24. jan 2002 14:20
Zacelo se je po naklucju. Prebrala sem knjigo Proc z kuhinjskim loncem in ta mi je dala misliti. Ven in ven avtor knjige poudarja, da vse bolezni clovestva izvirajo iz hrane. Da smo ljudje sadjejedci. Da posegamo po drugi hrani zato, ker je naravne premalo. Da mleko in krompir zamascujeta zile. Da samo mladici, cloveski in zivalski, lahko pijejo mleko, ne pa odrasel clovek. In se in se. Knjiga ti da misliti, ce se pa odlocis za tak nacin prehrane je pa tvoja stvar. Torej jaz sem se odlocila in ker sem clovek hitrih odlocitev in nimam potrpljenja pocasi in strpno, sem cez noc prenehala jesti kuhano in mesno hrano. Reakcija je bila porazna. Stiri dni so me bolele misice, ponoci mi je slo na jok. Eno noc sem si misice hladila na mrzlem balkonu. Grozno je bilo, ampak sem vztrajala. In bila poplacana. V enem tednu se mi je prebava tako popravila, da se verjeti nisem mogla. Prej trikrat na teden, zdaj vsak dan tudi dvakrat, ce je bilo treba. In kar je bilo se najbolj zanimivo, nobenega vonja. Glavoboli kot, da bi jih nekdo odrezal. Prej otecene noge so kar spremenile obliko. Neverjetno je bilo. In energije toliko, da ne mores verjeti. Sem pa zelo pazila, da nisem jedla samo sadja in zelenjave, temvec tudi veliko oresckov, ki nadomestijo B12, ki je nujno potreben. Nisem jemala nobenih vitaminskih pripravkov. Mogoce bi bilo dobro, da bi jih. Sicer pa B12 skrbi za dobro presnovo. In to je trajalo skoraj eno leto. Moz me je kregal, da sem nora in kaj se grem. Pote ko je videl, kako se pocutim, da me glava ne boli, da nimam oteklih nog, da nisem utrujena, da naredim to, pa se to, pa se to......se je pac sprijaznil s tem. Za druzino sem kuhala tako, zase pa tako. Na koncu se je dogajalo to, da so mi otroci pojedli solato, presneto. Veliko domacega paradiznika, kumarice, paprika, cebula, cesen, obvezen avokado in limona namesto kisa in indijski orescki. Jaz sem uporabljala slane. Ko sem to zmesala, malo pustila in so se okusi premesali, ma pojes prste z vsebino vred. In to so pogruntali tudi moji otroci. Med poletjem sem pojedla tudi do 5 kg lubenice na dan in seveda skoraj nic drugega. Sama voda. Z vodo pa ti odteka iz telesa tudi kalij in druge pomembne snovi. Shujsala sem sicer piclih 7 kg, ker sem si hrano prilagodila svojemu telesu. Po nasvetu knjige naj bi clovek pojedel 1,5 kg zelenjave in sadja na dan. Poleti sem bila zejna in lubenica mi je zelo pasala. Zakaj pa ne bi jedla toliko kolikor mi pase. In kar je bilo najbolj poglavitno, nikoli nisem bila lacna. Jedla sem kolikor sem hotela, pocutila sem se odlicno in nikoli nisem bila lacna. Super ne, do tistega dne ko mi je postalo slabo, energija mi je upadla, zajelo me je brezvolje in grozna utrujenost. Posledica slabokrvnosti, premalo zeleza. Vsebnost B12 si nisem dala pogledati, sem se pa vrnila nazaj na star nacin prehranjevanja. Sedaj jem veliko zelenjave, mlecnih in mocnatih jedi, malo mesa, vitaminske pripravke in tudi B12, ki pa mi ne naredi dobro. Po njem mi je slabo in vrti se mi. Kri se mi pocasi popravlja, pocutim se pa na splosno slabo. Tokrat se polotim presnega prehranjevanja malo drugace. Definitivno grem nazaj, vendar pocasi in z vitaminskimi pripravki in goro zeleza. In kri si bom dala sproti preverjati.
Pred dvema ali tremi meseci je bil na Tedniku prispevek o presnojedcih. Vsi so bili zanimivi in eden z zelo podobnimi izkusnjami kot so bile moje, le, da je vztrajal tri leta. Ena gospa pa ze 10 let.
Sigurno je tak nacin prehranjevanja bolj zdrav in brez vseh tistih barvil, konzervansov, aditivov.....Tisti, res ortodoksni sadjejedci pa s svojega vrta dobijo prav vse kar potrebujejo za prezivetje. Posadijo oreh, jablane, hruske, slive......in na vrtu zelenjavo. Energije za predelavo zivil pa itak ne potrebujejo. Mascobo, ki jo telo le potrebuje pridobijo iz oresckov.
Toliko na kratko. Ali morda premisljujes o takem nacinu prehranjevanja?
Ljubica Krzisnik