17. jun 2008 10:22
MYCHELLE je napisal/a: |
Delala sem po tem receptu:
300-350 g sladkorja v prahu
1 beljak
1 žlica glukoze ali 1 žlico glukoze v prahu z 1žlico vrele vode
Kaj bi morala spremeniti ... ?? Morda sem česa pozabila dodati ?
MYCHELLE |
Mychelle ,
ravno sem naredila fondant z želatino in je ISTI kot tičino masa ... Lahko vam ga vsem skupaj toplo priporočam :
Fondant
1 zavitek mlete želatine ( dr.Oetker)
60 ml vode
120 ml glukoznega sirupa ( ki ga lahko naredite doma, po receptu, ki je v nadaljevanju)
1 TL glicerina
aroma po okusu ( limona, pomaranča,vanili, rum,...)
900 gr. sladkorja v prahu - presejanega
Želatino premešamo z vodo in pustimo, da naberkne. V mikrovalovni ( na najmanjši moči, večkrat po 10 s ) zagrevamo pripravljeno zmes, da se stopi. Vmes večkrat premešate. Želatine ne smemo preveč zagreti, ker se s tem uniči njen učinek .. torej raje večkrat po malo ...
Ko je želatina tekoča, primešamo glukozni sirup, glicerin in aromo. Vse skupaj dobro premešamo in počakamo da se malo ohladi. Če želimo večjo količino barvnega fondant, lahko zdaj primešamo barvo ( super če uporabljate barve za pirhe, ker de barva lepo stopi in potem masa nima madežev)
V večjo posodo presejemo polovico navedene količine sladkorja in na sredini naredimo jamico. V jamico vlijemo zmes želatine, sirupa in glicerina.Z leseno kuhalnico vdelamo sladkor, ko je zmes toliko lepljiva, da s kuhalnico ne moremo več nadaljevati, pa vse skupaj preložimo na delovno površino, ki smo jo pomokali s sladkorjem. Fondant dobro pregnetemo in vdelamo toliko sladkorja, da ni več lepljiv.
Pripravljeno maso zavijte v folijo ( jaz sem jo dala v dve vrečki za zamrzovanje) in jo pustite počivati čez noč.. Pred uporabo še enkrat dobro pregnetite in po potrebi, če je masa še lepljiva dodajte sladkor v prahu.
Zgoraj omenjena količina sladkorja je zgolj okvirna .. tako da bodite pri drugi polovici sladkorja pozorne, da ga ne dodate preveč.. Jaz sem porabila cca 750 g sladkorja. Zdaj sem jo dala počivat in bom jutri videla, če je slučajno treba dodati še sladkor.
Glukozni sirup oz sladkorni sirup
:
8 žlic (jedilnih) glukoze ali fruktoze
1 žlica vode
stopite in ob stalnem mešanju tako dolgo, da dobite gosti sirup. To je osnovna mera. Pripravite si sirup iz večjih količin, ker se sirup v hermetično zaprtih stekleničakah obdrži tudi več tednov.
Tukaj pa najdete sliko pripravljenega fondanta:
http://rina01.moj-album.com/album/12509019/?os=
LP
Rinca
http://rina01.moj-album.com/album/7468718/
Sporočilo je spremenil(a) rina01 dne 17. jun 2008 10:50:28