9. feb 2007 9:36
Kavo, seveda. Jaz imam sicer cisto drugo informacijo, po kateri naj bi bila kava afrodiziak - povzroci namrec nespecnost, ce pa clovek ne more spati, se ukvarja s tistim, kar ima na dosegu..:)))) lp, proxima
9. feb 2007 9:36
Kavo, seveda. Jaz imam sicer cisto drugo informacijo, po kateri naj bi bila kava afrodiziak - povzroci namrec nespecnost, ce pa clovek ne more spati, se ukvarja s tistim, kar ima na dosegu..:)))) lp, proxima
9. feb 2007 11:02
Proxima, štafetna palica je tvoja, jaz sem pa svojo nalogo opravila - tršico pa prosim za slovensko besedo oziroma razlago za šodo Sem pa - naivno - upala, da ravno prvi pa le ne bo vedel pravega odgovora, saj se tudi meni zdi, da te kofe bolj poživi kot ne, je pa res, da ne vem, kaj se dogaja, če spiješ ekstremne količine te dišeče pijače. rrr
9. feb 2007 11:51
Če sem ta tršica jaz (itak pa sem tršica, torej lahko ogovorim) potem: sem našla ime: vinska pena. No, zgleda, da pravopis in SSKJ dovoljujeta besedo šodo/šato šató -ja m (ọ̑) gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja; šodo: narediti šato ♪ šodó -ja m (ọ̑) gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja: jesti, narediti šodo; politi žličnike s šodojem / vinski šodo ♪ (vir:http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html) rimljanka
9. feb 2007 16:03
Ja rimljanka, ti si tista tršica in se ti lepo zahvaljujem za dodatno razlago. rrr
9. feb 2007 19:13
Zabavna zgodbica o kavi in zrebcu, ki je zaradi nje za las usel nesrecni usodi (bi rekla, da je imela precej vec zraven zakonska navelicanost), je natisnjena v knjigi francoskega zeliscarja Mauricea Messegueja, ki jo imamo tudi v slovenskem prevodu - Narava ima vselej prav. Navezujem na to tudi naslednje vprasanje (upam, da se ni bilo zastavljeno, ker te jare kace nisem nikoli uspela v celoti prebrat..:))) Kulinarika in farmakologija imata torej precej skupnih korenin, vcasih pa jima mora priskociti na pomoc tudi botanika. Tako v meroslovju srecujemo enoto, ki jo se danes uporabljajo v farmakologiji na podrocju Kanade in ZDA za doziranje nekaterih starejsih zdravil (morfij, aspirin ali nitroglicerin), z njo pa tehtajo tudi - smodnik in krogle. Po cem in zaradi cesa je dobila svoje ime in koliko znasa, ce jo prevedemo v metricni sistem enot? lp, proxima
9. feb 2007 19:24
A je funt (pound)? Fúnt (angleško Pound; kratica lb) je merska enota za maso, ki se uporablja v anglosaškem oziroma v imperialnem sistemu enot. Funt se deli na 16 unč in tehta natanko 0,453 592 37 kilograma (1 funt = 0,45 kg oziroma 1 kg = 2,21 funtov). Latinska beseda libra je v starem Rimu opisovala maso podobno funtu. Od tu tudi kratica "lb". iz »http://sl.wikipedia.org/wiki/Funt_%28mera%29«
9. feb 2007 19:49
Ne, ker sam funt nima zveze z botaniko. Ampak tipas v pravo smer - mera spada v anglosaski sistem enot funti, unce etc... (avoirdupois - utezni sistem, katerega ime izhaja iz starega francoskega izraza avoir de pois, kar pomeni "stvari, ki se kupujejo po tezi" - na primer zito ali zlato, za razliko od tistih, ki se kupujejo po kosih - na primer konji ali prasci). Btw, najboljsa mera in njena razlaga je pud (iz ruskih pravljic) - bom povedala kasneje, ker moram preverit :))) lp, proxima
9. feb 2007 20:00
Te enote so včasih uporabljali: Pound lb Ounce ℥ 8 drams Dram, Drachm ʒ Scruple ℈ Grain G Bom pa še malo pogledala, katera je tista, ki jo iščeš. Atina
9. feb 2007 20:11
Sem našla! Grain! Beseda "grain" pomeni zrno, mišljeno je pa zrno ječmena. Natanko 64.79891 mg ustreza 1 G (grain). 64 zrn pšenice je veljalo kot 45 zrn ječmena. Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Grain_%28measure%29 Je dovolj ali še kaj? Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 09. feb 2007 20:26:26
9. feb 2007 21:17
©
rimljankaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Ajdovi svaljki s kislo repo
Spaghettoni z omako iz kozic, paradižnikov in sveže bazilike