5. maj 2015 22:42
Tudi naši delajo plakate-od 2.razreda dalje, za navajanje, od 4. pa za oceno.
Učiteljica v 2.razredu da okvirna navodila, kaj naj plakat zajema oz.kako naj bo sestavljen.
Naslov v sredini in potem si napišejo tiste glavne veje, pri opisu živali npr.
-opis
-prehranjevanje
-življenjski prostor
-posebnosti
-gibanje...
V 4.razredu teh navodil ni več. Delajo pa tudi že power-pointe.
Jaz izdatno pomagam na nasledni način:
-najprej se z otrokom o temi pogovorim, da vidim, v katero smer razmišlja.
-vprašam, kje bi po njegovem mnenju lahko dobil podatke
-izbor omejimo na 5 virov
-iz knjig kopiramo stran, ki vsebuje tiste podatke, ki se mu zdijo uporabni, kar pomeni, da jo mora vsaj preleteti (malo probam usmerjati, v glavnem prepustim izbiro)
-iz internetnih strani natisnemo tiste, ki vsebujejo uporabne podatke, pomagam s ključnimi besedami, sedim zravenm da vidim, kaj najde, ampak išče pa sam. Sem bolj za oporo, da se ne izgubi v poplavi več sto tisoč strani...
-na internetu poišče primerne slike- spet pomagam s ključnimi besedami, tudi v tujih jezikih, izbere pa sam, se je naučil shraniti in natisniti.
-Potem tekste, ki jih ima zdaj na kupu, v glavnem glasno bere in si poskuša z markerjem označiti pomembne stvari. Četrtošolec načeloma barva še vse povprek, zato se na 2-3 stavke ustavi in ga vprašam, če se mu zdi tu kaj bistvenega, kakšno stvar pojasnim in gre vedno boljše.
-Pobarvane ključne besede, definicije in podobno si prepiše na list z velikimi tiskanimi črkami. Napiše tudi naslov.
-tekst razreže na manjše listke, smiselno po delih, izreže tudi slike, ki jih je izbral.
-na mizo damo veliko polo papirja za plakat in na njej zlaga listke in slike, dokler ni zadovoljen. Pogosto se izkaže, da je preveč teksta in premalo slik in potem se odloči, kaj bo spremenil, da bo smiselno in privlačno na pogled.
Ko je zadovoljen, si s svinčnikom rahlo označi, kaj kam spada in se loti dokončne izdelave plakata.
Ocena je bila še vedno 5.
Ta način vzame veliko časa in zahteva kar nekaj potrpljenja, ker bi šlo 10xhitreje, če bi samo govorila, kaj naj kam napiše ali celo vse naredila. Ampak učinek je pa fantastičen. Izdelek je popolnoma njegov, saj naredi vse sam. Ker mora iti vsaj 4x skozi ves tekst, snov že avtomatsko obvlada in ni potrebno dodatno učenje. Hkrati se uči, kako se te stvari lotiti in ker vaja dela mojstra, je vedno lažje...
Zaradi zlaganja listkov ima že pred izdelavo vpogled v končni izdelek in lahko do onemoglosti popravlja brez večjega truda. Nikoli ne težim glede pisave, ko si pripravlja osnutke, se ne vtikujem v izbiro barv za črke na končnem izdelku, pri iskanju informacij pa kvečjemu pomagam izbrskati kakšno zanimivost. Časovno vzame to skoraj cel vikend. Fant je sicer zelo bister in tudi izjemno hitro bere, je pa sanjač in pri delu hudooo počasen. Pa kljub temu gre skozi v enem vikendu...
Aja, padlo mi je v oči, da naj bi govoril 3 minute. Pri nas je 2-3 minute v 2.razredu. V četrtem je 5-10. Meni se zdi to ogromno, ampak sam pravi, da mu ni preveč.
čoko