10. dec 2001 16:57
Draga Malan!
Da je voda v Pomurju onesnažena, ne mislim (in čutim) samo jaz, ampak tudi drugi. Čisto po naklučju sem včeraj našla časopisni članek o predavanju v Murski Soboti, ki ga je organiziralo Društvo radiestezistov in bioenergetikov Pomurja na temo "Voda kot vir življenja" in s podnaslovom "Zakaj Pomurci umirajo pogosteje kot ostali Slovenci". Za vse, ki bi si radi članek v celoti prebrali (pa čeprav niso iz Pomurja), sem poiskala naslov:
http://boa.czp-vecer.si/vecer99-1/baza/clane
Ne vem, kako dolgo so članki pri Večeru na razpolago, tale je nastal 8.12.2001.
Na žalost nisem dovolj seznanjena, predstavljam pa si, da so odgovorni dolžni predložiti podatke o kakovosti vode, če nekdo (tudi občan) to zahteva in da vse to tudi piše v kakšnem zakonu, le da ljudje tega ne vedo. Tudi v Nemčiji bom na odogovrnem mestu dobila same "pomirjajoče" informacije, da je voda zelo dobra in da ne presega dovoljenih vrednostih (vsebnost nitratov, klora, tećkih kovin, bakterij). Če mi tega ne bi odgovorili, bi takoj ostali brez službe in bi bili sodno preganjani. Problem je pri definiciji "dovoljenih vrednostih", ki so še vedno zelo velikodušno definirane. Kakšnih konkretnih primerov ali vrednosti pa ne morem navesti, ker se v snov nisem poglabljala. Vode iz vodovoda enostavno ne pijem, pa tudi po okusu je ogabna. Ugotovila sem namreč, da so se moje brbončice na jeziko zelo "razvadile", zato lahko v vsaki vodi, ki ne priteče "iz globin", okusim klor, kovinski okus iz vodovodne pipe, nitrate (vonj po kemikalijah), ... Prave odgovore pa ponavadi dobim pri ekološih organizacijah, pri zvezi potrošnikov in podobnih nevladnih gibanjih. Je pač tako, da je Nemčija 40 krat večja kot Slovenija, pa tudi bolj razvita, da o ekološki ozaveščenosti niti ne govorim.
Kakšno vodo pijete v Domžalah, vam ne morem povedati, čeprav sem jo že pila. Glede na to, da je okrog Domžal kar nekaj kmetijskih površin, pa tudi kakšna farma bi se našla, da o industriji ne govorim, kvaliteta vode ne more biti preveč dobra. Je pač tako, da so Gorenjci v tem pogledu na boljšem.
Lep pozdrav,
Helena