Težave s starši

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

tema odprta - 22. nov 2006 15:24 | ogledi: 2.642 | odgovori: 23

He he, nisem nobena najstnica več, imam pa včasih občutek, kot bi se pogovarjala z eno. In sicer ko se z mojo mamo skušam pogovarjati o zdravju in zdravnikih Nihče ne mara hodit okoli zdravnikov, ampak moje mame ne spraviš, dokler ni res urgentno. Če ima zadeva dovolj zunanjih simptomov (s tem mislim bolečine ipd.), potem še nekako gre, ampak seveda šele potem, ko si neskončno dolgo časa zatiska oči, da bo zadeva šla mimo sama od sebe.

Trenutni problem, s katerim se ubadam, pa je precej bolj kočljiv, ker teh znakov ni. Namreč, na službenem zdravstvenem pregledu so ugotovili, da ima povišan holesterol (6,9). Zdravnik jo je z izvidi seveda napotil k osebnemu zdravniku, vendar noče iti. Pravi, da lahko pazi pri prehrani in zniža vrednost (seveda se ne pazi; moja mama je je Štajerka in se ne bo nikoli odpovedala maslu, kisli smetani ipd.!) in da ne bo jemala nobenih zdravil. Enostavno je ne morem prepričati, da bi se o tem pogovorila s svojim zdravnikom. Seveda sem ob tem precej prizadeta, ker se obnaša tako neodgovorno ne samo do sebe, temveč tudi do svojih bližnjih.

Priskrbela sem ji mnogo gradiva o holesterolu in njegovih posledicah in pravi, da bo vse skrbno preučila, pa vem, da bo to morda celo storila, samo ukrepala ne bo...

Zanima me, ali je še kdo imel podobne izkušnje in kako ste ravnali?

strelka

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

22. nov 2006 16:01

bojim se, da žal (iz lastnih izkušenj) nimaš dosti možnosti. Nekateri ljudje enostavno mislijo, da SO ZDRAVI dokler ne hodijo k zdravniku. Po moje imaš še največ možnosti, če k njej pripelješ kakšno žensko njenih let s podobnimi težavami, ki pa se uspešno zdravi. Tako bo vsaj brez truda spoznala kako in kaj z dietami..ipd. Je pa tudi res, da mnogim ne dieta, ne spremenjen način življenja pri holesterolu ne pomagajo dosti. Morda je mama slišala kaj takega, pa ne verjame v uspeh. Lisa

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

22. nov 2006 16:04

Uh, jaz imam podobne težave z možem. Doma ima stalno nove napotnice za preglede, pa nikoli nikamor ne gre. Ko je prehlajen, kiha in kašlja po celem stanovanju, k zdravniku pa ne. Pa tudi doma noče ostat takrat, raje nosi bacile še v službo. Da ne bo pomote, da je kak neznosen tip- zame gre k zdravnikom kadarkoli in se vse zmeni, zase pa ni govora. Jaz menim, da je treba po 45.letu nujno 1x letno na preventivni pregled...ampak to samo jaz mislim očitno. Rada bi videla, da bi prenehal s kajenjem, priskrbela sem mu že vse mogoče, ampak je tako, kot pravi strelka, prebere še, ukrepa pa ne. Ja, če ima kdo kak "prisilni jopič", bi tudi jaz prosila zanj ZIMA

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4745

22. nov 2006 16:14

Strelka, moja mama je ravno takšna. Ji je zatekal jezik, pa takrat še ni vedela, da ima alergijo na belo pšenično moko in se ni dala na urgenco, dokler ni prišlo tako daleč, da je lahko samo še na listek napisala, da bi pa le šla na urgenco... In, ko se je to uredilo, smo jo pa res vsi kar precej grobo okregali, vključno z njeno osebno zdravnico, katero sem poklicala, ona pa potem mamo (ta zdravnica je sicer pravi angel v belem). Ampak...zdaj je spet vse po starem. Težko je takšnim ljudem dopovedati, da se neodgovorno obnašajo predvsem do sebe, pa seveda tudi do svojih bližnjih, ki jih imamo radi. Ognjič

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

22. nov 2006 16:47

Moja mama je isti problem. Sicer ima ona nek "izgovor", ki se ga oklepa. Ker je s.p. in se pač nekako prebija skozi posel, velikokrat nima poravnanih prispevkov in ne potrjene izkaznice, kar pomeni, da bi morala za pregled plačati. Sicer je to samo izgovor, ker tudi kar bi plačala, ji zavarovalnica nato povrne. Tako se ji dogaja, da en mesec kašlja, vmes ji svetujem žajbljevo mleko, vitamine, kakšen Lekadol plus c, ampak si ne naredi ničesar, samo jamra in se ji zdi to še fajn, da se potoži, da je bolna. Na koncu ji je sestra nekako kupila neke antibiotike. (Upam, da so bili vsaj pravi za ta namen, ker ne zaupam ne mami, ne njeni sestri). Zgodilo se je tudi, da se ji je večalo kožno znamenje. In iz istega razloga (prispevki!) ni šla k zdravniku, dokler ni bilo že malo pozno, rak je prišel skozi kožno povrhnjico. Sicer se ni zdravila, ker se ji ni še naselil v bezgavkah ali kje drugje, mora pa hoditi vsako leto na preglede. Pri ginekologu ni bila odkar nas je rodila, ker ona je itak zdrava - izgovor je, da smo v majhnem kraju, kjer je samo ena ginekologinja, ki menda zunaj govori o pacientih. Pa sem ji povedala, da ženska vsak dan vidi toliko p... (kar grdo sem ji rekla), da si njene gotovo ne bo niti zapomnila. V glavnem grozno je, ko razmišljaš, da jo bo lahko nekega dne tako neodgovorno obnašanje stalo življenja. matilda

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

22. nov 2006 18:11

Imam občutek, da smo več ali manj vsi taki. Ko nas nekaj matra nikakor ne moremo do zdravnika, dokler ni res, res hudo. Naša mami bolj verjame izrezkom iz časopisa, pa čeprav so včasih polni nasprotij, kot pa zdravnikom. Sem pa tudi jaz včasih takšna. Doma kar naprej jamram, k zdravniku pa ne grem, ker mi pravijo, da sem hipohonder. Sicer pa me je sedaj matilda malce prestrašila in mislim, da bom kmalu tam. Lp, marelica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

22. nov 2006 18:28

Ne vem, koliko je mama stara,. a če je tam čez 55, ta vrednost holesterola ni tako zelo zaskrbljujoča, razen če so še kakšne druge vrednosti povišane (predvsem mislim na trigliceride, ki jih je težje zniževati). Govorim namreč iz lastnih izkušenj, mene pa so povišane maščobe v krvi lani privedle do roba preživetja. Mi imamo enak problem s taščo. Ta ima nenehno povišan holesterol,a ko je bil tja do 7, niti njen osebni zdravnik ni delal panike. Zdaj, ko ga ima 8 in nekaj, pa je zaropotal. Ampak kaj to pomaga. Njena dietna kuhinja pomeni zelje z žlico ocvirkov namesto s tremi, za zajtrk maslo in bel kruh pa različne klobase....ribe cvre v olju, je pršut, skratka vse, česar ne bi smela. Po moje nehaj mamo priganjat k zdravniku, priskrbi ji brošuro (imajo jo v vsakem zdravstvenem domu), v kateri piše, kaj se ob povišanem holesterolu sme in kaj ne...Verjamem pa, da je navada železna srajca in da se marsičemu ne bo odrekla...Ampak morda pa se bo postopoma odrekla vsaj maslu, kisli smetani (ker ta je polna mšačob), rumenjakom kot holesterolski bombi. Naj za začetek je nemastno skuto, pa pije posneto mleko, naj se odreče vsaj ocvrti hrani, kvašenemu testu in naj zmanjša uporabo maščob...Korak po korak, pa se daleč pride, sploh pri taki vrednosti holesterola. Tega je res mogoče spraviti dol s prehrano, razen če je zraven še kaj drugega. Če ji zdravnik ni predpisal zdravil, potem stanje še ni zaskrbljujoče, je pa vsekakor prvo opozorilo. Mimogrede, moja mama je padla na ta zadnjo, ko so ji namrelili holesterol nad devet in trigliceride nad tri (mejna vrednost 1,7), ona pa celo življenje je zdravo: črn kruh, nemastne jedi, veliko sadja in zelenjave, jogurtov, sira, veliko gibanja na svežem zraku (živi ob gozdu), pa sploh je bila vedno disciplinirana...Njej je bilo pa hudo, ker ni imela kaj za opustiti, da bi se začela dietno hranit... Če pa jo hočeš malce prestrašit, mi sporoči, pa ti napišem svojo osebno izkušnjo, kaj vse te lahko doleti, če se zafrkavaš s temi rečmi. Morda pa mama samo kljubuje, ker ve, da napak ravna, in ker jo na to opozarjate, ne pusti veljati in "goni" svojo. Zato morda spremeni taktiko, navsezadnje je pomemben cilj, ki ga želiš doseči, to pa je mamino zdravje. Morda se je samo ustrašila vaše reakcije. Upam, da jo boste prepričali. Mogoče bi pomagalo, da ji predočite, da še ni tako zelo hudo in se še da pomagat brez drastičnih posegov, kot so stroge omejitev in jemanje zdravil. In da pri zmerni dieti občasno lahko tudi greši, če pa se ji holesterol stopnjeval, bo huje - višji kot bo, bolj stroga bo dieta in več stavrem se bo morala naenkrat odpovedat.... Držim pesti, da jo sreča pamet. Mamamia mamamia

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

22. nov 2006 20:19

Moja mami je tudi brezupen primer. K zdravniku jo spravimo samo takrat, ko jo odpelje rešilec. Je imela vnetje trebušne slinavke, pa se je zgodba z rešilcem ponovila. Je imela probleme z žolčem, pa jo je zopet rešilec odpeljal. Ima povišan holesterol, pa ji je zmanjkalo tablet, pa je ne spravimo več k zdravniku. Je rekla, da bo šla spet samo z rešilcem. Pa smo spet na začetku, pa ji nič ne moremo. Prisilit je ne moremo, ker je pač polnoletna, čeprav obnaša pa se skrajno otročje. Lahko ji govorimo, nosimo razne brošure, nakladamo, pa na žalost nič ne zaleže. Žalostno, toda resnično. Če se človek sam ne odloči, ga pač prisilit tudi ne moreš. LP! fakin712

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

22. nov 2006 20:54

slišala sem da zelo povišuje horesterol kokos.sam tolk vem.by ena mš

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

22. nov 2006 21:17

Strelka, tvoja mama je odrasla oseba, vse kar lahko narediš je, da ponudiš pomoč in svetuješ kakor se zdi tebi prav, a odločitev mora biti le njena. To velja za vse (odrasle) ljudi. Lahko svetujemo a ne smemo vsiljevati pa tudi če vidimo, da drvijo v prepad. Nimamo pravice! Vsak živi svoje življenje in prevzema v polni meri odgovornost zase. Čisto enako je, ko babice skušajo tamlade učiti kako ne znajo ravnati z otroki, kako so prestrogi, preblagi, jih ne znajo prav obleči, hraniti.....vedno lahko le ponudimo pomoč in se umaknemo in prepustimo odločitev osebi sami. Saj veste, vsi igramo glavne vloge v svojem življenju in ne pustimo, da nam jih prevzame nekdo drug! Ja, včasih težko gledamo, ampak res se je treba umakniti, nekako tako, kot pustimo otroke v svet ampak jim damo vedeti, da smo zmeraj tu in lahko vedno računajo na nas, pa brez tistega: saj sem vedela, da bo tako, sem ti rekla, pa nisi ubogal.... spet me je zaneslo...pa upam, da ste me razumeli!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

22. nov 2006 21:27

Pri nas sem pa jaz takšna... kot otrok sem bila kar naprej nekaj bolana in sem imela zdravnikov poln kufer, saj ne, da jih ne maram, so lahko čisto ok ljudje, samo če ni nujno, ne grem... ko sem bila pa najstnica in sem sama začela o tem odločat, kdaj grem k zdravniku, sem si delala listke, kot za v trgovino in ko se je dovolj nabralo, sem šla... Razlog pa je, da navadno niti ne odpravijo težave, hehe:) Na srečo sem v gl. zelo zdrava Je pa zanimivo, da k zobozdravniku pa hodim redno na pol leta, zobe hočem met ok in tam tudi navadno ni nič narobe, splošni pa vedno kaj najdejo, pa premalo železa, pa jim ni všeč, kako mi srček bije, pa vedno si kaj zmislijo, hehe:) Pa h ginekologinji tudi redno hodim, verjetno tudi zato, ker tam tudi nikoli ni bilo nič narobe:) Če bo mama res dobro preštudirala gradivo in začela spreminjat prehrano, ji k zdravniku niti ne bo treba... Moj oče si je samo s prehrano znižal holesterol iz precej previsokega na zelo nizkega. Je pa res tudi športno dejaven... Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti