21. mar 2007 23:16
Hehe, proxima, ampak verjamem, da je voluhar pobegnil že samo zaradi tega, ker si odprla tisti ajmerček.....
Ežoj, če ni skrivnost, kje si pa ti odkril podatke o garumu??? Meni se je namreč že začenjalo kaditi iz računalnika, pa na netu nisem našla nič uporabnega... (mi je pa Proxima dokazala, da ne znam kaj prida brskat po netu ).
Kot sem obljubila, sledi vprašanje:
Nadalje imam zaradi kranjskega jezika, v katerem je ta knjiga napisana, opombo: poiskal sem najbolj znane, med Slovenci najdene besede, da bi ga ja vsi razumeli. Kadarkoli izide kranjska knjiga, vsak godrnja zaradi jezika: nekomu je preveč hrvaški, drugemu preveč nemški in tako naprej, jaz pa trdim: poiskati moramo kranjske oz. slovenske besede, ki so sem ter tja po deželi raztresene in tako skupaj zbrati čisto slovenščino. Izkušnja me uči, da ni lahko najti stvari, ki tu ali tam ne bi bila po slovensko imenovana; če je pa kaj novih in starim Slovencem neznanih stvari odkritih, jih je najbolje imenovati v tistem jeziku, iz katerega so izšle, če jim ne moremo v slovenskem jeziku najti korenin.
(prosto po .................................)
Iz katere knjige je zgoraj navedeni odlomek, katerega leta je izšla in kdo je avtor zgornjih vrstic? (ne natančno takih, ampak v originalu).
LP
cervus