Madeži od pomivalnega stroja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

23. jan 2007 21:51

Meni je serviser povedal, da vsako steklo ni za pomivalni stroj. Kozarce iz gladkega stekla, večino imam od Rogaške, perem v stroju in še nikdar niso bili lisasti, ne glede na tablete ali dodatek za sijaj, ki jih uporabljam (znamke kar menjavam...). Verjetno je pa nekaj tudina kvaliteti soli v stroju in sredstvih za izpiranje. Sicer se pa že po žvenketu sliši, kako kvalitetno je steklo. Kozarcev iz visoko kvalitetnega stekla, četudi je gladko, ne perem v stroju, opravim z ročnim pranjem. Kristala pa sploh ne perem v stroju,niti na 40 stopinjah ne - so nas že v osnovni šoli, pri pouku gospodinjstva, naučili, da se kristal pere s čim manj pralnega sredstva in na čim nižji temperaturi, tam od mlačne proti hladni vodi. In ker ves kristal dosledno perem na roko, je še danes, po dvajset in več letih, lepo ohranjen. Mamamia mamamia

bojanz  

član od: 8.9.2002

sporočila: 42

25. jan 2007 15:28

Hvala še enkrat vsem za poslane odgovore / predlagane rešitve. Bomo poskusili . Lep dolenjski pozdrav vsem, Bojan Z.

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

25. jan 2007 17:37

Posodo pomivam 2x dnevno, oziroma jo pomiva pomivalni stroj z najcenejšim praškom-tablete, najcenejšo sol in brillant. Vsak teden dam sol in brillant, vsaka dva tedna očistim stroj. Bele lise ali madeži na kozarcih pridejo, če daš premalo soli. Anamarija

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

25. jan 2007 17:45

Anamarija, tudi jaz imam doma podoben protokol... Enostavno ne verjamem tabletam 3 v 1, pa 4 v 1 in 5 v 1... Še malo pa bodo v tisto tabletke spravli še sredstvo za dezinfekcijo, pa sterilizacijo... Imam navadne tabletke, sicer Calgonit, ki se mi zdijo ok, pa posebej sol in "klaršpuler". In mi vse dobro deluje! Tiste tabletke pa so po mojem kar precejšen nateg - vedno znova dajejo na trg nove, da jih lahko dražje prodajo (le kaj je tistih 5 reči v eni tabletki, saj če se ne motim rabiš 3 -prašek, sol in tisto tretjo reč, ki sem jo že zgoraj omenila)! Ana Češnovar

plopsa  

član od: 28.11.2006

sporočila: 441

25. jan 2007 18:02

kot je meni znano jeto zaradi stekla in ne zaradi stroja,...... jaz v stroj na vsake tri mes dam tudi čistilo za stroj in to je to uporabljam pa tabelete sun in in auchon sijaj to je enako kot če bi kupil mercatorjev izdelek,.... in nimam problemov plopsa

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

25. jan 2007 18:53

Sama opažam bele lise na posodi in krožnikih, ki so menda zasušene beljakovine in jih je najažje odstraniti s kisom (pa je še vseen treba drgnt). Bele lise, ki se naredijo na kozarcih, pa je zaradi poškodovanega stekla (ki najverjetneje res ni za v stroj) - in tega se ne da več spravit stran. Toliko iz moje prakse in opazovanja. LP

cherry  

član od: 5.6.2006

sporočila: 409

25. jan 2007 19:06

So se mogoče komu kdaj že pojavili rjasti madeži na rostfrajskem priboru? Meni se vsake toliko kaj pojavi, ampak samo na nožih (ti so od dveh različnih proizvajalcev, tako da najbrž ni vezano na kvaliteto materiala). Z gobico ali z nohtom se jih da odstraniti, tako da ni neke panike, ampak mi vseeno ni jasno, od česa nastajajo. cherry

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

26. jan 2007 8:57

cherry je napisal/a:
So se mogoče komu kdaj že pojavili rjasti madeži na rostfrajskem priboru?
Nekoč smo se odločili, da bomo testirali cenejša sredstva za pomivanje v pomivalnem stroju. Ena od ugotovitev testiranja je bila, da je pribor začel dobivati rjaste madeže, zato smo ostali pri C…(praviloma prašek ali gel (tekočina), le izjemoma 4 in 1 ali 5 in 1 …), ki je dražji, a ne uničuje pribora. Še to, pribor ni eden tistih cenenih, ampak je bil spodobno drag, je pa res, da je že kar v letih.

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

26. jan 2007 10:46

Cherry, pri nas so se na nožih tudi pojavili takšni madeži, a le na starejših nožih. Mislim, da je krivo to, da so še iz časov, ko še ni blo pomivalnih strojev in niso primerni zanje (?)

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

26. jan 2007 10:56

Ja, na nožih in priboru mora pisat inox 18/10 da so za v pomivalni stroj... Drugače rjavijo in postajajo rjavo pikasti. Jaz sem si ves bištek in vse ostalo kupila za pomivalca in je v redu. In tudi sicer gledam na oznako, kaj piše... lidka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti