11. jun 2006 19:15
Moja prijateljica kadi cigareto za cigareto, druga je nekadilka, tako kot jaz. Najina kadilka niti toliko strpnosti ne pokaže, da bi šle na večerjo v del restavracije za nekadilce, čeprav sva midve dve,ona ena in bi lahko pač občasno šla ven pokadit. Tako medve pač vdihava kadilski zrak in s tem pasivno kadiva. Sva res sami krivi, ampak sva pa bolj strpni od nje.
Mislim, da je problem v tem, ker zaradi kadilcev pasivno kadijo tudi nekadilci. Sama nisem za nikakršno gonjo proti kadilcem, navsezadnje vsak od nas sam izbira, kaj bo počel in česa ne. AMpak da na primer ta moja prijateljica v 30 letih niti enkrat ni hotela z menoj v slaščičarno, ker tam pač dvajset minut ne sme kaditi? Jaz pač hodim z njo v lokale, kjer se kadi - sem se navadila. AMpka kaj bo, ko bo dovoljeno kaditi samo še doma?
Pri nas v službi smo problem rešili tako, da smo dali kadilce skupaj v pisarno in ni nobenega problema, sicer pa ima vsako nadstropje svoj del, na koncu hodnika in odprt, kjer se lahko kadi.
Ampak, en naš kolega, ki ima do tega hodnika le tri metre, vztrajno kadi v prosotoru z več ljudmi, večinoma nekadilci. Si predstavljaš, kako mi je bilo tri leta, ko sem sedela v njegovi bližini, pa ni hotel kaditi v z to namenjenme delu? Kako se dim zavleče v volnene kostime, puloverje, vso obleko - je namreč kadilec, ki ima cigareto nenehno v roki, sedela pa sva tako, da je pihal direktno vame? Kdo je zdaj tu strpen in nestrpen? Ko sem mu enkrat rekla, naj mi prispeva denar začistilnico, ker moram po vsakem popoldnevu v službi dat kostim ali pulover v čistilnico, me je nadrl kot psa, kaj da si sploh mislim?
Torej - nič nimam protikadilcem, tudi nisem za to, da se po lokalih kajenje prepove. Tudi v službah naj bodo za to namenjeni prostori, seveda primerno urejeni. Bi pa dodala, da je v Sloveniji za kadilce še vedno raj--- poglej si, kako se jim godi v ZDA na primer, pa se ti bo zdelo, da je Slovenija vzorčno strpna....
Kar počno v podjetju pa je posledica zakonodaje, ne njihove lastne kaprice. Mamamia
mamamia