Izrazi, ob katerih vas zvije...

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

12. nov 2007 20:00

Sem Ljubljančanka, vendar doma nismo govorili po ljubljansko, sploh ko smo bili otroci še mali, ampak dokaj pravilno slovenščino, zaradi česar so me dostikrat sošolci zafrkavali- pa sem jim vračala z raznimi pregovori, dokler se nismo zmenili, da dam mir s pregovori, če dajo oni meni mir z mojo govorico, hehe:) Sicer me ne moti skoraj nič na forumu, kosilajo sem sicer prvič slišala, mi je bilo pa simpatično, kositi se mi je vedno zelo umetno slišalo... Narečja so mi simpatična, katerokoli že, edino tega, da kdo nagovarja mojo punčko z glagoli v moškem spolu mi ni najbolj pri srcu, čeprav vem, da je to pač del gorenjskega narečja... Moti me, če v medijih (radio, TV, časopis), kjer bi morali pisati kolikortoliko pravilno, ne uporabljajo rodilnika in dvojine, ker sta mi oba simpatična. Se mi pa zdi v bistvu malo nefer, da so štajersko, primorsko, prekmursko in druga narečja vsem simpatična, če pa nekdo napiše nekaj po ljubljansko, ga pa vsi napadejo... Saj ne rečem, da res ne zveni najlepše, ampak vseeno ni fer, zato jaz ne napadam ne enih ne drugih, pa je;) Lisa, a si imela ti mene v mislih, hehe;)? Z Vendy se tu v osnovi čisto strinjam, ima ona svoj stil, tako kot jaz svojega in sem vesela, da nama jih jernej in rimljanka pustita:) Živela svoboda;) Da bi se mi pritisk zaradi koga tu dvigoval na splošno, se ne dogaja, se je pa zgodilo enkrat, čeprav nisem bila jaz ogrožena, ampak otroci (tu sem občutljiva;) Veri Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 12. nov 2007 20:00:38

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

12. nov 2007 20:28

Pa še eno sem se spomnila. V vrtcu (2-3 leta stari otroci) smo gledali slikanice in pridemo do strani, kjer je naslikana želva. In fantiček zavpije "Lej jo, žeVLo!" Čisto avtomatično popravim: "ŽeLVa". Fantiček pa:"ja, ja žeVLa." Mu odgovorim:"Ne, Blaži, žeLVa" Pa me grdo pogleda in pravi: "Pa saj sem ti že stokrat rekel, ja, da je žeVLa na sliki!!!!" Moycaa Sporočilo je spremenil(a) Moycaa dne 12. nov 2007 20:28:57

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. nov 2007 21:12

rimljanka je napisal/a:

Vsem skupaj želim malo več strpnosti (da ne rečem, da jo priporočam).

[rumenimak] rimljanka
Ja, tu in tam, ane? nola

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

12. nov 2007 21:14

Moycaa jaz pa pravi VLEŽA pa LAPAČINKE,KOLOMOTIVA...ampak to samo v hecu. Napsihera pa me,ko kdo razlaga,da je NAROBNO roko dol,NAROBNO nalogo naredil...napačno!!! Roncolino

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

12. nov 2007 21:38

rimljanka je napisal/a:

Vsem skupaj želim malo več strpnosti (da ne rečem, da jo priporočam).

[rumenimak] rimljanka

Saj je temperatura v mejah normale... je včasih že precej bolj pokalo

Zvije oz. bolj ujezi me, ko mi sin odgovarja v t.i. MSG kraticah, kot so OMG, LOL, WTF...

Narečja so mi všeč; najbolj lepo se mi sliši belokranjščina, pa tudi suhokranjci (kranjčani) so face s svojimi bigami...

LP, V.

muca maca  

član od: 4.4.2007

sporočila: 14

12. nov 2007 21:40

Ne vem, če ste že omenili, ampak mene pa zelo moti... npr. ko sem SE vstala iz postelje ali pa sem se vozil IZ lokomotivo. Včasih me je strah, kaj se bo zgodilo z našo ljubo slovenščino.... muca maca

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

12. nov 2007 22:14

Vendelina jr. je napisal/a:
v francoskem izobraževalnem sistemu se otroci učijo izražanja tako, da že zelo zgodaj analizirajo tekst z elementi literarne kritike. To pomeni: prebere tekst, navede za kakšen tekst žanrovsko gre, kako je misel uvedena iz razvita v tekstu ipd.. Če francoski dijak v eseju poskuša nekaj argumentirati v stilu: prvič (in sledi neka navedba), potem mora biti obvezno tudi "drugič (in spet sledi navedba) in najmanj še končni sklep. Če po "prvič" ni "drugič", dobi nezadostno oceno, neodvisno od intrigantnosti celotnega teksta. Pa se otroci lepo naučijo.
Vendelina jr. je napisal/a:
Sama sem imela to srečo, da je imela profesorica slovenščine v gimnaziji relativno podoben pristop kot ga ima francoski izobraževalni sistem
Saj vem, da ne spada v temo in da je OT (off topic ), ampak zaradi tega principa sem jaz v četrtem letniku faksa doživljala nočne more, ker sem sicer imela super učiteljico slovenščine, ni pa bila tako francosko usmerjena kot Vendelinina (kar načeloma sploh nima zveze z mojim študijem francoščine). ... Dokler nisem ugotovila, da si s trmo samo škodujem. Če hočejo imeti pa tezo, antitezo in sintezo, jo bodo pa dobili. Pa sem na koncu vse teste iz pisnega izražanja pisala 10, pa četudi teza, antiteza in sinteza niso bile nikoli v skladu z mojimi prepričanji.

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

12. nov 2007 22:16

Ognjič, ful ste sinpatične - fse, ja pa ku no, samo ka jaz zaj glih nimam cajta fsega čitat, vure in vure nucam, ka se totih kratic na pamet vičim LOL pa RTM pa to... tumpika

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

12. nov 2007 23:13

No, RTM sem jaz prvič dobila od mami... Sem najprej študirala, kaj se je spet zatipkala (ker se ji to pogosto zgodi in potem sva z bratom glave stikala in pol ure tuhtala, kaj bi katera črka lahko bila, da bi vse skup imelo pomen)... Hehe, tudi mame niso od muh;) Veri

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

13. nov 2007 2:28

Moycaa je napisal/a:
Pa še eno sem se spomnila. V vrtcu (2-3 leta stari otroci) smo gledali slikanice in pridemo do strani, kjer je naslikana želva. In fantiček zavpije "Lej jo, žeVLo!" Čisto avtomatično popravim: "ŽeLVa". Fantiček pa:"ja, ja žeVLa." Mu odgovorim:"Ne, Blaži, žeLVa" Pa me grdo pogleda in pravi: "Pa saj sem ti že stokrat rekel, ja, da je žeVLa na sliki!!!!" Moycaa Sporočilo je spremenil(a) Moycaa dne 12. nov 2007 20:28:57
Hehe, moja hči tudi reče ževla, pa še znakec v vrtcu ima tak. Jo sicer popravim ampak je ista reakcija kot pri tebi. VilmaS, meni je tudi BK najbolj všeč, ampak tu nisem ravno nepristranska :) Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti