Ticino masa

femica  

član od: 27.8.2008

sporočila: 329

6. jan 2009 16:34

ja vem samo zakaj bi se pod samim biskvitom sladkor topil? femica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

6. jan 2009 17:21

Ker je biskvit vlažen, zato. Vsekakor vsebuje več vode kot tičino masa, zato bo vod prehajala vanjo. Razlog je preprosto -  difuzija. Saj, če v vlažen zrak obesiš suho brisačo, se bo navlažila, nasprotno pa se bo vlažna na suhem zraku posušila, vlažna v vlažnem pa se ne bo.

rimljanka - zasebno mnenje

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

6. jan 2009 17:48

Čao, femica, jo lepo namažeš z masleno kremo, daš v hladilnik in postane zelo trda in takšna, suha na otip. Je potem veliiiko lažje delat s tičino, ker jo lahko v bistvu popravljaš, ko oblačiš torto, pa tudi sama torta je zelo kompaktna. Za valjanje je najbolje uporabiti gladko podlago (silikonsko ali nekatere delajo tudi na peki papirju) in teflon valjar, za valjanje pa škrob, ne sladkor v prahu. Za lepljenje okraskov pa vzameš tanek čopič in vodom je lažje kot z masleno, vsaj meni. In res, vaja dela mojstra. Prvič se zelo trudiš, vse ti nagaja ipd., potem se sproti kaj naučiš in gre vse lažje. Jaz imam sedaj takšno, osnovno okrašeno tortico (oblečeno v maso, pa naštancane rožice gor) tik tak zdekorirano in efekt res pride fin, dela pa je veliko manj kot s smetano okraševat (čeprav je v tem primeru meni osebno okus dosti boljši, tičina mi namreč ni dobra, pa še smrdi od barv). No, to je par nasvetov na hitro, če te zanima več, pa res preberi tale forum, saj hitro preletiš in vidiš, kje so nasveti, kje pa samo čvekamo. Boš dobila še marsikateri uporaben nasvet. Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

6. jan 2009 20:23

Kakšno masleno kremo pa delate? Meni je tudi to problem, ki mi ni dobra, pol pa še tičina, jaz dam vse skupaj dol, ko jem tako torto. maslena je pa samo sladkor v prahu in margarina. Al daste še kej noter. Kakšno pa sorazmerje? hvala za odgovore. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

6. jan 2009 20:59

Katarina k, saj tičino masa je bolj za okras, ne za okus (vsaj pri večini). Kadar delam torto, ki mora biti lepa, jo naredim s tičino, kadar pa mora biti dobra, pa s kremo. Za nas doma torej delam vedno smetanasto, razen otrokom, ki pa je itak ne pojejo, važno je le, kaj je na njej. Meni je maslena krema boljša z maslom, lahko dodaš še malo vanilijeve ali kakšne druge arome, pa bo maslena krema dosti boljša. Maslo in sladkor pa naj bi bila v razmerju 1:1. matilda

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

6. jan 2009 21:03

hvala matilda bom res kupila še kakšno aromo, verjetno kar od vanilije, da bo bolj okusno. hvala za nasvet. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

6. jan 2009 21:15

Jaz torto prelijem s čokolado, potem pa dan gor tičino.

Nam je tako boljše. Ker ima potem tičina okus po čokoladi .

MM

Anomis  

11. jan 2009 14:19

Čao, no, sem tole spraševala že v komentarjih v albumih, samo vseeno še tule napišem, ker se v bistvu tiče okraševanja s tičino in tudi bolj verjetno je, da boste opazile. Zanima me, kaj dodate tičini, da se tako sveti, kot npr. Jade-jina torta s pingvinčki? Je to dodatek tičini, takšna barva ali kakšen spray? In seveda, kje se to dobi. Efekt je namreč krasen in ker bom v pomladanskem času pekla več tort, bi mi to zelo prav prišlo. Drugo vprašanje pa je za morsko medvedko - tista zlata barva, ki je uporabljena za napise (MPEG, torta od otrok...), v kakšni embalaži je? Oziroma, na kakšen način ali kako naj vprašam, je to svinčnik ali nanašaš s čopičem....? In seveda tudi, kje se dobi. No, tole me res zanima in se zelo priporočam za odgovore. Pa še enkrat - vaše torte so fenomenalne! Priznam, da prav vsake toliko prečekiram albume, še posebej nekaj določenih cukerpekaric, in potem sem par dni čist nora in samo to fantaziram. Res, umetnice ste nekatere! Saj tudi ostale, ki s(m)o navdušenke nad okraševanjem, smo čisto super, ni nič za rečt. Samo nekatere - no, to je pa že umetnost. Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

11. jan 2009 14:42

Ojla.

Ti lahko jaz povem... stana.r ima sprej za torte z Amerike (stana, če ni tako, me popravi, prosim).

Jaz sem podoben sprej kupila na Brnčičevi. Imam modrega (meni ni nič posebnega) in še enega - na deklaraciji piše barvilo v pršilu (srebrna). Ta pa je kar fajn. Ampak nikaaaaaaar ga ne uporabljaj v stanovanju. Če ga boš kupila, pojdi torto špricat na dvorišče. Jaz sem špricala v kuhinji, pa so bile v dnevni sobi omare bleščeče. Saj v božičnem času je prav lepo

Zlato bavo pa imam ravno tako iz Brnčičeve. Je v mali plastični posodici z belim pokrovčkom. Zlate barve. MALO jo razredčim z vodo. Na moji torti piše MEPI . Napisala pa sem s tankim čopičem.

Zadnje čase pa se poslužujem baru v gelu. Se z nijmi super riše. Prinesla pa mi jih je ena super članica s Sve i Svašta.

Mislim, da sem ti odgovorila.

Pozdravček.

MM

Anomis  

11. jan 2009 16:46

Čao, uf, hvala za tako hiter odgovor. Torej, tisti sprej potem rabiš vsak drugačne barve in s tem tudi pobarvaš tičino? Ti pa verjamem, da se potem vse sveti, ker pršila so ponavadi vsa takšna, da je pobarvano še vse naokoli in to precej na daleč. Sploh kakšne bleščice. Pa vseeno, iz Amerike bi ga težko dobila, bom pa v P.Vrhnika poskusila. Za zlato barvo sem pa tudi že dobila ponudbo, hvala za nasvet in sori , ker sem čisto zgrešila pri napisu na torti, ampak sem tako na pamet pisala in mi je to v glavo šinlo. Sori še enkrat, ker sem nekoga prekstila. Ampak torta je pa tista v modri kobinaciji z zlato barvo zelo lepa. Hvala še enkrat in lp! Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti