21. mar 2004 10:33
Pozdravljeni, kulinariki.
Zahvaljujem se vsem, ki ste kaj napisali na tale forum o peki kruha v avtomatu. Prepričali ste me, da sem tudi sama začela s tem početjem. Zaradi vaših nasvetov mi je bilo dosti lažje. Sicer sem najprej pekla kruh po hitrem programu, a osebno mi je ljubša peka kruha z manj kvasa, in zdaj uporabljam klasični dolgi program. Na mojem aparatu Severin 3983 največ uporabljam program 1, za mlečni kruh pa program 2. Recepti v priloženi knjižici so po mojih izkušnjah v redu, le količina kvasa je prevelika.
Če bo morda komu koristilo, tole je "moj" recept za tri četrt kile navadnega belega kruha po programu 1:
320 ml vode
250 g ostre bele moke
250 g gladke bele moke tip 500
1,5 do 2 žlički soli
12,5 g nadrobljenega svežega kvasa (to je polovica 25g kocke kvasa od Žita, v paketu sta dve kocki)
Moko vedno presejem in zmešam v skledi, preden jo stresem v posodo za kruh.
Jaz imam rada dosti skorje, pa nastavim močno porjavelost. Kruh ponavadi pečem prot večeru, in ko se speče, ga za čez noč zavitega v prtič postavim na rešetko, da se lepo ohladi.
Za "mlečni" beli kruh uporabim kar recept iz knjižice, le da namesto ene žličke suhega kvasa dam le dobre pol žličke suhega kvasa. Uporabljam pa suhi kvas dr.Oetker.