Se gremo igrat?

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

9. feb 2007 21:31

Dovolj. Dodam lahko samo se, da je utezna enota definirana z jecmenovim zrnom zaradi tega, ker so menili, da so jecmenova zrna (tako kot semena rozicevca, po katerih je dobil ime karat) po tezi bolj uniformna od vseh ostalih semen - kasneje se je izkazalo, da to ni res. Atina, predajam stafeto :)) lp, proxima

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

9. feb 2007 22:09

Hvala! Vprašanje sledi v kratkem. Atina

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

9. feb 2007 22:38

Kolko je tisto "kratko"??? LP cervus

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

10. feb 2007 0:08

Kakor se vzame, Elaphus! Evo: (močno upam, da tega še ni bilo, se ne spomnim vseh vprašanj): Kaj so to "furmanski žganci"? Kateri slovenski pisatelj jih je omenjal in v katerem delu? Upam, da ne bo pretežko. Atina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

10. feb 2007 6:41

A niso to "pohane piške"? Junaki Janeza Jalna v trilogoji Vozarji (Ovčar Marko, Tri zaobljube, Izpodkopana cesta) prav radi naročijo furmanske žgance v kaki krčmi na furmanskih poteh med Trstom in Dunajem, seveda v času, ko še ni bilo železne ceste. Potem so furmani (vozarji) počasi šli v pozabo, furmanski žganci pa ne, samo ime so spremenili. Zdaj pač gremo na pohane piščance v kakšno dobro, staro, običajno primestno gostilno, ki slovi po njih.



rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 10. feb 2007 06:42:12

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

10. feb 2007 9:36

Madonca, ste hitre! No, Rimljanka, čakamo na vprašanje (pa le ne bo miren vikend! ) Atina

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

12. feb 2007 14:23

Halo a bo kaj z igranjem???

Enim je doma dolgčas ko smo pohableni od bacilov...

 

papa 

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. feb 2007 20:03

 

Rimči, zbudi se!!!!!!!! 

LP

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

12. feb 2007 20:26

Še kako sem budna. Saj sem napovedala, da bo vikend miren (he, he, pa ni bil).

 No, zdaj pa bom postavila vprašanje.

 

(citat): Ker je bila jed zelo pekoča, so jo imenovali Bože sačuvaj. (konec citata) 

 

O kateri jedi teče beseda, od kod je citat?

 

rimljanka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

12. feb 2007 20:43

Citat je iz Ivaciceve kuharice, govori pa, ce se ne motim, o zolci z dodatkom ostre paprike ali feferonov (je tale hip nimam na dosegu, kuharice namrec, ne paprike).

 

lp, proxima 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti