:

Takole piše 

Iz izvršbe so izvzeti:

1. prejemki iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal;

2. prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju;

3. prejemki iz naslova denarne socialne pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo;

4. prejemki iz naslova starševskega dodatka, otroškega dodatka, dodatka za nego otroka in pomoči za opremo novorojenca;

5. prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom;

6. prejemki vojaških obveznikov v času izvrševanja vojaške dolžnosti, državljanov v času opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za zaščito in reševanje ter oseb v času usposabljanja za delo v rezervni sestavi policije;

7. prejemki iz naslova redov, medalj, vojnih spomenic ter drugih odličij in priznanj;

8. nadomestilo za invalidnost po zakonu, ki ureja družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb;

9. dodatek za pomoč in postrežbo;

10. dohodki od občasnega dela invalidov, ki so vključeni v institucionalno varstvo po zakonu, ki ureja socialno varstvo, in jih pridobivajo izven kriterijev redne zaposlitve.

Zalpn tudi določa, koliko se lahko rubi in sicer piše takole:

102. člen

(Omejitve izvršbe)

Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči:

1. za denarne terjatve, razen za terjatve, navedene v 2. točki tega odstavka, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči;

Preživninske obveznosti so malo drugače.

Zakon, ki ureja socialno varstvo pa pravi takole:

Socialne pravice :

za prvo odraslo osebo v družini: 212,97 EUR ( žena, ki ni zaposlena, drug odrasel preživljanec, ki ni otrok)

za vsako naslednjo odraslo osebo v družini: 149,08 EUR

za otroka: 63,89 EUR  ( za vse otroke od 0 dni do 26 let !!!)

Toliko mora ostali po odtegljaju. Vendar je treba paziti, da se že ob samem izvršilnem postopku, čeprav se nanj pritožite, z ustreznim dokazilom dokaže izplačevalcu plače oz. banke, da imate še druge obveznosti preživljanja. To mora banka oz. dolžnikov dolžnik ( delodajalec, ZPIZ), upoštevati.

Minimalna plača znaša 538,53 €. Bruto.

Bom kasneje izračunala še neto, da bo to jasno.

Pred leti sem urejala zadeve pri družini, ki je imela študentko in je ZPIZ: namesto 70.000 sit odtegnil vse, razen 25.400 sit, delodajalec pa delavcu odtegnil vse obremenitve, da je prejel le 36.000, 00 sit. V nekem podjetju, ki je imelo v tistem času okrog 1.500 zaposlenih, 19 delavcev že nekaj mesecev sploh ni prejemalo plače, čeprav so imeli celo po dva otroka. Ne povem kako, vendar so že naslednji mesec po posredovanju vsi prejeli vsaj minimalno plačo, kasneje pa še del za preživljance. Fuj delodajalec s številno ekipo pravnikov in socilanih delavcev !

Pred dobrim letom je prvo družino zadela izvršba na podlagi ponarejenega avala očeta na menici. Pregon je zastaral, storilec je dejanje priznal, grafolog potrdil, storilec je tudi sunil kopijo izvršbe, ki je postala izvršljiva. Upnik je vložil izvršbo na pokojnino in sicer tako, da so drugemu dolžniku (avalistu), odtegnili znesek, čeprav še sklep ni bil pravnomočen, ker ga Sodišče ni vročilo. Po mojem posredovanju in prdeložitvi : potrdila o šolanju, dokazila o skupnem gospodinjstvu, so prenehali odtegovati dolg, ker je bila pokojnina premajhna. Problem je bil le pri poračunu. Potem so na ZPIZ iz neznabega razloga pozabili na gospodovo dolžnost preživljanja in decembra 2007 sem spet pisala pismo.

Zato so podatki frišni.

Delodajalec sme izplačevati plačo tudi v gotovini in nima nikjer obveze, da jo mora nakazovati na banko. Tudi sporočanje podatkov, kam se nakazuje plača brez zahteve sodišča, da ga naj sporoči, kršitev podatkov o zasebnosti. Plača v gotovini, z blagajniškim dvigom, je dovoljena z računovodskimi predpisi o poslovanju z gotovino.

Če posamezniku banka ne more vzeti denarja z računa, ker ga v skladu z ZIZ ostane premalo, pa ga prenese v naslednji mesec, lahko ta prihranek banka odtegne.

Zakaj ne maram CSD. Ker o tem nimajo pojma in tega ljudem v stiski ne svetujejo.

Še zastaranje: obveznost plačila po izvršbi zastara v 10 letih. Od pravnomočnosti sklepa.

Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ)

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti