21. mar 2007 12:56
Pozdravljeni! Moram se vključiti v to debato, sicer me bo razneslo od togote. Sama sem že 4. zbolela za rakom in sem ta trenutek priključena na kemoterapijo (že od včeraj in mi bo teklo še do jutri). Nekaj je treba nujno in TAKOJ urediti.
Včeraj zjutraj sem ob 7. uri prišla na OI za sprejem z laboratorijskimi izvidi, ki so bili primerni. Tu pa se tudi vse pozitivno konča. Jasno, najprej greš v halo H, da te vpišejo. Manjši koloni pred 2 okencema sta mi vlili pogum,da bo pa tokrat res šlo brez zapletov. Pa sem se hudo uštela. Računalniki so "crknili" in zato nihče ni mnogel ne v laboratorij in ne kam drugam, vrsta pa se je daljšala že do vrat. Potem, ko so nekako uspeli usposobiti 1 računalnik, so sestre oznanile, da je "crknila" tudi klima. Računajte, da nas je v tej stavbi toliko, kot je bilo v času Juge ljudi na železniški postaji, če ne celo več. Nekateri komaj stojijo, nekateri imajo poleg tega viroze, kašljajo...Ko se mi le uspe vpisati, spet pot na moj oddelek, kjer v malem dnevnem prostoru z neudobnimi stoli čakam med sotrpini, da se nas bodo usmilili in dodelili postelje. Na hitro izračunam, koliko nas je in koliko je postelj. Z grozo ugotovim, da bo do takrat, ko bo prišla moja zdravnica, že vse zasedeno. Pa mi je bila sreča naklonjena in sem okrog 10.ure dobila posteljo v zadnji sobici (kako sem jim bila hvaležna!). Ob pogledu navzgor me je kar malo stisnilo- omet je že tako odluščen na nekaterih delih, da sem se bala, da mi bo en kos priletel direktno na noge. No, ni mi, kar pa ne pomeni, da to ne bo doletelo nekoga, ki bo prišel za menoj.
Pri tem moram dodati, da na prijavnem okencu ne začnejo NIKOLI delati niti minutke prej kot ob 7.uri, če nimaš podaljšane napotnice (ker v 1 letu pozabiš, kdaj ti poteče), te mirno zavrnejo, da se pač prenaroči. Mnenja sem, da bi morali obesiti velik napis DELAMO LE V IDEALNIH RAZMERAH!
Na laboratorijske izvide navadno čakaš od 7.zjutraj pa do približno 11.-12.ure, ko ti povedo, ali boš sprejet ali ne. Torej na tistih neudobnih stolih kljub slabemu počutju preždiš 4 do 5 ur.
Ko si sprejet, naletiš na drugo težavo-WC-ji so tako mrzli, da se moraš psihično pripraviti, da se odpraviš tja (kar pa je nujno potrebno, saj ti nenehno teče tekočina). Ob tem bi se ustavila še pri prehrani, za katero sem trdno prepričana, da ima v našem življenju kar precejšnjo vlogo. Prevladuje govedina in svinjina (temno meso!), zelje in testenine, da o okusu ne govorim. Pa da ne bo pomote, sploh nisem izbirčna, ampak kar je preveč, je pa res preveč.
K sreči pa moram resnično pohvaliti vse osebje na oddelku- od zdravnikov do prečudovitih sester, ki nimam pojma od kje jemljejo toliko dobre volje, da jo dajejo tudi nam in da vztrajajo v tako nemogočih razmerah..
Še nekaj bi rada dodala- katastrofalno delo na CT-ju. Če si naročen tudi ob 8.uri zjutraj, ti nič ne pomaga, kajti začnejo delati tam nekje okrog 11.ure- lahkotno! To pomeni, da kličejo tako poredko, da se kar čudim, če pridemo vsi na vrsto. Enkrat so me že "pozabili" zunaj, ker so rekli po končanem snemanju, da pridejo čez kakih 15 minut povedat, če so slike v redu. Ker jih toliko časa ni bilo ven, sem potrkala. Odprla mi je snažilka in mi povedala, da so že vsi odšli in da je tam le še ona- ob 14.uri!!!, jaz pa s kanalom v roki v sosednjo stavbo, da so mi ga odstranili. Nič čudnega, da so take čakalne vrste. V tujini delajo naprave- od CT do obsevanj v 3 smenah!
Diagnoze pacientov bi bile lahko hireje postavljene, če bi bile pacientom na voljo vse potrebne naprave. Pri meni, ki sem imela raka na debelem črevesu pred 4 leti, niso po 2 letih ničesar odkrili, le tumorski marker je rasel. Z ultrazvokom (samo ta je na voljo vsem pacientom) niso odkrili nič, vse b.p., ravno tako rentgen. Po dologtrajnem vzdrajanju sem se le dokopala do CT s kontrastom, ki pa je pokazal metastaze na jetrih in pljučih. In kdor sledi le ultrazvok, lahko kaj hitro umre zaradi neodkritih metastaz. Še bolje bi bilo za paciente, če bi bil dosegljiv magnet ali najbolje- aparat PET. O tem pa lahko le sanjam.
Za na koncu pa še to- legionela se je razširila že tudi na ostale oddelke!
Sem bila predolga? Mogoče, vem pa, da po 4 letih boja za obstanek ne bom več molčala.
Lep sončen pozdrav vsem in veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiko zdravja!
ZIMA