Potrebujem pomoč

pjakli  

član od: 14.4.2006

sporočila: 33

tema odprta - 25. okt 2006 23:19 | ogledi: 2.226 | odgovori: 21

ojla, ker vas je na forumu veliko, se bom tudi jaz tokrat obrnila na vas in vas vprašala za nasvet. imam hčerko, staro 2,5 let in do pred 14 dni nazaj, je z veseljem prespala kakšno noč pri babici - in kamorkoli in s komerkoli je z veseljem šla - NIKOLI!!!!! ni jokala za nama, vedno vse ok. še pred enim mesecem je bila z babico in dedkom 10 dni na morju (meni je bilo že drug dan dolgčas za njo), in ko sem klicala po mobitelu, ko je zaslišala zvonec, je tekla proč od telefona in govorila, da ona ne gre domov, da bo še na morju in da pač nima časa se pogovarjat z menoj!!!!

kar naenkrat pa.... konec, zvečer je samo mamica, pri babici joka, če tam spi (joka tako hudo, da na koncu še bruha od joka.....), ko pa popoldne pridem ponjo, pravi, da bi še bila tam ( z babico resnično uživajo, vsi sosedje se z njo igrajo, pogovarjajo, imajo živali - res ji je lepo)....zvečer pa kriza in ravno tako je sedaj doma- kamorkoli grem (npr. na WC)-mami, kje si, kam si šla, pridi k meni........

PROSIM, SVETUJTE MI KAJ DOBREGA ALI PA VSAJ POVEJTE, KDAJ SE KONČA TO OBDOBJE (KER VEM, DA JE TIPIČNO ZA TA LETA - okoli 3.leta).

HVALA IN LAHKO NOČ

malček

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

26. okt 2006 0:34

kaj te vem. mene to šele čaka. sem pa v eni knjigi prebrala, da je treba narediti taki mali red: otroku poveš, da je do takrat pri babici in pokažeš na uro, ko bo tako, pridem po tebe. ali pa neki drugi znak, recimo, ko bo na zvoniku 5 krat zazvonilo, sem jaz pri tebi....ne vem no, saj veš kaj mislim. otrok bo pomirjen in bo to sprejel za neki ritual in ne bo cirkusa. jaz sem od istega avtorja povzela tole: moja malčica je stara 5 mesecev. da bi ne bilo jokanja pred spanjem, smo uvedli noč in dan. podnevi spi v vozičku in niti pod razno v posteljici. postelja je na vrsti zvečer, takrat je noč, luč vgasnemo in vsi spimo. In rezultat: SPIM CELO NOČ. Tak da ti povem, da je pri meni dresiranje delovalo. sprobaj, mogoče pa bo! titta

Bogomira  

član od: 30.12.2005

sporočila: 182

26. okt 2006 8:42

Kaj pa če se je deklica česa prestrašila in razumljivo je da le mami zna potolažit otroka.Poišči vzrok nenadnega odpora.Spomnim se ko je bila moja mala jo je enkrat moja soseda strašila z bav bavom,če nebo pridna.Skoraj sem znorela lahko je nekomu strašit ,otroku dopovedat pa težko.Nikoli nisem pustila in tudi midva z možem nisva uporabljala besed kot so ,če ne boš pridna te bodo odpeljali policaji ali če neboš jedla ali se umivala boš zbolela in greš k zdravniku ali zobozdravniku ali glej če neboš to in to te bo odpeljala teta in še bi lahko naštevala.Vse to so uporabljale nekatere moje prijateljice,katerim nisi mogel dopovedati da je to hudo narobe.Otrok se mora počutiti varno.Moja je od treh let spala že sama v svoji sobi,na steno smo ji dali lučko ki je rahlo gorela in nikoli ni bilo problema, lučka ji je dala varnost , vrata njene sobe so bila priprta nikoli zaprta,če je poklicala sem se vedno odzvala,nikdar nisem čakala saj bo nehala ampak sem odšla do nje ji dala vedeti da ni sama .Otok mora vedeti da je varen in kdo mu da varnost.Še enkra poišči vzrok nenadnega strahu,kar mislim da je ,če te otrok ne izpusti iz oči in te venomer išče ali sprašuje kje si. To je moje mnenje. LP Bogomira Bogomira

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

26. okt 2006 9:03

Je v takem obdobju, Nejc se tudi kot klop drži, sicer izmenično, mamice ali atija. Ni govora, da ib šel kam brez njiju, razen v vrtcu je OK, od tam pa včasih še domov noče iti. Pravijo, da okoli tretjega RD mine. Jim bo treba verjeti, me zanima, kaj bo pa potem na tapeti. Loni Makaroni

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

26. okt 2006 9:17

To je OBDOBJE. Lahko bo trajalo mesec, dva ali pa samo še par dni. Imam dva odrasla otroka in pri obeh se je približno v tej starosti pojavil cirkus. Bodi mirna, dokler traja je pač ne puščaj pri babici. Bo minilo! Lisa

giorgio401  

član od: 5.10.2006

sporočila: 120

26. okt 2006 9:32

pozdravljena,,,,,,, ocitno je da Tvoja ljubka hcerkica zeli vas imeti vse na kupu od silne ljubezni do vas vseh.....in zato taksna njihanja.ker se ne obvlada retorike pa to na svoj nacin izraza..... saj otrosko srce je ogromno in polno ljubezni, vendar se bo pocasi navadial, da ne more biti vse tako, kot si ona zeli.......in , ko bo razumela to dejstvo ,bo cisto cool! zelim ti se veliko sladkih in pravljicnih trenutkov srece z tvojim angelckom.lep pozdrav. laurapazzini

ela  

član od: 28.9.2006

sporočila: 735

26. okt 2006 9:54

Pjakli tudi jaz mislim,da se je deklica nečesa prestrašila.Ni nujno, da je to povezano direkt z babico,mogoče se je prestrašila teme ali kakšne sence...Pogovori se z babico,mogoče ona kaj ve. Po mojih izkušnjah bi ti svetovala, da hčerko še naprej vodiš k babici.Ko nastopi čas za spanje, pa se oglasi tam in ti naj hčerka sama pove,če želi domov ali pa bi tam ostala.Mogoče bi pomagalo,če ostaneš z njo.Vprašaj jo, kaj ji ni všeč pri babici ponoči:mogoče nima lučke,mogoče je kdaj ni slišala ponoči ali pa ni bilo časa za pravljico...Pri otrocih ni treba veliko, da dobijo odpor do česa,dovolj je že ena sama malenkost, za nas nepomembna...Želim vam, da čimprej rešite situacijo! Loni, zdaj prihaja čas večnih zakajev in TRME! hehe,pa tudi to mine! lp, ela

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. okt 2006 10:16

Nekaj bazične psihologije: Med drugim in tretjim letom otroci začnejo vzpostavljati svojo identiteto v smislu tega, da se začne obnašati kot socialno bitje in počasi začne dojemati, da je le eden od mnogih - v prvih dveh letih smo namreč vsi živeli v svetem prepričanju, da so mama, oče, babica, dedek, sestrica ipd..na tem svetu zaradi nas - da nam ustrežejo. Potem se je pa izkazalo, da temu ni tako. To je seveda travmatično spoznanje in ko otrok to spozna, je šokiran, joče, poskuša ustaviti čas in se obnaša tako, kot se je obnašal, ko je bil dojenček----ker se hoče vrniti v tisto obdobje, ko so bili vsi na svetu samo njemu na voljo. V psihoanalizi se temu tudi reče razreševanje Ojdipovega kompleksa (eni trdijo tudi o razreševanju Elektrinega kompleksa), v antropologiji se to imenuje ekxcentričnost človekove narave, v popularni pediatriji in vzgoji pa temu celo rečejo "devil"s year". čez nekaj časa mine - otrok spoznanja predela in se umiri. Intenzivno se joče zaradi tega, ker je to prvo otrokovo zavestno spoznavanje socialne dinamike. Vsako nov korak v spoznavanju socialne dinamike je korak v odraščanje. This is what life is about. Nihče ni rekel, da je to lahko. Tudi odrasli ljudje, ko kaj res novega spoznamo, nas to prime, samo mi ne jočemo več (ali pa to počnemo premalokrat). Skratka, tvoje dete zaradi mojega pisanja ne bo nič manj jokalo. Morda bo pa tebi pomagalo, če veš, kaj se v resnici skriva za jokom. Vendelina jr.

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

26. okt 2006 11:41

Pjakli-naša najmlajša hčerka je bila od rojstva taka-hotela je biti samo pri meni-še v trgovino nisem mogla brez nje-in sem jo jemala s sabo,brez problema,spala je pri nama z možem do tretjega leta-tudi nisva komplicirala,po tretjem letu je preklopila na atija in je ves čas z njim,sedaj obiskuje že prvi razred in ko pride domov takoj k njemu.Zelo se boji spati sama,ne zna pa mi povedati zakaj.Spoznala sem ,da s svojim vedenjem ničesar ne izsiljuje-taka pač je,tudi ona je pri treh letih jokala do bruhanja ,če smo jo zapustili.Pri 6 letih se je razvila v izredno zgovorno in čustveno bitje,in včasih govori in pripoveduje o šoli da te že kar glava boli-to je njen karakter.Saj v življenju obstajajo 4 karakterji ljudi,in če jih dobro proučiš šele spoznaš,da se vsak obnaša po svoje-podzavestno. Ne puščaj hčerke zvečer pri drugih ljudeh,ker vidiš da ji ni všeč,stisni jo raje k sebi.Upam ,da ne bo to obdobje kar trajalo,kot pri nas..... kuharca37

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

26. okt 2006 12:02

Ja, ja... Čisto tako razmišlajm. Pusti mami službo, da ustreže otroku? Da ne bo jokal? Jaz sicer ne vem, a se ta punčka pazi pri starih starših ali ne? ( Moja se pazi pri moji stari mami, tako da nimam problemov...) Jo je pa tašča vzela to poletje na morje, tamala je rada šla. Smo se zmenili, da če bo jok in če bo kaj narobe, prideta domov. Ja, jo je pripeljala šele, ko je dol tulila cel dan mami, mami...oci... Od tega dopusta tamala tudi slišati noče več zanjo. ( Očitno je nekaj bilo na morju, ali pa, ne vem...). Za mojo punčko babi ne obstaja več. Pa jo spomnim nanjo, da bi to nekako premostila. Nič. ( Poleti je bila mala stara 1,5 leta...). In je babai, ki je tako želela bit z vnukinjo na morju naredila več slabega, kot dobrega. Čeprav mogoče ni hotela. Ampak tamala jo na polno ignoirira...

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

26. okt 2006 12:23

Lidka, ti pa še naprej ostani z njo v dobrih odnosih, saj bo malčico kmalu minilo. Pjakli, morda pa je deklica prestrašena zaradi grdih sanj, ki jih podoživlja v povezavi z okoljem, v katerem so se zgodile? Za "debato" je premajhna, vem, bi pa verjetno (v tem primeru) pomagalo, če bi nekajkrat z njo prespala pri babici. Pozdravček! Vrana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti