22. nov 2006 18:28
Ne vem, koliko je mama stara,. a če je tam čez 55, ta vrednost holesterola ni tako zelo zaskrbljujoča, razen če so še kakšne druge vrednosti povišane (predvsem mislim na trigliceride, ki jih je težje zniževati). Govorim namreč iz lastnih izkušenj, mene pa so povišane maščobe v krvi lani privedle do roba preživetja.
Mi imamo enak problem s taščo. Ta ima nenehno povišan holesterol,a ko je bil tja do 7, niti njen osebni zdravnik ni delal panike. Zdaj, ko ga ima 8 in nekaj, pa je zaropotal. Ampak kaj to pomaga. Njena dietna kuhinja pomeni zelje z žlico ocvirkov namesto s tremi, za zajtrk maslo in bel kruh pa različne klobase....ribe cvre v olju, je pršut, skratka vse, česar ne bi smela.
Po moje nehaj mamo priganjat k zdravniku, priskrbi ji brošuro (imajo jo v vsakem zdravstvenem domu), v kateri piše, kaj se ob povišanem holesterolu sme in kaj ne...Verjamem pa, da je navada železna srajca in da se marsičemu ne bo odrekla...Ampak morda pa se bo postopoma odrekla vsaj maslu, kisli smetani (ker ta je polna mšačob), rumenjakom kot holesterolski bombi. Naj za začetek je nemastno skuto, pa pije posneto mleko, naj se odreče vsaj ocvrti hrani, kvašenemu testu in naj zmanjša uporabo maščob...Korak po korak, pa se daleč pride, sploh pri taki vrednosti holesterola. Tega je res mogoče spraviti dol s prehrano, razen če je zraven še kaj drugega. Če ji zdravnik ni predpisal zdravil, potem stanje še ni zaskrbljujoče, je pa vsekakor prvo opozorilo.
Mimogrede, moja mama je padla na ta zadnjo, ko so ji namrelili holesterol nad devet in trigliceride nad tri (mejna vrednost 1,7), ona pa celo življenje je zdravo: črn kruh, nemastne jedi, veliko sadja in zelenjave, jogurtov, sira, veliko gibanja na svežem zraku (živi ob gozdu), pa sploh je bila vedno disciplinirana...Njej je bilo pa hudo, ker ni imela kaj za opustiti, da bi se začela dietno hranit...
Če pa jo hočeš malce prestrašit, mi sporoči, pa ti napišem svojo osebno izkušnjo, kaj vse te lahko doleti, če se zafrkavaš s temi rečmi.
Morda pa mama samo kljubuje, ker ve, da napak ravna, in ker jo na to opozarjate, ne pusti veljati in "goni" svojo. Zato morda spremeni taktiko, navsezadnje je pomemben cilj, ki ga želiš doseči, to pa je mamino zdravje. Morda se je samo ustrašila vaše reakcije.
Upam, da jo boste prepričali. Mogoče bi pomagalo, da ji predočite, da še ni tako zelo hudo in se še da pomagat brez drastičnih posegov, kot so stroge omejitev in jemanje zdravil. In da pri zmerni dieti občasno lahko tudi greši, če pa se ji holesterol stopnjeval, bo huje - višji kot bo, bolj stroga bo dieta in več stavrem se bo morala naenkrat odpovedat....
Držim pesti, da jo sreča pamet. Mamamia
mamamia