9. mar 2007 20:36
Debate na temo rabe jezika so bile že v preteklosti in očitno bodo zvezda stalnica tega foruma, ki je tudi zaradi lepega jezika pravi balzam za ušesa (oči). Od njih mi je ostal izraz, ki ga je prvi zapisal ežoj, in sicer jezikača. Ežoj, hvala, pogosto ga uporabljam, vendar se ne delam, da je zrasel na mojem zeljniku.
Žalostno je, da smo Slovenci funkcionalno nepismeni. Predmet, ki bi učencem moral biti v veselje, je večinoma strah in trepet. Res škoda. Za ljudi, ki imajo jezikovne škarje in platno v rokah, je izraz jezikača nadvse primeren.
Kaj moti mene (pa ne na forumu, da ne bo pomote) v medijih? Da vztrajno uporabljajo napačna imena držav: Kapverdski otoki, Južnoafriška republika, Savdska Arabija, če naštejem samo nekatere. Tudi uporaba tujk mi dvigne pritisk.
Cunami je rezultat transkripcije japonskega jezika, tsunami pa je k nam prišel prek angleščine.
Na tem forumu nismo zaradi ljubezni do jezika, ampak zaradi ljubezni do naših želodčkov. Zato pišimo in pustimo pisat, če parafraziram znano modrost, in uživajmo v možnostih, ki nam jih forum nudi.
mimika
Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 09. mar 2007 20:46:00