Odpiranje tujega pisma

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

15. okt 2007 20:26

Tudi pri nam se je enkrat zgodilo da mož ni dobil pismo ampak ga je poštar dostavil v drugo vas na isto številko,potem ga je pa gospod celo prinesel do nas seveda odprtega in se že na vratih drl kaj piše v njem.Sem bla tako šokirana ko je razlagal na glas (seveda je to slišalo še kar nekaj ljudi) da sem čisto obnemela.Namasto da bi mu rekla da njegovo obnašanje tudi približno ni primerno.Take izkušnje si ne želim več. leni1

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

15. okt 2007 20:37

Jaz pa ne razumem, kaj bo imela od tega, če bi dosegla kazen za osebo, ki je to pismo odprla. Ne vem, ali bo mogoče pol pozabila, kaj je tam pisalo ? Al bi rada zaslužila kakšen denar? Sploh pa ne razumem, zakaj se nekateri sramujete svojega zdravstvenega stanja. Lahko si jezen, ker ti pač nekdo prebira osebno pošto, ne pa da ti je nerodno, ker dobiš npr. pismo iz centra za bolezni dojk. Ali vas je tudi sram ,če kdo izve, da greste na pregled k ginekologu ? Strinjam se pa, naj vsakdo odpira pisma, ki so naslovljena na njegovo ime. Žal so in vedno bodo ljudje, ki še bolj osnovnih olik ne premorejo. LENČA

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

15. okt 2007 20:56

na tem pismu je po moji presoji res tolk prstnih odtisov, da bo tezko dokazat, kdo ga je odpiral zato tudi dvomim,da se bo kdo od kompetentnih ukvarjal s tem. Pa se nekaj je: Ce teh prstnih odtisov policija ze nima v svoji kartoteki, se lahko obrisete pod nosom, da bodo iskali storilca. Tako je bilo receno meni, ko so mi vlomili v avto, policaj je pobral prstne odtise in mi rekel, da ce ima ta storilec ze kartoteko, potem lahko pricakujem , da se bo iskanje nadaljevalo, sicer pa lahko kar pozabim in mocno upam, da sedaj ta isti storilec, ki je vlomil meni, naredi se kaksno neumnost in ga dobijo na licu mesta, vzamejo prstne odtise in vidijo, da jih imajo ze v kartoteki. ja tako to gre, na zalost.... vida70

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. okt 2007 21:04

Ne tako dolgo nazaj sem sodelovala pri sodni obravnavi zaradi odprtja tuje pošte. In si zato ne dam dopovedati, da tožilstvo tega ne vzame resno. No, nisem bila oškodovanka.

Na papirju se prstni odtisi menda ne dajo odčitati. Že sama preiskava bo možne kršitve v tistem študentskem domu odvrnila od takih dejanj.

Vsako pismo je moja osebna zadeva. Pri tem je vseeno, če piše, koliko holestorola imam, kdo me ljubi, kdo me sodno preganja, koliko imam na računu, kako se ima moja prijateljica na izletu.

V načelu je to kaznivo dejanje in zagrožena kazen najbrž pomeni, da gre za hudo obliko nesprejemljivega obnašanja.

O prijemih, ki jih imajo preiskovalci pri kaznivih dejanjih pa tokrat ne bi izgubljala besed. Največ lahko storimo sami zase.

F r i n a

menci  

član od: 26.2.2006

sporočila: 84

15. okt 2007 21:10

Saj me ni sram, če grem k ginekologu ali na tak ali drugačen pregled. Stvar je v tem, da je na dopisnici tudi napisano zakaj si vabljen tja. Take stvari po mojem mnenju sodijo izključno v zaprto kuverto, ker so to moji osebni podatki, ki jih želim deliti samo s tistimi, ki se jih to tiče (pa saj je tudi ginekološki pregled moja osebna stvar). Sicer vem, da poštarji nimajo časa brati takšnih in drugačnih pisem in dopisnic. Neprijetno mi je ker me vsi poznajo, predstavljam pa si tudi, kako je neprijetno Valentini2 lp menci

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

15. okt 2007 23:23

Mene je pa motilo nekaj drugega: zakaj zdravstvene organizacije sploh pošiljajo obvestila oz. vso pošto na naslov v študentskem domu (torej začasno bivališče)? Meni se je enkrat eno pismo "založilo". Po tej izkušnji sem klicala na ZZZS, naj mi v bodoče vso pošto pošiljajo domov in ne v študentski dom. Najprej so me prevezali na pet različnih koncev, dokler ni neka gospa rekla, da to pač ne morejo storiti. Ko sem razložila, je rekla, da je zamenjala naslov in da bom v bodoče vse dobivala na dom (konec koncev študenti kdaj pa kdaj tudi domov pridemo, če je pa kaj nujnega, pa lahko starši odprejo pošto, vseeno bolje, kot neznanec). Seveda se to ni zgodilo in klicarila sem jih vse do takrat, dokler se nisem izpisala iz študenta, torej nisem več imela začasnega naslova. Dobivanje pošte v študentu je res "risky", jaz sem jo raje dobivala na domač naslov. Atina

dvojčica  

član od: 29.1.2007

sporočila: 85

16. okt 2007 7:37

Pri nas sva v isti vasi dve z istim imenom in priimkom in se stalno dogajajo nevšečnosti z zamenjavami pisem, sva pa obe "alergični" na odpiranje tujih pisem, zato vsaj jaz osebno velikokrat že po žigu na kuverti ugotovim, da pismo ni namenjeno meni in ga ne odpiram. Me je pa zmotilo nekaj drugega, komentar nektarine. Npr. jaz sem na tem forumu običajno vsaj 5x na dan, velikokrat poleg zanimivih receptov najdem odgovor na različna vprašanja, velikokrat se nasmejim vašim komentarjem, pa tudi ko sem imela velik osebni problem, ste mi ogromno pomagale z nasveti. Forum in njegovi člani ste mi nepogrešljiv prijatelj. Kljub temu pa nimam veliko komentarjev, ker se pač aktivno ne vključujem v debate. Po vsem tem sodeč, glede na nekatirinino mnenje, nimam pravice postaviti vprašanja v zvezi s temo, ki nima veze s kulinariko oz. sploh nobenega vprašanja. Pa brez zamere. Pozdrav! dvojčica

VALENTINA2  

član od: 1.8.2007

sporočila: 34

16. okt 2007 8:28

Hvala vsem, ki ste podali svoje mnenje. Dvojčica, s svojim odgovorom glede sodelovanja na forumu si me prehitela. Tudi sama razmišljam enako. Ali kot nova članica nimam pravice nič vprašati, če že ne sodelujem dovolj aktivno, forum pa tako kot ti večkrat pregledam in najdem marsikaj uporabnega. Lenča: namen prizadete osebe ni bil, da bi storilca kaznovali, bolj jo zanima, kako se obravnava tako dejanje, če se sploh. Treba pa je razumeti njeno prizadetost ob tem dogodku, saj gre za grob poseg v njeno zasebnost. Vida70: tudi jaz sem mnenja, da se policija s tem verjetno sploh ne bi hotela ukvarjati. Ne glede na vse, vsem še enkrat hvala. VALENTINA2

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

16. okt 2007 9:07

Zadevo se vsekakor da prijaviti policiji, pa tudi pregon bo policija prevfzela. Kakšen je pa rezultat tega? Ti lahko kar povem; po kakšnem mesecu boš dobila pismo z naslednjo vsebino: "Obžalujem oda ste bili žrtev kaznivega dejanja, sporočamo vam, da smo zadevo predali na tožilstvo, ki vodi postopek proti neznanemu storilcu in vašo zadevo vodi pod številko ........., v kolikor bi se v pojavila nova dejstva, boste o njih obveščeni. Policija " Imam izkušnjo, ko so sinu pred šolo ukradli kolo in se je zgodilo ravno tako. Ne verjamem, da bi bilo v primeru odprtega pisma kaj drugače. V našem primeru so imeli storilca lepo posnetega na varnostne kamere, pa se niso ukvarjali s tem in verjemi da se niti z jemanjem prstnih odtisov ne bi. Žal je to tako. Issi

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. okt 2007 9:23

Se vračam na izhodišče, oziroma na tisto, kar je bilo v osnovnem vprašanju. Zdaj, ena oseba je dobila pismo, odprl ga je pa nekdo drug in zdaj je naslovna prejemnica prizadeta, ker je nekdo odprl pismo in eventuelno prišel do podatkov, ki se ga absolutno nič ne tičejo. Tu vidim dve možnosti: ena je frinina, ki je čisto legitmna. Druga je ta, se naslovna prejemnica pisma koncentrira na to, kaj je v pismu pisalo (karkoli pač je pisalo) in ukrepa skladno z vsebino pisma in se ne obremenjuje s tem, kdo vse je to že videl. Lahko, da je videl namenoma, lahko, da se je zadeva resnično odprla po pomoti. Ko se voda že razlije, se je ne da spraviti v vrč in ko nekdo prebere nekaj, kar mu ni namenjeno, se ne splača obremenjevati s tem, kdo je vse videl to vsebino (in zlasti se ne splača obremenjevati s tem, kaj si bo pa zdaj ta-in-ta mislil o meni in kako bo ukrepal proti meni - ker, konec koncev, vsi na svetu imamo kakšno skrivnost in če po kakšnem naključju izvemo za skrivnost koga drugega - je pa tudi ne bomo šli takoj obešati na veliko). Jaz bi iz te izkušnje raje kaj pozitivnega potegnila v smislu a valuable lesson in sicer to, da se od zdaj naprej fino zavaruje pred tem, da bi še kdaj kdo odpiral pisma. Recimo, jaz bi odprla poštni predal. In še nekaj - gre za osebo, ki je še relativno mlada - bolje, da je šus od razkritja zasebne vsebine doživela zdaj, ker bo od sedaj naprej mnogo bolj pazljiva in bo z več premisleka hodila skozi življenje, tako da je tveganje, da bi čez petnajst let še vedno funkcionirala kot kokoška ali kakšna druga pernata žival, minimalna. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti