Izrazi, ob katerih vas zvije...

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

12. nov 2007 11:46

Jaz sama pa uporabljam besedo, oz. pravzaprav je besedna zveza, ki se je nikakor ne morem otresti. Recimo če se kaj razburim ali ne vem kaj bi rekla in mi zmanjka besed, ali se samo želim ustaviti, ali sploh ne vem kako bi kako stvar zgroženo komentirale ali namesto da bi tamali napela cele litanije ko ga kaj polomi.. rečem "oh.... burek". Žal se ne morem odvadit, zadeva je čisto brez veze ampak ne gre in ne gre. Tale burek prileti iz nekega možganskega zavoja in izleti iz ust mimogrede. Drugače pa, strese me, ko kdo namesto "smotan" reče "smotrn". Prvo je hrvatizem ki je že splošno sprejet in pač pomeni nekoga ki je tako ali drugače čuden, smotrn pa popolnoma izpade iz konteksta. Narečja me načelno ne motijo, nad Primorci se pa sploh kar stopim, tako fletno mi je tisto njihovo zavijanje. BTW a veste kaj je kanotjera na špaline??? Tudi meni je morala sošolka iz Ceste pri Ajdovščini razložit da je to majica na naramnice. Nekaj teh novotarij uporabljam tudi sama, všeč mi je skovanka, ki je izšla iz tu mač (too much) in pač pomeni "prveč" oziroma neke vrste zavzeto čudenje, oz negativno čudenje, to je skoraj slovenska trimač (iz tri + much) in pomeni tu mač na potenco :) . Drugače pa te stvari pridejo in grejo. Spomnim se, da smo pred uh 25 leti sošolke v zadnjih razredih OŠ za kakega tipčka ki je bil malo preveč no, karkoli že, veliko uporabljale izraz "ta je pa 3D", kar je pomenilo da je "debil, degen, defekt". Pa je šlo v pozabo s koncem OŠ. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. nov 2007 12:07

Meni so narečne posebnosti čisto simpa. Če česa ne razumem, vprašam in dobim prevod. V tem je bistvo komunikacije. Tudi internet govorica je eden od fenomenov, ki vplivajo na razvoj jezika. Skratka, govorna raznolikost daje možnost, da se vsak nekaj novega nauči in dajmo si tule eno možnost. Se mi pa zdi, da nismo imeli posebej srečne roke, ko se je umovalo, kako bi v izobraževalni sistem vpeljali standarde knjižnjega jezika in kako bi ljudi naučili jezika, tako da bi ga prepoznali kot učinkovito orodje. Na primer: v angleškem osnovnem izobraževanju morajo otroci vsak teden napisati en esej, poleg tega imajo še izobraževalni modul, ki se mu reče Speach & Drama, tako, da se naučijo pripovedovati in uporabljati ustrezna dramaturška orodja, da je pripoved zanimiva. Ocena iz angleščine je temeljni kriterij pri vpisu na katerokoli univerzo (pravijo Angleži, da stroke bodo človeka že na faksu naučili, če pa ta ne zna povedati, kaj sploh pri študiju in delu počne, je pa v osnovi neuporaben). Drug primer: v francoskem izobraževalnem sistemu se otroci učijo izražanja tako, da že zelo zgodaj analizirajo tekst z elementi literarne kritike. To pomeni: prebere tekst, navede za kakšen tekst žanrovsko gre, kako je misel uvedena iz razvita v tekstu ipd.. Če francoski dijak v eseju poskuša nekaj argumentirati v stilu: prvič (in sledi neka navedba), potem mora biti obvezno tudi "drugič (in spet sledi navedba) in najmanj še končni sklep. Če po "prvič" ni "drugič", dobi nezadostno oceno, neodvisno od intrigantnosti celotnega teksta. Pa se otroci lepo naučijo. In tega se naučijo tudi ne-Francozi, če grejo na pripravljalne izpite za pridobitev potrdila o znanju francoščine (v naši skupini je imelo kar nekaj ljudi pošastne težave z omenjeno veščino, pa smo bili v skupini najmanj univerzitetni diplomiranci). Sama sem imela to srečo, da je imela profesorica slovenščine v gimnaziji relativno podoben pristop kot ga ima francoski izobraževalni sistem, pa še eseje smo morali pisati doma in pripravljati seminarje in je ta gimnazijski dril dopolnil tisto, kar sem dobivala že skozi domačo vzgojo in čemur sem se v pubertetni fazi upirala (moja mama je takisto profesorica slovenščine). Zame je bilo v prehodu v odraslo dobo relativno šokantno spoznanje, da se ljude z univerzitetno diplomo precej nalomljeno izražajo in to tudi takrat, ko so morali predstavljati svoje delo. Bila sem tudi zaposlena v kolektivu s pretežno tehnično inteligenco in tam so inženirji stalno nekaj bentili - in če si hotel, da je dal človek mir, si mu lepo predlagal: dajte, napišite eno vlogo, dajte tole misel na A4....in je bilo potem za vekov veke mir. Ker ljudje preprosto niso zmogli svoje zamisli preliti v črke in besede, ki bi vodile v konsistentno celoto! Sicer mi je bil na začetku kariere to "dober trik" za zmanjševanje napetosti pri delu, zdaj pa si mislim: Če imajo ljudje pri nas težave z ubesedenjem svojega dela (pa so zato, da počnejo, kar pač počnejo, hodili šestnajst in več let v šolo in je po sili razmer nekaj vendarle ostalo v glavi), kako lahko ubesedijo kakšne bolj komplicirane zadeve? Na primer, kako lahko ubesedijo kakšno emocijo? Kako se lahko pogovarajo v družini? Kako izmenjavajo argumente? Kako se znajdejo v pogovoru, kjer vsi ne mislijo enako? Takšen disput se namreč zelo velikokrat hitro spremeni iz argumentum ad rem v argumentum ad hominem (doživeto tudi na tem portalu). Naša kultura izražanja vobče ni posebej bleščeča in dokler nekdo ne zna povedati tistega, kar želi, tudi ne sliši in nima pojma, da je pri muki ubesedovanja uporabil napačen sklon (hej, če se kaj zanikuje, se samostalnik postavi v drugi sklon, pa tretji in peti sklon sta namenoma različna!), pa da ima slovenščina dvojino. In da je dvojina seksi. Ker se (citiram Toneta Pavčka) samo v slovenščini lahko reče:Midva se ljubiva. Drugi jeziki tega ne morejo. Pa da je pri stopnjevanju pridevnikov nekaj pravil (tisto, kar se konča na -en, av, at, ast se stopnjuje z bolj, najbolj, manj, najmanj). Samo s slovnico je smiselno čistiti takrat, ko ima izrečena/napisana misel uvod, jedro in zaključek v pravilnem vrstnem redu 8sem hotela napisati, da ima misel rep in glavo, samo pri glavi dobim takoj asociacijo na "glavo v torbi/cekarju/kufru) . Nekonsistenta misel ne bo z nobeno slovnično intervenco postala konsistentna. Tudi ne bo konec s slovenščino, če v njen pogovorni del prihaja brejkanje legice, pa če se kdaj kaj skensla. Sloveniziranje angleške besede do faze, da jo sklanjaš ali spregaš po vseh pravilih slovenščine je v vsakem primeru rezultat kreativnega uma (mora znati vsaj dva jezika in smiselno prirejati zakonitosti vsakega za to, da izvede edinstveno duhovito kombinacijo). Prav tako ne vidim razloga, da bi na tem portalu morali vsi ravno neoporečno pravilno pisati. Samo malo več soli v misli in v stavku tu in vobče - to bi pa vsem koristilo. Vendelina jr.

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

12. nov 2007 12:37

Vendelina jr. razumem!!

Torej: Če si lep, se dužiš, manj lepim, da je tvoja lepota bolj opazna.

Če si močnejše postave, se družiš z debeljim, da zgledaš suh......

Če svoje bistrosti vobče ne upošteva tvoje običajno okolje, jo vobče deliš s tistimi, ki so malo bolj  in tumpastimi ( da ne bi pomote; ne mislim z našo tumpiko)

No, vsaj jaz, sem malo bolj  in povprečna razumem tako

kobra 1 Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 12. nov 2007 13:08:10

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

12. nov 2007 12:56

hja, preko tega se ne da iti - so ljudje, ki - ko imajo"slabo vest", ali ko ne zmorejo nečemu slediti, hitro vržejo blato na drugega in upajo da se bo branil in dokazoval nasprotno (potem se počutijo potešene). Ampak v svetu ni greh, če si pameten. Morda bi počasi tudi pri nas začeli tako razmišljat. Lisa

Vendelina jr.  

12. nov 2007 13:12

Kobra1, če ti uporabljaš strategijo druženja z manj lepimi in bolj debelimi in če ti uspeva, ti jaz samo čestitam. Lepo, da si to strategijo ubesedila in nas z njo seznanila, dasiravno ne vidim neposredne povezave te strategijo z razvojem misli na pričujoči temi. Vendelina jr.

MarijaR  

član od: 2.8.2005

sporočila: 7

12. nov 2007 13:28

Vendelina, ti si res posebnost tega foruma. Na najenostavnejše vprašanje napišeš esej, mimogrede natrosiš kup nasvetov, za katere te ni nihče prosil (pa ne mislim s tem samo konkretne teme), marsikoga še mimogrede ozmerjaš z ovco, naivnežem, opravilno nesposobnim, funkcionalno nepismenim... a si res tako brez napak, da si to upaš privoščiti? V tvojem obširnem sestavku nisem mogla ugotoviti, kje je pravzaprav rep in kje glava, tvoje obnašanje pa me večkrat asociira na zgodbo Cesarjeva nova oblačila- kdor tvojega prispevka ne razume, je neumen. Stavku "Samo malo več soli v misli in v stavku tu in vobče - to bi pa vsem koristilo" bi jaz dodala še malo strpnosti do tistih, ki nimajo naštudiranega slovarja tujk, ne obvladajo sedem jezikov in so vobče preprostejši; imajo pa verjetno veliko drugih, prav tako odličnih lastnosti! Seveda ni greh, če si pameten, ni pa tudi greh, če nisi! MarijaR

Vendelina jr.  

12. nov 2007 13:45

A je spet kakšen planet narobe postavljen ali kaj - ali pa je danes mednarodni dan samooklicanih pravičnic in zaščitnic "preprostih malih ljudi, ki ne razumejo tujk"? "Malih preprostih ljudi" ni. So samo ljudje, ki se ne upajo izpostaviti sami in si potem svojo pozicijo zakrivajo "z mali preprostimi ljudmi" ali pa kaj podobnega. Vrhunec zmage je pa neko kao oštevanje enega virtualnega lika. Katerega nosilka je napisala štiri odstavke. Marija in whoeverelse - jaz vas ne ogrožam. Niti moji štirije odstavki ne. Malo premislite, kaj vas RES ogroža in popravljatje tisto in tam, ker spotikovanje ob Vendelino jr. v nobenem eleemntu ne bo popravilo tistega, kar vas res žuli. Do takrat pa ne špricajte svoje jeze kar takole okoli. Mojega dovoljenja za takšno početje nimate. Vendelina jr.

MarijaR  

član od: 2.8.2005

sporočila: 7

12. nov 2007 13:59

Ne vem, s katerim dovoljenjem ti pljuvaš po drugih, ko špricaš svoje nauke na precej nadut način? Spotikovanje pa tudi tebi ni tuje... meni precej bolj, ker sem svojo strahopetnost zakrila s krinko "malega človeka" in se na forumu zelo malo javljam (kar pa ne pomeni, da ga vsak dan ne preberem). Sedaj pa grem zopet v svojo sivo povprečnost, kjer se bom poglobila vase in poskušala ugotoviti, kaj me RES ogroža. Kaj mi je nabilo pritisk do te mere, da sem se oglasila (kar ni v moji strahopetni naravi), sem že tako ali tako ugotovila... MarijaR

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. nov 2007 14:02

No Janezek, vidiš, tole je pa še praktičen prikaz teme: izrazi (ali morda besedila), ob katerih vas zvije Cila

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

12. nov 2007 14:04

Jaz pa upam, da nisem med katero izmed vas, ker bi se ji zaradi mene dvigal pritisk. Pa meni zaradi katere izmed vas...

Imam predavanje iz komunikacije, kjer nas ga. magistra nagovarja z YO! In miri z YO!!! Kot v unih črnskih getih...

lidka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti