22. mar 2007 16:59
Manjša bolnišnica: Z mamo čakam od 9.15, ves čas bruha, prostor brez zraka, črna luknja, ker ni bilo dovolj sedežev niti za bolnike, kaj šele za spremljevalce. Samo kiosk, kjer sem kupila sendvič in sok, trgovina je nekaj kilometrov stran. Mine malica, pripeljejo že kosilo, ob 14.15 pa le prideva na vrsto. Odredijo laboratorij, kjer je seveda ne vprašajo, če je tešč. In diagnosticirajo- diabetes, brez ostalih znakov. Človek mora biti zares tepec, da ne pomisli, da je ob dveh popoldne človek že kaj pojedel. Ves čas gledam zdravstveno osebje: neslišno drsi po hodnikih ( redko kdo nese kako mapo), veliko jih je s prekomerni težo, telefon bodo najbrž izumili šele v naslednjem stoletju. Vsi se obnašajo tako, kot da telefona sploh ne poznajo. Hodnik poln bolnikov, ki so se pripeljali zgodaj zjutraj s sorodniki, ki so šli na delo. Čakajo na ultrazvok, gastroskopijo, bronhoskopijo, stoje, stolov ni dovolj. Na ultrazvok kliče diplomirana medicinska sestra, nekaj let pred upokojitvijo. Kateri tepec jo je uporabil samo zato, da prebere ime, napiše ime in reče, tamle se slečite. Pri samem delu je zdravnik ne potrebuje, ker celo papir odtrga sam.
Večja bolnišnica. Po telefonu se lahko naročiš samo določene ure in to dopoldan. Spraššujem se, kako to lahko opravi delavec v proizvodnji. Nekateri pošljejo kasneje dopis, kjer ni telefonske številke, kamor lahko storniraš termin. Tudi sami vpisničarji ne rabijo tvoje številke, da bi te obvestili o spremembah. Pravo presenečenje pride takrat, ko ugotoviš, da je večina vpisničarjev medicinskih sester. Iščem nekoga, ki mi pove, da ima ta bolnišnica premalo medicinskih sester.
Večja bolnišnica. Sodišče določi sodnega izvedenca kirurga, ki mu delo plačam vnaprej. Dobim vabilo, da se naj zglasim v tej bolnišnici. Njegovo ime je na seznamu zdravnikov za urgentne poškodbe. Pokažem vabilo. Mine samo nekaj minut in zdravnik mi skoraj pade v objem od prijaznosti. Skrajno šlampast pregled. Ko stopim na hodnik, poln bolnikov, ki čakajo na prvo pomoč, od sramu gledam v tla. Ta tistih petnajst minut dela je temu zdravniku tekla delovna doba, pa še moj denar je dobil posebej. Ja tudi je ugotovil, da po zvinu vratnih vretenc nimam nobenih posledic. Kateri tepec dovoli, da med rednim delovnim časom zdravnik opravlja še dodatno delo v svojem imenu in za svoj račun?
Ista bolnišnica kot zgoraj: Ob 9.00 pripeljem mamo s poškodvanim gležnjem, ponoči je od bolečin trikrat omedlela. Posedem je na invalidski voziček in jo vpišem, V hudi vročini jo nekajkrat zapeljem na zrak, na WC gre s hudimi težavami, voziček jo žuli. Prihajajo pacienti, ki jim odstranijo mavec, otrok, ki mu odstranijo povoj z glave, nujnih primerov ni. Čakanje do 13.00 ure, ko ponovno vprašam, če so slučajno pozabili na naju. Nekaj minut kasneje me pokliče zdravnik in vpraša, če lahko snema na magnetofon in privolim. Povem mu, da se ne strinjam s čakanjem in da me ne briga njihova slaba organizacija dela, ki daje prednost pregledom med zdravljenjem pred poškodbami. Če ne znajo planirati, potem pač naj počnejo kaj drugega, čakanje na invadiskem vozičku od 9.00 do 14.00 pa je le preveč. Negotovo ugovarja, v mejah vjudnosti, žal mu seveda ni. Nato izklopi in- prične kričati nad menoj. Ko se odpirala vrata, obrnjena s hrbtom, je še siknil: Da vas ni sram. Obrnila sem se za 180 st in mu namenila ubijaski pogled.On pa - za nalašč še eno uro čakanja. Ko sva prišli na vrsto, je pogledal poškodbo in pripomnil, da bo naredil nekaj, kar mu ni treba, ampak kot športni zdravnik to zna, da bo v dveh dneh hodila. Res je uporabil poseben prijem. Končali sva v mavčarni, približno ob 16.00 pa sva zapustili bolnišnico. Mama je čez dva dni hodila brez opore. Ne morem drugače, kot da razmišljam, damora biti popolni bumber tisti, ki načrtuje pregleda na kirurgiji tako, da imajo kontrolni pregledi prednost pred svežimi poškodbami . Od kod omenjenemu kirurgu samozavest, da se je odločil za snemanje in za žalitve brez snemanja. Kako si je drznil sploh omeniti, da mu nekega prijema ni potrebno uporabiti, čeprav ga zna. Spreten prijem in zasuk, nobena vrhunska oprema. Ki jo je uporabil le po svoji božji milosti. Ja, ker se je bal, kaj bom naredila, me je pravzaprav podkupil.
Nimam osebnih izkušenj iz OI, sem pa prepričana , da gornje izkušnje kažejo vso strokovnost manegmenta, o kateri je pisala Vednedlina jr.
Frina