10. sep 2010 14:57
O.k. Ali je potem Allium ampeloprasum, "sredozemski divji česen", angleško Elephant Garlic? Pa še to, kdor išče, ta najde: čemaž, angleško RAMSONS. Hura Wikipedia! Lep pozdrav sonci
10. sep 2010 14:57
O.k. Ali je potem Allium ampeloprasum, "sredozemski divji česen", angleško Elephant Garlic? Pa še to, kdor išče, ta najde: čemaž, angleško RAMSONS. Hura Wikipedia! Lep pozdrav sonci
10. sep 2010 15:07
Še to, možno slovensko poimenovanje tudi slonji česen, ampak več kot očitno le prevod iz angleščine. sonci
10. sep 2010 15:51
Sonci, čestitam!
Ja, je Allium ampeloprasum ali angleško Elephant garlic. Po internetnih virih so ga v času nekje okrog 2. svetovne vojne ponovno odkrili v Ameriki, na opuščenih zemljiščih bivših priseljencev iz Balkana. Najditelj se je od takrat pričel ukvarjati s plantažno vzgojo in prodajo.
Od tam se je po sorodstvenih vezah, Američani ga namreč niso bili pripravljeni prodajati izven svoje države, razširil v Veliko Britanijo, kjer ga prav tako že gojijo za trg.
Pri nas ga kot neke vrste trajno rastlino poznajo na Primorskem. Nekaj ga še gojijo na vrtovih, raste pa tudi na opuščenih parcelah in menda celo na neobdelani zemlji. To slednje je sicer bolj domneva kot ugotovitev, ker gre morda za zamenjavo z divjim porom. Če se prav spomnim, smo o njem debatirali tudi že tule na forumu, le imena nismo vedeli.
Bi me pa zelo veselilo, če bi o tem kakšno strokovno rekla še Rimljanka . Meni je samo žal, da bi se ta trpežna naša domača rastlina izgubila v poplavi kitajske ponudbe.
Cila
10. sep 2010 21:27
Tudi mene, se mi zdi, da je tale česen, ki ga sedaj kupujemo čisto drugačen od tistega, ki ga poznam iz svoje mladosti, pa tudi še dolgo potem.Sicer kupim pogosto bio česen, pa ima vseeno en priokus.Pravijo, da zato, ker ga ožarčijo zaradi dezinfekcije.Če sem napisala neumnost, me popravite.Tako kot sem kupila, sem tudi prodala! naor
10. sep 2010 21:35
Allium ameloprasum je slovensko POLETNI LUK in nič drugega.
rimljanka
11. sep 2010 8:52
Bi mi morda, prosim, kdo lahko poslal kakšno čebulico stoletne čebule in strok ali dva česna o katerem teče beseda? Pred leti sem vse to že imela pa je "odšlo" kdo ve kam, zdaj bi pa rada spet posadila v moj zeliščni vrt. daga
11. sep 2010 10:28
daga, stoletno čebulo ima v prodaji Semenarna Ljubljana, semena, v ponudboi morda tretje leto. Čebulic pravzaprav ni, saj ves čas poganjajo mladike, za te pa ne vem, kako bi prenesel transport.
Ta luk je pa tisti, o katerem je, po moje, zgodaj spomladi tule tekla debata, vem, da je bila v njej precej aktivna nola. Bi pa tudi jaz imela kaj semen ali sadik.
rimljanka
11. sep 2010 10:42
Rimljanka, ko sem se že veselila, da imam končno tudi pravo domače ime, me je tale link http://www.delo.si/clanek/112651 čisto zmedel? Če nisi iz stroke se res težko znajdeš, ker laiki otepajo-(mo) z imeni kar na počez
Bi tole debato preselili v temo "moj vrt" ali kako se že imenuje - tukaj pa dali štafeto naprej?
Sonci, vprašanje prosim!
Cila
11. sep 2010 14:23
Cila, prav super, smo se spet veliko naučili.To pa je tudi namen vsega tega, ne? naor
13. sep 2010 8:33
Najprej se opravičujem za odsotnost čez cel vikend, ampak mislim, da sem opravičena, ko je bilo pa tako lepo vreme! Ker nisem ves čas sledila temi, upam, da tole vprašanje še ni bilo zastavljeno: Kateri grški bog je bil rojen iz drevesa in katerega? Lep pozdrav sonciKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | malaga |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Browniji s temnim pivom
Tarte tatin z jabolki